• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

fiore w UK tez zero ograniczeń. Ja na początku starałam sie unikać tłustych rzeczy,wydymających no i mandarynek bo wiedziałam,że uczulają,starałam się jeść dużo z garnka parowego,sporo warzyw,lekkostrwane potrawy a potem juz powoli wszystko.

reklama
fiore - Ty jestes laktoowowegetarianka i dalas rade przez cala ciaze? Ja bylam jako nastolatka ale w ciazy bym nie dala rady, tak mnie ciagnelo do miesa ze az wstyd ;-)

W Niemczech tez pozwalaja wszystko jesc, z wyjatkiem kapusty i innym wzdymajacych a warzywa/owoce wykluczac tylko w przypadku podejrzenia alergii.

na kursie pielegnacji noworodka polozna zalecala wylacznie oleje roslinne, tzn. albo migdalowy albo jojoba albo tego typu mix dla dzieci albo wrecz oliwa z oliwek (byle dobrej jakosci, ze szklanej butelki, z pierwszego tloczenia) - i albo tym smarowac albo dodac kilka kropel do kapieli + filizanke mleka i wtedy skora nie powinna byc wysuszona. Odradzala tez stosowanie nawilzanych chuteczek :happy:

Kugela ja na ojelek migdalowy dostalam takiego uczulenia w ciazy ze gin malo zawalu nie dostal i na cito mialam wizyte u dermatologa wiec ja dziecka tym bym w zyciu nie wysmarowala:no::no::no:wole zwyklej oliwki dodac do kapieli niz tego:baffled:

Pieszczoszka jesli Laura ma naprawde sucha skóre i nic nie pomaga np. smarownie oliwka to kup Oilatum lub Emolium i dolewaj do wody , one juz mocno natluszczaja bo sa do bardzo suchej skóry i niczym nie trzeba smarowac po kapieli . No ale do tanich kosmetyków to nie nalezy :baffled:

Karolki - ale w wiekszosci "zwyklych oliwek" dla dzieci jest wlasnie olej migdalowy w skladzie (jak sie kiedys pomeczysz z odcyfrowywaniem skladu to sie przekonasz) :-pJojoba nie jest tania ale podobno nie ma opcji, zeby ktokolwiek mial na nia alergie. Dlatego nam mowili o oliwie z oliwek, bo jest najtansza i najdostepniejsza z tych wszystkich specyfikow i tez podobno nie uczula. Ja wole jednak jojobe bo ma neutralny zapach (oliwa z oliwek wiadomo, ze pachnie specyficznie), stosuje ja przez cala ciaze i jeszcze nigdy mi nie pobrudzila ubrania czy poscieli, no i jest wydajna :-) Z kolei te parafiny (jak oilatum) nam odradzala, ze to produkt pochodny ropie, ze moze zatykac pory itp. Wiadomo jednak, ze polozna to nie wyrocznia i najlepiej samemu wyprobowac, co bedzie najlepiej sluzylo :-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry