a ja w sumie od początku nie mam problemu z małym i jego jedzeniem bo co mu dam to zawsze wsio zje jedynie sama dynia mu nie smakuje z reszto nie dziwie się bo jest faktycznie bleeeee co do glutenu to ja mam taką kaszkę mleczno-pszenno i dodaję 2 miarki do normalnego mleka raz dziennie no a poza tym mały zajada się chlebkiem<skórką> lub biszkopciki więc chyba jakoś toleruje ten gluten bo narazie nie widze żadnych skutków bocznych
a no i dziś będe probowała mu dać kisielku zobaczymy czy mu posmakuje 
reklama
Bylasiu w tych obiadkach z Hippa jest sól jodowana.
Tak w tym risotto jest na pewno w reszcie chyba nie. A to źle Petinka?? w sumie my tak mamy ograniczone te obiadki, że nie mam w czym wybierać. Choć jak daje w słoiczek gdzie są składniki tolerowane i jest marchew nic się nie dzieje. Myślę, że jak jest za dużo to Adasia wysypuje, więc nie przesadzam z marchwią.
Ja też jak niektóre z was mam problem z grudkami. Dziś podjełam kolejna próbe i nie chciał jeść. Musi mieć papke albo zupełnie pokarm stały,czyli jak mu naprzykład pokroje miesko to zje albo owoce,biszkopty też bez problemu. Tylko ,że jak juz jest np. zupka z marchewką wyczuwalna to nie wie jak by co ma zrobic czy połykać ,czy gryźć. Co do mleka to mój totalnie mnie zaskakuje ,bo sam zrezygnował z cyca. Nie pije już chyba dwa tygodnie. Kupiłam mleko modyfikowane ale mój nie pije (próbowałam już wszystkie rodzaje) Oszukuje go i robie kaszke na mleku, bo ją zje. Dostaje też jogurt i łyżeczke calcium codziennie. Mój nigdy z butelki nie pił ,może jak by chciał byłoby mi łatwiej dać mu mleko. W dzień do picia dostaje wode, pije jej dużo a i tak mam problem z kupkami ostatnio ma twarde,bede musiała winogrona kupić znowu
bo to pomaga.
Petinko a co gotujesz Filipkowi?? On też miał jakieś problemy alergiczne, nie?? Ja chyba też się wezmę za gotowanie, choć spróbuje...Bylasiu, nie wiem, tylko pewnie dlatego smalk jest trochę innyNa etykiecie jest napisane, ze ta jodowana sól dobrze wpływa na tarczycę. Ja się tym nie przejmuję, w końcu nasze dzieci juz powoli do roku dobijają
Chociaz jak sama gotuję, to nie solę.
A może inne gotujące dziewczyny umieszczą jakieś przepisy sprawdzone??
Amelkowa
Fanka BB :)
Amelkowa my też jemy 2 razy dziennie sinlac i daje do każdej porcji po pół słoika owoców. I tak już owoców nie daje i zastanawiam się, czy to dobrze, może powinnam dawać więcej.
Amelkowa a rozmwiałaś z pediatrą o glutenie?? w 10 miesiącu można już spróbować dać normalnie coś?? I zastanawiam się jeszcze jak podawać u małych cycusiów soki?? Adam nie chce wody za nic pić, muszę mu dodać soku i robię tak pół na pół. Soki wybieram bez cukru.
Adam cyca nie chce za bardzo w dzień.. tak go przymuszam bardziej..i wydaje mi sie, że pokarmu mam mniej..
Bylasiu Ani sinlac nie bardzo smakuje, za słodki... na razie mieszam z kleikiem ryżowym i połową słoiczka oczywiście. Jak na razie nie udaje mi się dać jej kaszki dwa razy dziennie szczerze mówiąc, bo wieczorem już nie bardzo chce jeść, tylko mleko pije. Dlatego resztę słoiczka owoców zjada w ciągu dnia.
Obiadku zjada pół małego słoiczka jak dobrze pójdzie... No ale teraz będziemy robić ciągłość ;-)
Pierś w ciągu dnia u nas też nie jest konieczna wg Ani chyba, bo zanim zassie porządnie i coś zje to wije się jak węgorz (ostatnio do niej powiedziałam, że jest leszcz

soczków nie daję, bo Ania ładnie i chętnie pije wodę. Próbowałam nawet parę razy ale się krzywiła. Poza tym skoro owoców i soków łącznie ma być ok. 150g na dobę maksymalnie to wolałam jej dać deserek niż sok.
Teraz się okazuje że mogę Ani dawać więcej owoców, ale to już pediatry zalecenie.
A co do glutenu, ta sama pediatra powiedziała, że mogę jej dawać już teraz, ale takie ilości jak w czasie ekspozycji, tylko co kilka dni. Żeby zobaczyć czy będzie się coś działo. Dopiero w dziesiątym miesiącu powoli mogę jej dawać kaszki glutenowe, a dopiero po kaszkach chleb i inne glutkowe jedzonko.
ogólnie sól źle wpływa na pracę nerek i właśnie dlatego maluchom się nie soli, sporo obiadków hippa ją ma, bo sprawdzałam. Ale też tej soli praktycznie nie czuć w smaku, więc musi jej być naprawdę mało. Myślę, że taka ilość nie jest w stanie zaszkodzić...Tak w tym risotto jest na pewno w reszcie chyba nie. A to źle Petinka??
A jeśli chodzi o jod w soli... Po otwarciu paczki ulatnia się w zawrotnym tempie, więc jakoś trudno mi uwierzyć, że nawet jeśli podczas produkcji obiadków się on jakimś cudem zachowa, to potem przy podgrzewaniu porcji i w czasie karmienia nie ucieka...
Ja do tej pory jak na razie raz ugotowałam zupkę Ani, tyle że brokułową a ona brokułów nie tknie... Więc zupkę zjadłam sama...
Koleżanka korzysta z tej stronki z przepisami i jej córa się zajada

http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html
Ja też jak niektóre z was mam problem z grudkami. Dziś podjełam kolejna próbe i nie chciał jeść. Musi mieć papke albo zupełnie pokarm stały,czyli jak mu naprzykład pokroje miesko to zje albo owoce,biszkopty też bez problemu. Tylko ,że jak juz jest np. zupka z marchewką wyczuwalna to nie wie jak by co ma zrobic czy połykać ,czy gryźć. Co do mleka to mój totalnie mnie zaskakuje ,bo sam zrezygnował z cyca. Nie pije już chyba dwa tygodnie. Kupiłam mleko modyfikowane ale mój nie pije (próbowałam już wszystkie rodzaje) Oszukuje go i robie kaszke na mleku, bo ją zje. Dostaje też jogurt i łyżeczke calcium codziennie. Mój nigdy z butelki nie pił ,może jak by chciał byłoby mi łatwiej dać mu mleko. W dzień do picia dostaje wode, pije jej dużo a i tak mam problem z kupkami ostatnio ma twarde,bede musiała winogrona kupić znowubo to pomaga.
nie musisz mu dawać modyfikowanego do picia koniecznie. Wystarczy mu to co w kaszkach (2x dziennie) a jeśli jeszcze dostaje jogurty to myślę że wapnia mu nie zabraknie ;-)
u nas z grudkami też problem, więc nie pomogę... Na razie daję jej jedzenie w łapkę i pilnuję żeby się tylko nie zakrztusiła, ale i tak wypluwa z odruchem wymiotnym..
Ostatnia edycja:
boozqowa
Październik 09'
Wiem, że pewnie to mało zdrowe, ale od wczoraj u nas jest jeden hit. Paluszki junior z lajkonika. Maja je pochłania w ciągu kilku minut i aż się trzęsie na ich widok;-)
Paluszki to w sumie tylko mąka i woda, jak jej nie będziesz za dużo dawać, to nic się nie stanie ;-) A te junior lajkonika dobre są
Nie wiem, czym się różnią od zwykłych (poza mniejszą ilością soli), ale smak mają zupełnie inny.. Takie paluszki to żadna zbrodnia-moja koleżanka ma córę miesiąc starszą od Niny i ostatnio dawała jej ciasteczka-najpierw herbatniki, co prawda, czekoladowe, ale to jeszcze nie było takie straszne, bo jak się skończyły, to dała jej wafle przekładane jakąś słodką masą...Młoda wciągnęła dwa takie spore trójkąciki.. Moja Nina nie chce takich rzeczy jeść, na szczęście
Tylko dziadek raz ją czekoladą nakarmił i jej posmakowało..
Nina ostatnio nie chce jeść z łyżeczki-muszę wziąć coś do buzi i dać jej to na palcu :|

Nina ostatnio nie chce jeść z łyżeczki-muszę wziąć coś do buzi i dać jej to na palcu :|
nutria
Mama X 2009
a może spróbuj buraczki? też słodkie i fajne.Nina na obiad to tylko marchewkową z ryżem je ;| Może dlatego, że słodkawa jest.. Dobrze, że chociaż to.. No i owoce. A tak to cyc, cyc, cyc... Uf, już mam dość, znów mnie gryźć zaczęła ;/
reklama
catedra
Fanka BB :)
dziewczyny ile porcji mleka dziennie pochlaniają Wam maluchy? bo na opakowaniu pisze że niby 3 porcje powinny a moja młoda 3 porcje to pochłania do 12stej... potem czwarta porcja o 14stej... o 16stej obiadek.... o 17stej owocki.... o 18 kolejna porcja mleka... potem następna o 20stej :/
czyli łącznie 6 razy 180ml mleka, plus cały słoiczek obiadku, słoiczek owocków, opakowanie jogurciku lub danonków(trzęsie się na widok danonka
i prócz tego cały dzień pochłania chrupki kukurydziane, ryżowe i biszkopty :/ nie za dużo tego wciaga? ale ona cały czas głodna.....
czyli łącznie 6 razy 180ml mleka, plus cały słoiczek obiadku, słoiczek owocków, opakowanie jogurciku lub danonków(trzęsie się na widok danonka