Ja właśnie też miałam stresa, bo Szymon zaczął ulewać od jakiegoś momentu. Zastanawiam się czy to nie wina mojej diety, bo odkąd zmieniliśmy producenta mleka modyfikowanego, to ulewa tylko po karmieniu z piersi. Potrafi nawet ulać po godzinie od posiłku.
Martwi mnie to, choć wszędzie piszą, że dopóki maluch przybiera na wadze, to jest to normalne. A ja się wkurzam na myśl, że uleje np po nocnym karmieniu i bedzie tak spał w tym :-(
A w temacie znalazłam coś takiego:
Powody ulewania
Duża ilość pokarmu matki - jest powodem nie nadążania z połykaniem, a dodatkowo w pośpiechu połyka wiekszą ilości powietrza
Przekarmianie dziecka - zbyt duża podaż mleka może być powodem ulewania zwłaszcza u dzieci przedwcześnie urodzonych
Nietolerancja pokarmu - uczulenie na składniki pokarmu dziecka jak również na składniki diety matki przebiegająca z innymi objawami chorobowymi
Nieprawidłowości postępowania po karmieniu - układanie dziecka do karmienia w pozycji zbyt poziomej, brak odpowiednio długiej przerwy pomiędzy karmieniem a pielęgnacją, chaotyczne i nerwowe postępowanie z dzieckiem
Nieprawidłowości w diecie - zbyt wczesne wprowadzanie pokarmów stałych
Zmiany morfologiczne - przepuklina rozworu przełykowego, zwężenie odźwiernika
Inne - uczulenia na leki, zatrucia
Postępowanie
Pamiętać należy o zasadach prawidłowego karmienia dziecka polegających na karmieniu małymi częstymi porcjami pokarmu zwłaszcza u dzieci, które nie radzą sobie z dużą ilością pokarmu. Udogodnieniem będzie odciągnięcie niewielkiej ilości pokarmu przed karmieniem. Ułożenie dziecka w pozycji nachylenia około 30 stopni do poziomu oraz tak aby pierś podczas karmienia znajdowała się powyżej główki.
Po karmieniu unikamy natychmiastowego przewijania bądź innych zabiegów pielęgnacyjnych a utrzymujemy dziecko w pozycji pionowej umożliwiając mu odbicie gazów nagromadzonych w żołądku
Nie należy sadzać dziecka i gwałtownie unosić nóżek przy przewijaniu.
Po posiłkach układać dziecko na prawym boku
Objawy niepokojące
niewielki przybór masy ciała bądź jego brak
nagle występujące wymioty poprzedzone okresem bezobjawowym
stwierdzenie krwi w wymiocinach
nawracające zakażenia dróg oddechowych
chlustające wymioty po każdym posiłku.