• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Nasz Leo,tez pije moje mleko-ale juz od srody bedzie jedna moja porcja i jedna mm(musi przytyc).Dostalam takiej laktacji,ze w domu zamrazam mleko,a w szpitalu jak sie nie myle chyba podarowali moje innym dzieciom.Odciagam recznym laktarorem Avantu co 3h,bo po probie podaniu cycka mam tak poranione sutki,ze powinnam chodzic bez niczego,a nawet powietrze mnie rani.Musze karmic malego butla,bo musze wiedziec ile dokladnie zjadl i jaki jest przyrost wagi,ale w razie czego wiem ze umie sie przyssac.Ciesze sie,ze nie odrzuca butli.Leo musi jesc co 3,5-4h.W miedzyczasie spi sobie slodko.
Co do zdrowia,jak pisalam plucka sa wporzadku-nasza ulga wielka!Pytalam sie,czy warto kupic "kotrolerea oddechu",to mila lekarka kazal mi nie wpadac w paranoje.
Jako wczesniak,musi miec jednak zrobione badanie usg mozgu ok.9 maja-wtedy kiedy powinien sie urodzic,bo jest jakas mala niescislosc-norma u wczesniakow.,oraz w 5-6 msc zycia bedzie mial kontrole serduszka,bo i tam nie jest 100% idealnie,ale nie powinno nic sprawic problemow.Lekarka przy wypisie powiedziala,ze gdyby cos bylo nie tak,to by nam go do domu nie dala i ze nie mamy sie czym przejmowac.W dzien wyjscia mial jeszcze robione badania metaboliczne,wiec albo zadzwonia zeby powtorzyc w razie "niepewnosci",albo i nie.
Jako mama wczesniaka,bede miala troche wiecej do chodzenia po lekarzach,ale wierze ze musi byc dobrze!Aha,nie wiem jak tam u Was z kikutkiem,ale nasz juz odpadl...w szpitalu(i BOGU dzieki,bo ja jestem zbyt wrazliwa na te sprawy!)

reklama
Fiore mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Mam pytanie, przepraszam ale z ciekawosci musze:zawstydzona/y:czy u Was dziecko urodzone w polowie 38 tyg uznawane jest za wczesniaka??? z tego co wiem czesc szpitali po 36 tyg juz nie wpisuje a wiekszosc napewno po 37 tyg. A Leo chyba w trakcie 38 urodzony?

karolki nie no u nas w 38tc dziecko już w pełni donoszone, na pewno nie jest postrzegane jako wcześniak
anik co do podgrzewacza do butelek to ja kupiłam aventu bo takie też butelki wybrałam. Siostra go miała i zadowolona była:tak:

"Wczesniaka" oceniaja na 2 sposoby - prwszy to tygodnie czyliw czesniak jest urodzony przed skonczeniem 38ct (teraz ponoc 37) a drugi to waga. Moze byc dziecko urodzoneapo 38tc ale z niska waga rodzeniowa i wtedy zostanie zakwalifikowane jako wczesniak

Tez slyszalam pozytywne opinie o lovi nawet mialam kupic ale sie wstrzymam jeszcze - jak bedzie potrzeba to sie kupi. Wczesniej mialam canpol i byl ok, kosztowal pamietam 100 zl 5 lat temu ale teraz chyba sa tansze a juz na Allegro napewno ( ja kupowalam w aptece).

Mojej małej jedno oczko ciągle się skleja i ma problemy z jego otwarciem. Przemywałam już sola fiz. ale nie wiele to daje.. na chwile jest ok ale po chwili znowu ma problem z otwarciem oczka... Macie na to jakis sposob czy moze udac sie jutro z małą do przychodni?

reklama
Pieszczoszka mozna przemywac rumankiem. Tylkoz awsze od ucha w strone nosa. A poza tym trzeba by zastosowac masaz. Uciska sie kącik oczka, delikatne w strone noska - 3 uciski, przerwa 3 uciski. Ale raczej trzeba pokazać lekarzowi, bo to nie mzoe za dlugo trwac. Nie musisz isc do przychodni. Zadzwon i popros o wizyte patronazowa.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry