• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Maj 2011

Karolka gratuluję :tak:

A ja coś nie bardzo mogę uwierzyć w tą moją ciążę, nic mnie nie boli, nawet przestał pobolewać brzuch krzyż, czuję się zdecydowanie za dobrze :-D Zrobiłam wczoraj drugi test i jest grubaśna krecha, ale ta moja dzidzia to sobie jakieś jaja robi w chowanego.
Idę w poniedziałek do gina, nie zobaczę, nie uwierzę :rofl2:

reklama
Karolka gratuluję :tak:

A ja coś nie bardzo mogę uwierzyć w tą moją ciążę, nic mnie nie boli, nawet przestał pobolewać brzuch krzyż, czuję się zdecydowanie za dobrze :-D Zrobiłam wczoraj drugi test i jest grubaśna krecha, ale ta moja dzidzia to sobie jakieś jaja robi w chowanego.
Idę w poniedziałek do gina, nie zobaczę, nie uwierzę :rofl2:

Hope - ja też tak chwilami czuję... jest ta kropeczka, czy nie?? wszystko wskazuje na to, że jest, ale dopóki jej nie zobaczę, to jakoś tak dziwnie

Dziewczyny, oświećcie mnie, bo już głupieję:
czytałam książkę, mądrą ;), no i czytając rozdział 1-4tc natknęłam się na zdanie, mówiące, że jesteś miesiąc (4tyg) w ciąży, czyli 2 tyg od zapłodnienia... no to kurde jak to się w końcu liczy, od momentu poczęcia, czy od 1 dnia@??? Bo skoro mi mijają jakieś 4 tygodnie właśnie, to wg tego jestem w 6 tc!! a wizytę u gina mam na 30 września, bo skoro w 7 tc może być pierwsza...a tu może się okazać, że to wg medycznych obliczeń (bez sensu wg mnie) to bedzie już 9 tc!!

Ostatnia edycja:
Lepidoptera- lekarze wiek ciąży liczą od pierwszego dnia ostatniej @

a tak w ogóle, to się zastanawiam czy powinnam być na majówkach...:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
Karola85 - witam i gratuluję

lepidoptera- Ciążę liczy się od ostatniej miesiączki - bo w tym właśnie cyklu doszło do zapłodnienia. Jest to o tyle logiczne, że ilość czasu jaka minęła między miesiączką a owulacją jest trudna do określenia. Przyjmuje się jednak, że owulacja nastąpiła około 14 dnia cyklu. Dlatego wiek zarodka jest młodszy o dwa tygodnie niż ciąży. Do zapłodnienia mogło dojść jednak później, bo cykl mógł być dłuższy, a plemniki "żyją" nawet do 72 godzin, lub wcześniej jeśli cykl był krótszy. Żeby więc było łatwiej - bo przecież nie zawsze dokładnie wiadomo, kiedy był TEN moment - ciążę liczy się od ostatniej miesiączki.I każdy kalkulator ciążowy dostępny na necie liczy termin porodu od dnia OM .

myślę że też ten kalkulator dużo Ci pomoże
http://dziecko.haczewski.pl/index.php?cykl=28&dzien=28&miesiac=7&rok=2010&bg=000

U Nas dziś pięknie humorek dopisuje kawusia wypita i ogólnie gitara :-)

Ostatnia edycja:
Dzięki, czyli wiek zarodka/płodu nie pokrywa się z wiekiem ciąży?? Dobrze rozumiem???
Bo termin porodu obliczyłam sobie łatwo (zobaczymy, czy lekarz go zweryfikuje), gdyż wiem, kiedy był szczyt śluzu w obserwacji cyklu, czyli dzień zapłodnienia (no o 1 dzień mogłam sie pomylić, bo tego nikt nie wie).
Czyli, pomimo, że do poczęcia doszło jakieś 4 tyg temu, jestem w 6 tygodniu??
Futrzaczku - spojrzę na tą stronkę w domu, bo nie pamiętam terminu ost.@

Tak na prawdę, to już rozumiem, tylko to dziwne jakieś....
pewnie wprowadzone, żeby jakoś ułatwić obliczanie wieku ciąży dla wszystkich kobiet, bo różne są cykle itp.

Aha, a co to jest to OM???

No to mój bąbel ma już prawie 6 tyg wg tego (tzn. ma 4)
czy wszędzie tak opisują?? zdjęcia o ciąży też?? bo jesli tak, to mój już bardziej podobny do ludzi jest hehe

zobaczcie same:
http://www.ciazaporod.pl/ciaza_kalendarz_ciazy_galeria.html?galg_id=1393&ph_center02_page_no=15

Ostatnia edycja:
Witam was
Tak piszecie o datach porodu i teraz sama sie nad czyms zastanawiam.Na kazdym kalkulatorze jest pytanie dlugosc cyklu.I tu wlasnie nie wiem co pisac.Ostatn byl 27 dni ale wczesniej byly 26,23 i teraz nie wiem co pisac.

ewcia3004-Czemu mialoby cie nie byc na majowkach :sorry2:

Karola85-Witaj na majowkach:tak:

Futrzaczek-Wedlog kalkulatora ktory ty podalas wychodzi mi dala 16 maj a nie 18 jak dotychczas sadzilam.Juz sama sie w tym pogubilam i nic nie wiem:no::-D Dodatkowo jestem w 5 tyg.ciazy a nie 4 :-p

reklama
kama lekarze wiedza najlepiej jak wyliczyc cykl:tak:
o ile pytaja i o dlugosc cyklu i o OM...
oczywiscie ja tez mialam zroznicoweane bo wczzesniej zawsze mialam 8 @ a ostatnia mialam 24 i od tego dnia mi policzyla...
cykle mam przewaznie co 31-32 dni teraz byl dluzszy bo wiadomo...
a lekarz mi wczzoraj powiedzial ze jestem juz w 7tc...
a ostatnio jak bylam u innego lekarza to podal mi ta sama date co ja sama sobie wyliczylam:tak: takze...
roznie bywa....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry