• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluchów

Oilatum w PL mozna kupic taniej, bo sa odpowiedniki polskie. Carmella i mozna od pierwszych dni, ja zamierzam bo wtedy juz nie trzeba niczym dodatkowo nawilzac.
Kugela a Ty pamietasz jak bylas noworodkiem/niemowlakiem i Cie kladli na brzuchu? no to masz pamiec! ;-)

reklama
a czy ja napisalam, ze pamietam? :-p Wiem od mojej mamy, ze schiza urzadzalam takiego, ze nie bylo mowy o kladzeniu mnie na brzuszku choc na 5 minut, ile by prob nie podejmowala :-D I to mi najwyrazniej zostalo, bo organicznie niecierpie spania na brzuchu :-p

Co do kladzenia na brzuch,to oczywiscie mozna,ale nie po jedzeniu ;-) i nie pozwalac dzieciakowi spac na brzuchu bez kontroli=non stop patrzec jak spi.Cwicza sobie miesnie.Ja klade Leo po trochu,ale nie pozwalam mu wogole spac na brzuchu i pozwalac nie bede,tak samo robilam z V.Na zamknietym dodam zdjecie naszego zolwika,jak to sobie trzyma glowke w gorze i to wcale nie tak krotko,jakbym to powinno byc - maly silacz ;-)

Pieszczoszka ja do noska mam kupiony aspirator frida i roztwór wody morskiej w aerozolu. Ja jeszcze nie używałam;-) ale moja siostra właśnie takiego używa i bardzo sobie chwali. Natomiast do czyszczenia małżowiny usznej mam patyczki z ogranicznikiem. Nic więcej nam na SR nie polecali.

Ja do nawilżania mam emolium - krem, olejek do kąpieli i szampon do włosów - można go stosować od początku :tak:
Co do parafiny (Oilatum) wklejałam kiedyś co ona potrafi, więc chyba jednak nie skorzystam :no:
Ewentualnie można jeszcze spróbować emulsję do ciała Atoperal Baby :-)

Ja do nosa też używałam fridy i wody morskiej. Później kupiłam taki elektryczny odciągacz i jestem mega zadowolona ale to droga zabawka jest.
Uszy czyszczę delikatnie patyczkiem ale tylko to co samo wyjdzie-nie pcham tam na siłę patyczków bo nie wolno.
Do nawilżania jak Nati miała suchą skórę użuwałam Oilatum(zarówno ten do smarowania jak i do kąplei) i dawał radę-bardzo ładnie nawilżał. Ale nie używałam na codzień tylko co kilka dni na przemian z oliwką i zwykłym kreme dla niemowląt.

Pieszczoszka- tylko jak jest potrzeba. Śluz w nosie ma nawilżać i wyłapywać kurz i inne takie. Więc jeśli nie ma kataru ani zapchanego noska to zostawiamy. Podobnie z uszami- woskowina chroni przed wnikaniem różnych paskudztw. Wycieramy to co wycieka z uszka i nie grzebiemy w środku. A samą małżowinę myjesz codziennie podczas kąpieli lub po prostu wilgotnym wacikiem.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry