reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Ula ja zabielam mlekiem modyfikowanym, ale juz potem tego nie gotuje tylko podaje malcowi

jesli chodzi o czekolade to ja sie jeszcze wstrzymam, naje sie tego jeszcze

reklama
Cleo leczo ja nigdy nie robiłam, mama i teściowa robi ale ja nigdy nie jem. Dlatego nie wiem co z tym warzywem zrobić.
Wpadłam do szklarni i dumałam....złapałam dwa pomidorki, natkę pietruchy. Wsadziłąm do gara tą nieszczęsną cukinię tudzież kabaczek, licho wie...dwa pomiodorki, marchewkę i natkę aha i ryż...wybaczę Synkowi jak tego nie zje....... ;D

Dziewczyny jak robicie pomidorówkę dzieciom czym zabielacie?

prosto sie robi...

cukienie lub kabaczek obierasz ze skory pestki sio,kroisz w kawalki jakiekowiek ( duzo bo to podstawowy skladnik)
3 kolory papryki tak samo robisz
cebulke posmazasz z mieskiem lub kielbaska co wolisz
pomidory sparzasz obierasz ze skory lub z puszki są jak masz lenia

wrzucasz do gara na spd troche oliwy lub oleju,mały ogien mieszasz przyprawiasz koniecznie paparyka ostra,pieprzem...na koncu dodajesz jak chcesz fix do leczo knora i mniam mniam

godzina roboty :-)

Dziunka wysłałam męża do sklepu po Hippy chociaż skład do mnie nie przemawia, np. ziemniak, królik, cebula i wsio...no ale rzeczywiście Gerber same "pomarańczowe" zupki robi i ile można, poza tym ma jakieś oleje i juz cholerka nie wiem co małemu w nich przeszkadza znowu poliki chropowate. Najwyżej koty, albo psy zjedzą.

Ps. moja zupka pomidorowa przedobrzona....za dużo popmidorów, kwaśna a zaprawiona Pepti wiecie jak smakowała...dodałam Sinlac...wyszło "niewiadomoco". Mały na dodatek nie głodny pewnie albo nie miał smaka troszkę zjadł, ale szału nie było.
Moim problemem w gotowaniu nawet nam zup jest to ze daję za dużo wszystkiego a sama wolę zupki łagodne a takich nie potrafię robić, lepiej mi wychodzą drugie dania.

Cleo dzięki za przepis, moze mężowi dziś zrobię w końcu skałdniki wszystkie mam a zrobię mu przyjemność, ostatnio nie wiem kiedy mu robiłam obiad, jemy mojej mamy lub on po pracy coś nam robi. Chyba z tydzien temu spagetti robiłam ;/

Wczorak ogladałam program na tvn style coś tam o mamach. nie pamietam tytulu. Padlo pytanie o mleko krowie i lekarz internista stwirdził , ze mozna zaczac je wprowadzac w małych ilosciach juz po 6 mscu zycia. DRAMAT. niech onie sie zastanowia co mamy robic a nie meiszaja w glowie mamuskom. Czytałąm na temat masła i sa tak skrajne opinie , ze wychodzi na to " rób co chcesz"

Ja czytałam , że od roku , niktorzy , ze od 6 mscy... ja juz daje od jakiegos czasu na zmaine z oliwa i jest ok. Chodzi mi raczej o to jak wiele jest madrych rad lekarzy, jak rozbieznych. Ale wydaje mi sie , ze teraz jestesmy za bardzo wyedukowani . Czasem warto sobie zaufac :)

M
Daję głowę że dzieci nasze na forum jedzą dużo rzeczy ale nie każdy ma odwagę napisać...

:szok: to po cholere takie mamusie na forum siedzą? Żeby ściemniać?
Cleo nie szalejesz za bardzo? Dopiero co ze skazy wyszedł, a już twarogiem atakujesz...

Dziś mam cukinię czy kabaczek sama nie wiem od teściów z działki, co ja mam z nią zrobić? ;D

Nie wiem jak kabaczek. Cukinię gotuję na parze, wcześniej pokroiwszy ją w plastry bądź paski. Nie wydłubuję pestek tylko obieram. U nas jest hitem.

prosto sie robi...

cukienie lub kabaczek obierasz ze skory pestki sio,kroisz w kawalki jakiekowiek ( duzo bo to podstawowy skladnik)
3 kolory papryki tak samo robisz
cebulke posmazasz z mieskiem lub kielbaska co wolisz
pomidory sparzasz obierasz ze skory lub z puszki są jak masz lenia

wrzucasz do gara na spd troche oliwy lub oleju,mały ogien mieszasz przyprawiasz koniecznie paparyka ostra,pieprzem...na koncu dodajesz jak chcesz fix do leczo knora i mniam mniam

godzina roboty :-)

potwierdzam - szast prast i miammm, wczoraj zrobilam, dziś dojadamy... pychota :) a mlodej robie cukinie na parze i szama raczkami z innymi warzywami.
A co do chrupek to Milenka tez ładnie wcina, nie ubrudzi buziola i pozbiera nawet najmniejsze okruszki tak, ze czysciutko wkolo.

reklama
...
Nie wiem jak kabaczek. Cukinię gotuję na parze, wcześniej pokroiwszy ją w plastry bądź paski. Nie wydłubuję pestek tylko obieram. U nas jest hitem.
No właśnie miałam pisać że dzisiaj pierwszy raz Sonia dostała cukienię, a właściwie zupkę z cukini (też nie wydłubywałam pestek tylko obrałam) z dodatkiem pomidorka, czerwonej papryki (też nowość - 1/3 papryki obrałam ze skóry, pociachałam i chyc do gara), trochę brokuła i kalafiora, do tego łyżeczka masła, odrobinę koperku i pietruszki. Do tego małe kawałki makaronu i wcinała że hoho :tak:

Poza tym po konsultacji z mamą postanowiłam wprowadzić drugą kaszkę (ryżową dla odmiany) - rano na śniadanie. Dlaczego? Bo młoda zaczęła spowrotem mi się budzić na mleko o 3:00 w nocy. W sensie podejrzewam że w ciągu dnia nie najadała się juz wystarczająco a objętościowo nie chciała juz więcej. :sorry2:
Nooo, zobaczymy jaki bedzie efekt....

Do góry