reklama

Nasze przepisy ;-)

Kapuśniaczki (ok. 30 szt.)

* farsz - przepis taki jak na kapustę z grzybami, tylko z połowy składników i trzeba odcisnąć nadmiar płynu.
Asko sugerowała, że można je robić z ciastem francuskim i ma rację. Ale w mojej rodzinie robi się drożdżowe (najlepsze są z pieca chlebowego, ale tym chyba żadna z nas nie dysponuje).

Zaczyn:
* 5 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki mleka
* 1 łyżka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając cukier i mąkę. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto:
* 1 kg mąki
* 2 szklanki ciepłego mleka
* 2 jajka + 1 białko
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka soli
* 1/2 kostki masła
Do mąki dodać ciepłe mleko, zaczyn i sól. Jajka ubić z cukrem i dodać do reszty. Wyrobić ciasto. Następnie rozpuścić masło i lekko przestudzone dodać do ciasta wyrabiając je na gładko. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyciąć kwadraty, ułożyć farsz i złożyć w trójkąt sklejając brzegi. Wierzch posmarować białkiem. Piec 30-35 min w 220 stop.
Tradycyjnie wycina się kółka i lepi okrągłe kapuśniaczki z cieniutką skórką, ale to wyższa szkoła jazdy, więc podaję wersję uproszczoną ;)

Ostatnia edycja:
reklama
spagetti z sosem tuńczykowo-ananasowym DSC01489.jpg
przepis na 2 porcje- to na zdjeciu to mały talerz i jedna porcja, wydaje się sporo, ale kalorycznie jest w sam raz
(jest pyszne mimo wygladu)

UWAGA UWAGA przepis dietetyczny z mojego menu od dietetyczki! (przy zachowaniu rozsądku z makaronem)

puszka tuńczyka w sosie własnym
4 plastry ananasa
ząbek czosnku
średnia cebulka
2 łyżki koncentratu(ja daję sok pomidorowy stąd taka ilość płynu na talerzu)
50 g makaronu na porcję- czyli 100g łącznie(hm do tej pory nie wiem czy ugotowanego czy ważony przed- ja ważę przedp haha z pazerstwa)
kostka rosołowa
przyprawy
łyżka oliwy z oliwek

Posiekaną cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek , dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażamy razem. Następnie zalewamy szklanką bulionu(z kostki) i chwilę gotujemy, dodajemy koncentrat.
Po chwili wrzucamy puszkę tuńczyka i blendujemy wszystko na gładko. Dodajemy ananas pokrojony w kostkę i gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

W między czasie gotujemy makaron. Nie wiem czy wiecie ale prawidłowo podane spagetti powinno się najpierw wymieszać i chwilę podusić łacznie czyli sos+ makaron. Ja zawsze podawałam makaron polany sosem, a jednak różnica w smaku jest:) poprawiłam się i teraz po ugotowaniu makaron wrzucam do sosu i chwilę gotuję a potem na talerz. Może mniej efektownie wygląda, tym bardziej to z tuńczyka ale smak o niebo lepszy jak dla mnie. Niestety nie miałam nic zielonego na górę...

Danie robi się łącznie może 15-20 min. Ja mam je na 2 dni dla siebie :)

No to teraz będzie dym. Rodzice zasypują mnie jabłkami z sadu. Nie mam zielonego, różowego i bladego pojęcia, co oprócz kompotu, ciasta z jabłkami mogę zrobić. Nie mam słoików, by robić z nich przetwory. Nie mam suszarki, by je ususzyć (co wogle z takimi suszonymi później robić- w sumie to nawet nie lubię suszonych owoców-oprócz bananów). Co z tym zrobić by się nie zmarnowało...?!??!?! Chyba, że macie jakiś pomysł ze słoikami to ewentualnie, ja kobieta o 2ch lewych rękach w kuchni, mogłabym wyczarować. Słoiki mogę skombinować...
Liczę na pomoc wzorowych gospodyń domowych ;)

Ostatnio znalazłam ciekawy przepis, który tylko lekko zmieniłam ;)
To skrzyżowanie pierogów, z krokietem i lasagne :)

Robi się farsz jak na pierogi (na 12 szt. ok. 7 ugotowanych ziemniaków, 30 dag twarogu (wszystko przeciśnięte przez praskę) i 2 cebule podduszone na 3 łyżkach masła).
12 płatów makaronu lasagne gotuje się do miękkości w posolonej wodzie (ale żeby się nie rwały).
Na każdym płacie układa się farsz (ok. 0,5 cm) i zwija roladki.
Roladki panieruje się w jajku (trzeba 2 szt.) i w bułce tartej. Smaży się jak krokiety.

Próbowałam i polecam :)

W takim razie na życzenie Asko, wklejam przepisy z tej naszej podróży orientalnej..wybaczcie, ale wkleję je w postaci fotek..

Załączniki

• DSCF4941.jpg
    DSCF4941.jpg
    20,4 KB · Wyświetleń: 61
  • DSCF4942.jpg
    DSCF4942.jpg
    21,6 KB · Wyświetleń: 54
  • DSCF4943.jpg
    DSCF4943.jpg
    30,6 KB · Wyświetleń: 59
  • DSCF4945.jpg
    DSCF4945.jpg
    25,4 KB · Wyświetleń: 58
  • DSCF4947.jpg
    DSCF4947.jpg
    20 KB · Wyświetleń: 51
  • DSCF4948.jpg
    DSCF4948.jpg
    40,2 KB · Wyświetleń: 57
  • DSCF4949.jpg
    DSCF4949.jpg
    16,8 KB · Wyświetleń: 49
  • DSCF4950.jpg
    DSCF4950.jpg
    24,9 KB · Wyświetleń: 49
  • DSCF4951.jpg
    DSCF4951.jpg
    18,6 KB · Wyświetleń: 44
  • DSCF4952.jpg
    DSCF4952.jpg
    19,7 KB · Wyświetleń: 49
Łoooo matko dziewczyny jak mnie naszło na kluski ślaskie i gulasz:szok::szok:znacie jakis dobry przepis na gulasz ,ogólnie uwilebiam ta potrawe tylko nie nawidze jej robic tyle roboty:(((((
Maxwell- ale pysznosci wkleiłas:)))

reklama
Ja też jutro robie kluski, a gulasz juz zrobiony:-) i rosołek też-hehe.
Phelania o jaki gulasz Ci chodzi, bo możesz zrobić szybki drobiowy z piersi kurczaka. Ja kroję w koskę piers, gotuję a potem robię sos do tego. Trochę dłużej robi się wołowy, dodaję jeszcze do niego paprykę czerwoną w paseczki cienkie pokrojoną.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry