reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Menu naszych dzieci

reklama
Mam pytanko czy któraś z Was daje kaszke butelką, jesli tak to jaką? :tak: na noc??:tak:

Od drugiego miesiąca życia podaje małej mleko z kleikiem kukurydzianym bądź ryżowym.

Po czwartym miesiącu wprowadziłam kaszki. Jeśli są na mleku modyfikowanym robie według przepisu na opakowaniu, jeśli dodaje się je do mleka daje jedną miarkę kaszki na jedną miarkę mleka.

Wszystko podawałam jeszcze do niedawna smoczkiem trójprzepływowym, ale mała zaczęła się denerwować, że za wolno leci i kupiłam do kaszek, wycięłam większą dziurkę i teraz jest ok.

A ja się zastanawiam kiedy zacząć słoiczki z mięskiem? Kiedy wy dajecie?

Ja podaje malej już słoiczki po 5 miesiącu, bo w nich jest mięsko. Mała lepiej się nimi najada niż samymi warzywami, a i anemia nam powoli znika (wszystko przy konsultacji pediatrycznej i dietetycznej).

a jak wy robicie rzeczy dla dzieci to jak ze Wam zjadaja ze smakiem, mam na mysli nie owoce bo one slodkie
ale np zupy jarzynowe itd?

Generalnie kupuje słoiczki i nie gotuje. Jednak ostatnio (z ciekawości czy mała zje co sama zrobie) ugotowałam ziemniaka, marchew i jabłko. Zjadła ze smakiem.

Bobovita ma słoiczki po 5 miesiącu zupa jarzynowa/marchewkowa z kurczakiem i piree jabkowym/śliwkowym. Zupki sa lekko slodkawe, a moja mała je uwielbia.

Mitemil twoja mała to głodomorek bo moja pije przez trójprzepływowy i jest git jak rzadsza to nawet sie krztusi:tak:.Ja też z bobovity po 5 miesiacu podaje i gerber tez ma ładny wybór

a te kaszki przez trójprzepływowy to przez którą dziurkę podawać, tzn. I czy II czy III?
a tą kaszę mannę z bobovity to jak podajecie? 2-3g kaszy manny to ile to kaszki z bobovity? dajecie ją juz teraz mimo, że jest napisane po 6 miesiącu?

a te kaszki przez trójprzepływowy to przez którą dziurkę podawać, tzn. I czy II czy III?
a tą kaszę mannę z bobovity to jak podajecie? 2-3g kaszy manny to ile to kaszki z bobovity? dajecie ją juz teraz mimo, że jest napisane po 6 miesiącu?

Ja na razie nie podaje manny .Kupiłam dis gotwą z hippa w słoiczku i na razie stoi na półce i czeka na swoją kolej:-)

Mam pytanko czy któraś z Was daje kaszke butelką, jesli tak to jaką? :tak: na noc??:tak:

Ja tak jak Mitemil musiałam wyciąć w smoczku większa dziurkę i mała wcina zadowolona ale mam też taką butelkę wielofunkcyjną sylikonową z mocowaną łyżeczką na którą po naciśnięciu wypływa odpowiednia ilość kaszki ale przyznam ze nie zawsze mam siły na to...:-D:-D Tym bardziej że kaszkę moja mała dostaje przed spaniem żeby się jej lepiej spało

Właśnie nie na wszystkich jest że od 6, ja mam kilka z cow and gate, i są od 4+ dlatego troche byłam zdziwiona.
Cow & Gate Baby Balance Lunch & Dinner – Cow & Gate

No właśnie! Ja jeszcze w ciąży zrobiłam sobie mały zapas słoiczków i właśnie zauważyłam że w większości słoiczków z "cow and gate" juz od 4 miesiąca jest mięsko i nie tylko z kurczaka czy jagnieciny ale tez z wołowiny...
No ale u nas jeszcze za wczesnie na obiadki z mięskiem. Najpierw chcę przejsc przez warzywa i owoce a pozatym nie ma jeszcze miesiąca jak daje marcheweczki itd. Szkoda:tak:

a jak wy robicie rzeczy dla dzieci to jak ze Wam zjadaja ze smakiem, mam na mysli nie owoce bo one slodkie
ale np zupy jarzynowe itd?

Emilce nie przeszkadza to że obiadki są robione przezemnie bo wcina wszystko ile mam a raczej jest tam ciutke wiecej niż w sloiczku. Ale co do owoców to naprzyklad jabłko nie podchodzi jej za bardzo... Zrobilam kiedyś deserek z jabłuszka i mała nie chciała za bardzo ale jak wymieszałam z marchewką i ryzem to znikneło wszystko. Ale soczek wypiła:-D:-D

Ja próbowałam Karolince dac soczek z niekapka i niestety narazie nie umie pić gryzie tylko i zdziwiona co tam mama jej do buzi kładzie :sorry2:

Może mała jest jeszcze za mała na picie z niekapka. Ja jak kupowałam niekapek Emilce kupiłam 2pak i jeden to byl wlasnie nie kapek a drugi kubek treningowy. Z miekim dziubkiem przypominajacym smoczek i z uchwytami jak nie kapek. Ale jeszcze go nie wypróbowałam :-D

Ostatnia edycja:
reklama

Sama musisz zobaczyć z którym przepływem najlepiej sobie radzi dzidzia. Moja jak pije samo mleczko to na III się dławi, więc podaje jej II.

To kupiłam
DODOMKU internetowy sklep spożywczy. Zakupy spożywcze przez internet, z dostawą do domu, biura, firmy.
Ale tylko raz na próbę potem zakupie słoiczki z glutenem ,albo sama nagotuję

O jakie to fajne, nie spotkałam się z tym w sklepie. Ja natomiast kupiłam jabłko z kaszką manną po 5 miesiącu z gerbera. Czeka na swoją kolej...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry