6 miesiąc c.d.
14. Przysmak niejadka
Mięso umyj, obierz ze skóry, ugotuj z listkiem laurowym. Warzywa umyj, oskrob, pokrój na cząstki, włóż do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj ok. 15 minut. Potem włóż do nich mięso, dodaj kaszkę ryżową, zagotuj, (jeśli danie jest za gęste, dolej wody). Całość zmiksuj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do zupki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Danie podawaj lekko ciepłe.
15. Delikatne puree
Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój. Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź. Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Zagotuj. Podawaj po ostudzeniu, np. z sokiem z marchwi.
16. Zupka warzywna z ziemniaczkiem
Marchewkę i ziemniaka umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Wodę zagotuj, włóż pokrojone warzywa i pod przykryciem gotuj je do miękkości (ok. 15 min). Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę i kleik. Wszystko starannie wymieszaj i zagotuj. Przed podaniem ostudź.
17. Krem z ziemniaków i brokuł
Ziemniaka umyj, cienko obierz, staranie usuń oczka, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj opłukane cząstki brokuł. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło i zagotuj. Podaj dziecku po ostudzeniu. Posiłek można wzbogacić, dodając ugotowane osobno chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
II. DESERY
1. Owocowa bomba
Jabłko, gruszkę i morelę umyj i obierz. Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach. Przelej papkę do miseczki. Maliny przepłucz ciepłą wodą i przetrzyj przez sito. Polej owoce w miseczce.
2. Mus brzoskwinia – jabłko – banan
Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszystko zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawać od razu.
3. Mus z kaszki i owoców
Kaszę wymieszaj z częścią zimnego mleka, pozostałe zaś mleko zagotuj. Na gotujące się wlej kaszę (stale mieszając). Dodaj cukier, gotuj kilka minut. Uważając, by nie przywarła. Gorącą kaszę przelej do miseczki dodaj soczek owocowy. Całość ubij na puszystą masę i zmiksuj. Następnie przełóż do salaterki ostudź. Starszym niemowlętom (powyżej 11 miesiąca) możesz podawać kaszkę z dodatkiem kilku łyżeczek serka homogenizowanego lub jogurtu.
III. ŚNIADANIA / KOLACJE
1. Pierwszy kleik z gruszkami
Zagotuj wodę, ostudź, dodaj kleik ryżowy, dokładnie wymieszaj. Gruszkę umyj, obierz ze skórki. Zetrzyj ja drobnej tarce, dołącz do kleiku. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj po ostudzeniu. Danie jest pełnowartościowe po dodaniu mleka.
14. Przysmak niejadka
1 udko z kurczaka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 marchewka
Liść laurowy
Natka pietruszki
1 kwaskowate jabłko
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka kaszki ryżowej
15. Delikatne puree
1 ziemniak
30-50 ml mleka modyfikowanego
1 łyżeczka świeżego masła
1 łyżeczka kleiku ryżowego
16. Zupka warzywna z ziemniaczkiem
½ marchewki
½ ziemniaka
1 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ szklanki wody
17. Krem z ziemniaków i brokuł
1 średni ziemniak
2-3 różyczki brokuł
1 łyżeczka świeżego masła
1/3 szklanki wody
II. DESERY
1. Owocowa bomba
¼ jabłka
¼ gruszki
Morela i garstka malin
2. Mus brzoskwinia – jabłko – banan
1 brzoskwinia
pół jabłka
1 banan
3 łyżki jogurtu
pół jabłka
1 banan
3 łyżki jogurtu
3. Mus z kaszki i owoców
¼ szklanki kaszy kukurydzianej
250 ml mleka modyfikowanego
1 łyżka cukru
50 ml soczku owocowego
III. ŚNIADANIA / KOLACJE
1. Pierwszy kleik z gruszkami
1 gruszka
2 łyżeczki kleiku ryżowego
100 ml wody