reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Książka kucharska maluszków :)

Przepisy z Sinlac

Purée owocowe (1 porcja)
Składniki:
* 1 duże (ok. 120 g) jabłko
* 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac

Sposób przygotowania:
* Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
* Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.

Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem.

Purée marchewkowe (1 porcja)

Składniki:
* 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
* 120 ml wody
* 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
* 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
* do smaku koperek, szczypta soli

Sposób przygotowania:
* Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
* Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
* Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek

Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.

Zupka z brokułów

Składniki:
* 100 ml wody
* 1 łyżeczka ugotowanych brokułów
* 1 łyżeczka Nestlé Sinlac

Sposób przygotowania:
* Ugotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie).
* Włóż brokuły do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj je na gładką masę (łyżką).
* Dolej ostudzoną wodę, w której były gotowane, wsyp Nestlé Sinlac i wymieszaj.

Budyń bez mleka

Składniki:
* 150ml soku owocowego dla niemowląt
* 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
* łyżka wody

Sposób przygotowania:
* Soczek zagotuj.
* Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
* Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.

Lane kluski (od 8 miesiąca)
50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
wylać na sitko.

Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
2 min. Wylej na sitko.

Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
50 ml wody
15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni lub innych owoców
Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

Placki ziemniaczane (powyżej roku)
1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
na gorącym oleju na złoty kolor.

Paluszki mięsne (powyżej roku)
2 łyżki wody
1 łyżka sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

Naleśniki (powyżej roku)
30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
5 ml oleju
60 ml wody
sól
Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

Ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki sinlac
Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.

__
dokleiłam kolejne
 
Ostatnia edycja:
reklama
7 MIESIĄC

I. OBIADY


1. Lane kluski ze szpinakiem

50 ml wody​
2 płaskie łyżki puree ryżowe z ziemniakami i szpinakiem​
2 płaskie łyżki mąki bezglutenowej z PPK​
Szczypta soli​
Puree ryżowe rozmiesza z wodą, dodaj mąkę i starannie wymiesza. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko.
2. Zielona zupa

Garść mrożonego groszku​
Średni ziemniak​
½ ugotowanego żółtka​
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody ( ma zaledwie przykryć jarzyny)). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodawaj pół ugotowanego żółtka. Całość zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą lub mlekiem modyfikowanym. Jeśli zagęścisz potrawę kleikiem ryżowym możesz przygotować z tych składników także puree. Żeby ładnie wyglądało na talerzu, nałóż je łyżką do lodów.
3. Mięso z kurcząt z jabłkiem

1 średnie jabłko (80g)​
1 łyżeczka kleiku ryżowego (3g)​
25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)​
1 łyżeczka świeżego masła (5g)​
6070ml wody​
Porcja=150g + 20 g gotowanego mięsa (pierś z kurczaka)​
Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
4. Zupa jarzynowa

1 średnia marchewka
pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
szklanka wody
łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka (albo 1/2 ugotowanego żółtka)
pół łyżeczki masła
Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru.
Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj. Łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość lub przetrzyj przez sito. Jeśli dodajesz żółtko, wrzuć je do zupy przed zmiksowaniem. Przed podaniem dodaj pół łyżeczki masła. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.
5. Kurczak pani prezes

50 g filetu z piersi kurczaka
1 średni ziemniak
1 średnia marchewka
2 jędrne węgierki
1 łyżka oliwy
Po ½ łyżeczki majeranku i cząbru
1 łyżka soku z cytryny lub wody
Szczypta soli
Oliwę wymieszaj w miseczce z ziołami, solą i sokiem z cytryny lub wodą. Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem. Ziemniak i marchewkę wyszoruj i obierz. Ziemniak pokrój na ćwiartki, marchewkę w plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Śliwki umyj i wyjmij pestki. Rozbity filet zamocz na chwilę w oliwie z dodatkami, wyjmij i ułóż na nim śliwki. Jeśli płat mięsa jest wąski – połóż jedną, zawiń raz mięso, połóż następną i znów zawiń. Mięsną roladkę zepnij wykałaczką. Do oliwy włóż ziemniaki i marchewkę. Ułóż mięso i jarzyny na blasze (albo przełóż na głęboki talerz, zalej resztą oliwy i wstaw na jakiś czas do lodówki – nawet na całą noc – żeby się przegryzły). Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni, włącz obie grzałki. Blachę z mięsem i warzywami umieść w górnej części piecyka. Piecz ok. 15-20 minut składniki powinny być w środku miękkie i soczyste, a na zewnątrz przypieczone. Zaglądaj przez szybkę, sprawdzaj patyczkiem. Gdyby potrawa za szybko się przypiekła, zmniejsz temperaturę, przestaw blachę niżej albo skrop potrawę wodą.
6. Szaszłyk z indyka z morelami (dla dzieci „piersiowych” od 9 m-ca)

50 g mięsa z piersi indyka
4 suszone morele
Marynata:
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka wody, w której moczyły się morele
1 łyżeczka soku rokitnika lub soku z cytryny
½ łyżeczki przyprawy pięć smaków (mieszanki anyżu, kuminu, białego pieprzu, cynamonu i goździków)
Morele zalej ¾ szklanki wrzątku i odstaw na kilka godzin – muszą napęcznieć. Odcedź, ale nie wylewaj wody. Kupując morele, upewnij się, że nie są siarkowane. Suszone owoce dla niemowląt lepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. W mieszczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, pokrój je w kostkę. Włóż do zalewy i wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Osączone morele i mięso nadziewaj na przemian na szpadkę do szaszłyka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Szaszłyk połóż na ruszcie do grilowania. Piecz przez 10-15 minut. Podczas pieczenia możesz polać szaszłyk resztą marynaty rozrobionej z wodą albo resztą wody, w której moczyły się morele.
7. Pulpeciki

150 g mięsa z indyka
5 łyżek mleka modyfikowanego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Koperek do smaku
2 łyżki Misiowego Ogródka puree ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
Mięso ugotuj i zmiel. Połącz z puree ryżowym. Przygotuj mleko wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj, uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze.
8. Mięso na słodko z kaszką ryżową

1 jabłko
Filet z piersi indyka, 2 łyżeczki gotowanego mięsa (3 g)
3 łyżeczki kaszki ryżowej lub kukurydzianej
1 łyżeczka świeżego masła
Dokładnie umyj jabłko, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Osobno ugotuj mięso i potem połącz je z rozgotowanym jabłkiem, kaszką oraz odrobiną masła. Wszystkie składniki jeszcze raz zagotuj.
9. Potrawka warzywno-jabłkowa

½ średniej marchewki
½ ziemniaka
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
¼ jabłka
20 g mięsa z królika
1 łyżeczka oleju sojowego
Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Jabłko opłucz i obierz. Do wrzącej wody włóż warzywa, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj jabłko i gotuj jeszcze około 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotowane mięso posiekaj. Warzywa połącz z mięsem. Dodaj oleju i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu.
10. Ziemniaczane puree z mięsem królika

Średniej wielkości ziemniak
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20 g mięsa z królika
Ziemniaka dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz i przekrój włożonego do garnuszka z wrzątkiem, ugotuj do miękkości. Osobno gotuj mięso. Gdy będzie miękkie, drobno posiekaj. Ugotowanego ziemniaka odcedź, rozetrzyj na miazgę, dodaj oliwę, wymieszaj i lekko podgrzej. Niemowlętom żywionym sztucznie możesz dodać kilka łyżek mleka modyfikowanego – powstanie puree. Obok ziemniaczków na talerzyku połóż mięso.
 
11. Warzywa z cielęciną

½ ziemniaka
1 różyczka brokuła
Po łyżeczce pokrojonych w kostkę pietruszki i selera
½ marchewki pokrojonej w kostkę
20 g chudej cielęciny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 szklanki wody
Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój. Zagotuj wodę, dodaj warzywa, gotuj ok. 10 minut. Dodaj brokuły i gotuj jeszcze 7 minut. Mięso opłucz, ugotuj osobno, a potem posiekaj. Warzywa z mięsem zmiksuj, dodaj oliwę i zagotuj.
12. Królik z marchewką

½ małej marchewki
¼ młodej kalarepki
1 łyżeczka masła
20 g mięsa z królika
90 ml wody
Mięso ugotuj osobno, drobno pokrój. Marchew i kalarepkę umyj, obierz, opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ubytki wody uzupełniaj wrzątkiem). Do ugotowanych warzyw dodaj pokrojone mięso i zmiksuj. Dodaj łyżeczkę świeżego masła i zagotuj.
13. Zupa z brokuł

¼ średniej marchewki
3-4 różyczki mrożonego brokuła
¼ średniej pietruszki
¼ małego selera
½ żółtka
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kleiku ryżowego
120 ml wody
Obierz umyte warzywa i opłucz. Brokuły opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć warzywa do wrzątku, gotuj krótko do miękkości. Dodaj kleik, masło i żółtko. Zmiksuj i zagotuj.
14. Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem

80 g obranej marchwi
1 małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy
20 g piersi z kurczaka
1/3 szklanki wody
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodę do objętości ok. 180 ml.
15. Zupka jarzynowa

½ średniej marchwi
½ małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
Ok. 100 ml wody
Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180 g zupki. Jeśli będzie jej za mało – dolej wrzącej wody.
16. Zupka jarzynowa

1 marchew
1 mała pietruszka
1 kawałek selera
Por
Kilka różyczek kalafiora
½ litra wody
2 ziemniaki
Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj w ½ litra wody. (Jeśli przyrządzasz potrawę z warzyw z mrożonki, wrzuć je na gotującą wodę). Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładką masę. Starszemu dziecku (powyżej roku) możesz podawać zupę z groszkiem ptysiowym.
17. Danie z indyka

½ niewielkiego udka indyka
1 włoszczyzna
½ filiżanki dyni pokrojonej w kostkę
2 łyżki kaszki ryżowej
Natka pietruszki
Mięso oddziel od kości, pokrój w kostkę, umyj wrzuć do wrzącej wody, gotuj 20-30 minut na małym ogniu. Warzywa umyj, oczyść, pokrój, dodaj do mięsa i gotuj jeszcze około 20 minut. Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj kaszkę, rozmieszaj, chwilę pogotuj, a potem ostudź. Mięso zmiksuj, warzywa rozgnieć widelcem. Podawaj ciepłe. Na talerzyku posyp drobno pokrojoną natką pietruszki
18. Szpinak z masłem

10 dag szpinaku
1 łyżeczka masła
1 żółtko
Szpinak wypłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz, włóż do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuj bez przykrycia kilka minut. Osącz, przetrzyj przez sito. Masło rozgrzej na patelni, dodaj szpinak i żółtko. Całość trzymaj na ogniu, mieszając, aż zgęstniej. Podawaj z ziemniaczkami.
19. Zupka na bulionie warzywnym

½ szklanki brokuł
Niewielki kawałek pora
1 ziemniak
2 szklanki wywaru z warzyw
1 łyżka masła
60 ml mleka modyfikowanego
2 łyżeczki kaszki ryżowej
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka razem z brokułami i porem. Dodaj masło, zalej wywarem. Ugoruj, przetrzyj przez sitko, dodaj mleka modyfikowanego oraz kaszę ryżową. Starannie wymieszaj.

20. Zapiekane piersi kurczaka

½ piersi z kurczaka​
1 łyżka mąki​
1 łyżka bułki tartej​
1 roztrzepane jajko​
Pieprz, sól​
Oliwa​
Piersi podziel na kawałki, lekko oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, jajku i bułce. Krótko podsmaż. Włóż do natłuszczonej brytfanki. Przykryj i zapiekaj ok. 30 minut piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z ryżem na sypko.
 
21. Zupka krem

1 mała marchewka​
½ ziemniaka​
¼ małej pietruszki​
1 łyżeczka kleiku ryżowego​
1 łyżeczka oliwy​
½ szklanki wody​
½ żółtka​
Warzywa drobno pokrój, włóż do wrzątku i ugotuj do miękkości. Mieszając dodaj żółtko. Zmiksuj. Dodaj kleik i oliwę. Zagotuj.

22. Potrawka warzywno – jabłkowa

½ średniej marchewki​
½ ziemniaka​
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki​
½ jabłka​
20 g mięsa z królika / indyka​
1 łyżeczka oleju sojowego​
Warzywa umyj, obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Jabłko opłucz i obierz. Do wrzącej wody włóż warzywa, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dodaj jabłko i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je lub przetrzyj przez sitko. Osobno ugotowane mięso posiekaj. Warzywa połącz z mięsem. Dodaj olej i zagotuj. Podawaj po ostudzeniu.

23. Ziemniaczane puree z mięsem z królika

1 średniej wielkości ziemniak​
1 łyżeczka oliwy z oliwek​
20 g mięsa z królika​
Ziemniak dokładnie wyszoruj, obierz, opłucz, przekrój, włóż do garnuszka z wrzątkiem, ugotuj do miękkości. Osobno ugotuj mięso. Gdy będzie miękkie, drobno je posiekaj. Ugotowanego ziemniaka odcedź, rozetrzyj na miazgę, dodaj oliwę, wymieszaj, lekko podgrzej. Niemowlętom żywionym sztucznie można dodać kilka łyżek mleka modyfikowanego – powstanie pyszne puree. Obok ziemniaczków na talerzyku połóż mięso.

