reklama

Listopad 2011

Tylko, że ja sie nie dowiem płci. Dopiero jak będę w POlsce. Śmieszne to, że w jednym mieście mówią, w jednym nie. Powinno być ujednolicone.Mi dzisiaj przyszly wyniki, czyli po tygodniu. Ale tylko sucha informacja ze nie ma ryzyka zachorowania na zespół Downa.

reklama
ANDRZELIKA moje gratulacje synusia super zazdroszczę może za tydz.się też dowiem jakiej płci jest moje bobo.
Z innej beczki proszę Was o pomoc tzn.info bo pewno są tu bardziej doświadczone osoby niż ja odebrałam wyniki i zaniepokoiły mnie dodatnie na cytomegalie czytałam w necie o tym ale tylko się zdenerwowałam a do gin.ide dopiero w pon. podaję wyniki może któraś potrafi to zinterpretować :(
toxoplazmoza igm ilosciowo 0.1 ujemny
toksoplazmoza igm jakosciowo ujemny
cmv igG - pół ilościowo 189.5 iu/ml dodatni
cmv igM- jakosciowo dodatni
proszę napiszcie jak któraś to ma o co chodzi co mi grozi, a olać mnie co z dzidzą?:-(

Kati oczywiscie napiszę tyle co wiem, lekarz powie więcej
Jesli chodzi o toxoplazmoze to oba ujemne oznaczają, że na nią wczesniej nie chorowałas i w danej chwili nie chorujesz, tak jak zresztą ja, czyli musimy uwazać na surowe mięso, brudne warzywa i unikac kontaktów z kotami a przede wszystkim jak masz kota nie sprzątaj kuwet
Co do cytomegali, tyle co wiem, ze jesli oba są dodatnie to zakażenie jest w pełni, czyli teraz je własnie przechodzisz, tylko z tego co slyszalam, tego się w ciąży nie leczy a badania wykonywane są jak to doczytałam "dla ustalenia wyjsciowego statusu dziecka". Nie wiem o co chodzi, może dziecko się tym może zarazić, więc to po urodzeniu leczą???
Lekarz ci więcej wyjasni, może każe powtórzyc badanie?
Życzę powodzenia

nimfii to straszne co piszesz:szok: Mam nadzieję,ze tu w szpitalu tak nie jest,moje koleżanki były zadowolone z opieki,ale dopytam jeszcze o szczegóły.
Jak rodziłam w UK to położna była cały czas z nami w pokoju,a jak chciała wyjść to się pytała czy może porównując do twoich relacji to niebo a ziemia:-(:szok:

W sumi duzo zalezy od charakteru poloznej- czy jest ona czlowiekiem empatycznym czy takim co wszystko olewa. Taka smutna prawda.
Tym razem zmieniam szpital i mam nadzieje ze na lepsze ;-)

Madzia737 Olaf ma 2 lata i 4 miesiace. i właśnie sie zsikał w majtki i nawet słowem nie piśnie tylko sie bawi dalej. Zakladam mu majtki i to go może myli. On ma jakąś blokade, przed nasikaniem w nocnik. Potrafi rano siedzieć godzine i nic. Dopiero jak mi już go szkoda sie robi, bo wiem, że on trzyma te siku i założe mu pampersa to po paru minutach jest pełny. No ale narazie biega bez pampersa, inaczej sie nie nauczy. Dodam, że on nie ma generalnie czasu przysiaść, bo wszystko robi w biegu. Fajnie, że Wasz Szkrabek już sobie radzi bez.

Maciek ma teraz 2 lata i 3 miesiace i tez jestesmy na etapie odpieluchowania. z tym ze to juz ktores z kolei podejscie. Zazwyczaj wymiekam po kilu dniach gdy mam juz zsikane wszystkie jego spodnie i majtki i nie nadazam tego prac. W lecie bedzie latwiej bo tylko w majtkach bedzie latal :tak:
Maciek umie ladnie sygnalizowac potrzeby typu jedzenie czy picie, ale o sikaniu i kupie nie ma mowy zeby poinformowal :-( Lata w majtkach a jak je zmoczy to mu nie przeszkadza, natomiast jak ma mokra pieluche to od razu biegnie na zmiane. Nocnik calkiem ignoruje, traktuje go jak zlo konieczne. nie chce na nim siadac. mam juz dla niego podkladke na sedes na wszelki wypadek jakby od razu wolal taka forme :tak: No i czekam cierpliwie az zalapie o co biega :-)

A w którym szpitalu planujesz rodzić?? I w którym jest tak źle jak piszesz? Ja jestem na etapie wyboru szpitala znaczy najprawdopodobniej będzie to Ujastek ale jeszcze się cały czas zastanawiam.

Pamietam ze plaujesz Ujastek, tak samo jak ja :tak: z opini kolezanek wiem ze byly zadowolone z Ujastka. Byc moze spotkamy sie tam na porodowce ;-)
To wlasnie na Ujastku oplacenie poloznej jest dosc drogie, ale jak sama kiedys pisalas tam maja świetne polozne wiec mam nadzieje obejdzie sie bez tego.

Pierwszy porod mialam w Żeromskiego i ten szpital omijam szerokim łukiem :dry: Jestem strasznie nim rozczarowana i opieka lekarska :no: To strasznie przykre gdy cala ciaze dbalam o siebie jak moglam tylko po to aby prze bledy lekarskie dziecko urodzilo mi sie z 5pkt Apgar w 1 min, bede to pamietac i pewnie jeszcze dlugo miec pretensje do samej siebie i tego szpitala, za to jak wyszlo.