24. Dyniowa zupa-krem

1 mały kawałek dyni​
Po ½ marchewki i ziemniaka​
1 różyczka brokuła​
½ szklanki wody​
1 łyżeczka masła​
Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój. Wrzuć do gotującej się wody. Gotuj do miękkości, mieszając. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę świeżego masła. Wyjmij brokuła, dobrze rozgnieć go widelcem. Resztę warzywa dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wody. Zupkę wlej do miseczki i na wierz połóż rozdrobnione brokuły.

25. Jarzynka z dyni

25 dag dyni​
1 łyżeczka masła​
30 ml mleka modyfikowanego​
Dynię umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnuszka z wrzątkiem. Gdy się dobrze rozgotuje, dodaj masło i mleko.
 
II. DESERY

1. Budyń karmelowy

1 szklanka wody​
1 łyżka cukru​
Czubata łyżka mąki ziemniaczanej​
Mleko modyfikowane​
¾ szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gry patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W ¼ szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.
2. Mus z jabłek

1 obrane jabłko średniej wielkości​
1 łyżeczka rodzynek​
2 łyżki naturalnej wody źródlanej​
Jabłko umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdo nasienne. Do niewielkiego garnka włóż cząstki jabłka. Dolej wodę, krótko rozgotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie dodaj starannie opłukane rodzynki. Masę zmiksuj, zagotuj jeszcze raz, przełóż do wyparzonej filiżanki. Mus podawaj lekko ciepły.
3. Przecier z marchwi

1 średnia marchew​
1 łyżeczka kleiku ryżowego​
1 łyżeczka świeżego masła​
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj po ostudzeniu.

4. Kisiel mleczny

Mleko modyfikowane​
150 ml wody​
½ żółtko​
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej​
Odmierz mleko modyfikowane na 150 ml wody i rozprowadź go w 3 łyżkach przegotowanej wody. Do reszty wody dodaj mąkę, mieszając, zagotuj. Dodaj żółtko i zmów mieszając, zagotuj. Połącz z rozprowadzonym mlekiem. Możesz ozdobić przecierem z marchewki (lub owocowym).

III. ŚNIADANIA / KOLACJE

1. Kaszka marchewkowa

1 łyżka kaszy kukurydzianej
100 ml wody
1 mała marchewka
½ łyżki masła lub oliwy
Umytą i obraną marchew drobno pokrój. Gotuj, aż będzie miękka. Odcedź. Wywar uzupełnij wodą, rozprowadź w nim kaszkę. Postaw rondel z kaszką na ogniu. Gotuj, mieszając ok. 15 minut. Zestaw z ognia. Marchewkę przetrzyj przez sitko. Połącz z kaszką. Masłem i zagotuj. Podawaj ostudzoną.
2. Lane kluseczki na mleku

240 ml mleka modyfikowanego
½ żółtka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
W małej filiżance przygotuj półpłynne ciasto z żółtka, mąki kukurydzianej i odrobiny wody. Przygotuj mleko modyfikowane wg przepisu na opakowaniu i zagotuj. Na wrzące wlewaj cienkim strumieniem ciasto. Przez chwilę pogotuj. Zamieszaj.

2. Kleik ryżowy z brzoskwinią

½ dojrzałej brzoskwini
3-4 łyżeczki kleiku ryżowego
100 ml wody
W rondelku wymieszaj kleik z wodą. Gotuj przez kilka minut. Zestaw z gazu. Uzupełnij wyparowany płyn gorącą wodą. Owoc sparz, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Brzoskwinię dodaj do kleiku. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
 
reklama
Paprykarz warzywny

- ryż
-pomidor
-marchewka
-pietruszka
-seler
-w wersji dla dorosłych jest jeszcze papryka słodka, pieprz, sól , cukier
-cebula
- oliwa z oliwek lub olej

Ryż gotujemy można pogotować ciut dłużej jeśli to ma być dla dziecka . Wszystkie warzywa gotujemy razem najlepiej drobno pokroić (solimy) Po ugotowaniu mielimy przez maszynkę . Dodajemy ryż ( i przyprawy) potem oliwę z oliwek. Można przełożyć wszystko w słoiczki i zagotować około 30 minut .
 
Do góry