Andrzelika super ze znasz juz plec :) a i ze synek to tez świetnie, bo mamy z synen łaczy naprawde nietypowa więź ;)

Ostatnia edycja:
Andrzelika super ,ze synek się zdrowo rozwija-to najwazniejsze!

Mi wczoraj drugi gin powiedział,ze jeszcze za wcześnie,następna wizyta za 4 tyg,to już napewno zobaczymy,o ile bąbel pokaże:sorry2:

Nimfii skoro Maciek wie,ze się zlał i ma mokro,to trzeba korzystać:tak:.W końcu mokre majty tez mu będa przeszkadzały.Z doświadczenia wiem,ze nie jest łatwo i trzeba duuuużo cierpliwości.Ja po dwóch dniach byłam wykonczona psychicznie tym ciągłym pilnowaniem i sadzaniem co 15 min na nocnik,a rezultatów nie było,okropnie to wspominam:sorry2:
No i jest taka zasada,że jak już zdejmujemu dziecku pieluchę to się tego trzymamy,zeby małemu nie robić mętliku w głowie.
Trzeba pamiętac o nagrodach chociażby za samo siedzenie na nocniku,no i koniecznie trzeba młodego czymś zająć-bajeczki książeczki,cokolwiek.
Może ja do tego za bardzo ambitnie podeszłam,ze tyle to u na strwało,a może to wina żłobka,bo tam mu pieluchę zakładały:eek: Moim niektórym kolezankom poszło znacznie szybciej a aż takiej sporej uwagi do tego nie przywiązywały,z tym ,ze jednej dziecko odpieluchowali praktrycznie w żłobku i to państwowym,a mój chodzi do prywtnego:wściekła/y:
Tak czy siak życze powodzenia.

U nas dziś gorąco:-)
A mnie od wczorja naparzają plecy:szok: mam nadzieję,ze to tak już nie zostanie ,bo w poprzedniej ciązy strasznie mi dokuczały,okropne to było.

Cześć Listopadowe Mamy! Muszę przyznać, ze podczytuję, co tu u Was słychać, bo mój termin porodu wypada na sam początek grudnia, więc choć teoretycznie przeynależę do grudniówek, dużo daje mi wiedza, co u Was. Do tego usg genetyczne sugeruje, że mój bobas może się urodzić jeszcze w listopadzie, więc ujawniam się i tu, przyjmiecie dzieckopiątku i lokatora jej brzucha?:)
Pozdrawiam serdecznie!

ANDRZELIKA moje gratulacje synusia super zazdroszczę może za tydz.się też dowiem jakiej płci jest moje bobo.
Z innej beczki proszę Was o pomoc tzn.info bo pewno są tu bardziej doświadczone osoby niż ja odebrałam wyniki i zaniepokoiły mnie dodatnie na cytomegalie czytałam w necie o tym ale tylko się zdenerwowałam a do gin.ide dopiero w pon. podaję wyniki może któraś potrafi to zinterpretować :(
toxoplazmoza igm ilosciowo 0.1 ujemny
toksoplazmoza igm jakosciowo ujemny
cmv igG - pół ilościowo 189.5 iu/ml dodatni
cmv igM- jakosciowo dodatni
proszę napiszcie jak któraś to ma o co chodzi co mi grozi, a olać mnie co z dzidzą?:-(

Zarażenie dzidzi cytomegalią w okresie płodowym nie jest w 100% pewne, dlatego się ustala "pozycję wyjściową dziecka" jak to napisała Emy. Wtedy powinni Ci powiedzieć czy maluch złapał, czy nie. Tylko odsetek maluszków, których mamy przechodziły cytomegalię zostają zarażone, więc nie musisz się martwić na zapas, najpierw zrób te badania, nie panikuj BĘDZIE DOBRZE :tak:

Cześć Listopadowe Mamy! Muszę przyznać, ze podczytuję, co tu u Was słychać, bo mój termin porodu wypada na sam początek grudnia, więc choć teoretycznie przeynależę do grudniówek, dużo daje mi wiedza, co u Was. Do tego usg genetyczne sugeruje, że mój bobas może się urodzić jeszcze w listopadzie, więc ujawniam się i tu, przyjmiecie dzieckopiątku i lokatora jej brzucha?:)
Pozdrawiam serdecznie!

Witaj w naszym gronie :) Mamy już jedną grudnióweczkę u nas, witamy też Ciebie :)

Hej wszystkim!

Dawno mnie tu nie było, ale teraz u mnie sporo zamieszania i nie za ciekawie... :sad: Straciłam pracę z powodu ciąży... :sad::sad: Jeszcze się nie umiem pozbierać. Jedyne, co mnie raduje to to, że moja kruszynka fika zdrowo w brzuszku, tydzień temu miała 5,5 cm. Cieszę się, że mój stres na maluszka nie wpływa, ale cały czas się martwię... Ale teraz będę mieć więcej czasu, by do Was zaglądać.

Andrzelika - gratuluję synka!!! Ja nie mam żadnych przeczuć, a płeć mam nadzieję poznać na nast. USG, które mam 22 czerwca, w 19 tc. :-) A u Ciebie szybciutko wypatrzył! :-)

Kochane, dopiero będę nadrabiać, co się działo. Tymczasem ślę Wam pozdrowienia!

Ostatnia edycja:
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry