reklama

pielęgnacja naszych maluszków

Ja generalnie nie odbijam malucha jak gleboko zasnie po jedzeniu. I wtedy zwykle mu sie nie ulewa.
Za to na dzien znalazlam w jednej ksiazce super sposob, co dziala w 99% wypadkow. nie wiem jak go dobrze opisac bez zdjecia.
siada sie w rozkroku, najlepiej na lozku. na jedno udo dajemy pieluszke i ukladamy maluszka tak jak na brzuszku - na raczkach, zeby glowka opierala sie na pieluszce. jego nogi zwisaja miedzy naszymi i reka podtrzymujemy go za pupe. tak ze jest w pozycji pionowej.
nie wiem czy to dobrze opisalam. brzmi glupio i wyglada tez i dlugo sie wahalam zanim zastosowalam ten sposob, ale przynajmniej w naszym przypadku super dziala i maly beka spektakularnie wlasciwie za kazdym razem.

reklama
Ewa nasz maluszek też ma biały języczek, juz gdzieś od tygodnia...czasem robi się normalny, ale ogólnie jest biały. Tez zapytam pediatrę w przyszłym tygodniu:tak:

Moja niunka tez ma czasem bialy jezyczek i wydaje mi sie, ze to od przetrzymywania mleczka w buzce jak zasypia przy cycusiu.
I tez malej sie rzadko odbija, a w nocy tez jej nie chce wybudzac, ale na szczesciee mala lubi spac na boczku.
I ja nie wiem czy to mozliwe, ale mam wrazenie, ze niunce sie ulewa z przejedzenia, bo dzieje sie to glownie wieczorami kiedy ma najwiekszy apetyt i nie leci jej taki "serek" tylko mleczko wylatuje (na szczescie nieduzo, wiec sie tym jakos szczegolnie nie martwie)

Hm..., z tym odbijaniem, to u mojej Kayi nie zawsze dziala.... Nawet probowalam ja na ten brzuszek klasc po jedzeniu(chociaz wydawalo mi sie, ze po takim zabiegu dziecko moze szybko zwymiotowac posilek...), ale klapa... Czasem odbija sie niemal natychmiast po wzieciu na rece, ale najczesciej wcale.

Co do języczka - pediatra powiedział nam, że to nie pleśniawka. Ot tak mają noworodki. Pleśniawki podobno trochę inaczej wyglądają.
I jeszcze słowo w sprawie odbijania. Lekarka też poradziła, aby mimo wszystko zawsze (nawet jak dzidziuś zaśnie) spowodować aby się odbiło po jedzeniu. Dzisiejszej nocy udało mi się za każdym razem "odbić" :tak:małego. Nie obudził się. Spał dłużej.
Ot to tak się dzielę tym co się dowiedziałam.

Witam Mamusie, ostatnio pisalam na forum grudniowek 2007 ale 9.12 urodzilam synka i juz nie bylo czasu pisac.Poczytalam sobie o czym pisalyscie w postach min. o naciaganiu skorki na siuraczku.Kompletnie o tym zapomnialam i dopiero zaczelam nacigac mu skorke. ale ma tak mala dziuke ze sie boje czy sie rozejdzie.Moze wy cos wiecej wiecie na ten temat?i jeszcze jedno mam pytanko co robic zeby miec wiecej pokarmu bo zanika z dnia na dzien i musze dokarmiac butelka?

Witam Mamusie, ostatnio pisalam na forum grudniowek 2007 ale 9.12 urodzilam synka i juz nie bylo czasu pisac.Poczytalam sobie o czym pisalyscie w postach min. o naciaganiu skorki na siuraczku.Kompletnie o tym zapomnialam i dopiero zaczelam nacigac mu skorke. ale ma tak mala dziuke ze sie boje czy sie rozejdzie.Moze wy cos wiecej wiecie na ten temat?i jeszcze jedno mam pytanko co robic zeby miec wiecej pokarmu bo zanika z dnia na dzien i musze dokarmiac butelka?
barbarkak..co do pokarmy, pij herbatki, jak masz laktator to odciagaj nawe jak nie leci i przystawiaj dziecko do piersi, niech ciagnie, niewazne czy leci czy nie-to pobudza oraz duzo plynow...powodzenia

sluchajcie kochane czy wy uzywacie jakis kremow albo oliwek po kapieli?? i wogole czy uzywacie duzo kosmetykow??
bo ja wedlug polecen tutejszych poloznych uzywam tylko jak musze. to znaczy do kapieli wlewam 3 kropelki plynu do mycia ciala i glowy i po kapieli juz niczym nie smaruje. czasami smaruje tylko buzie i przemywam ja mleczkiem do buzi. i sporadycznie uzywam talku w kremie bo moja dzidzia nie ma odpazen czy czerownej pupci.
co wy na to??

Muszę sobie zasłużyć na bycie pupilką :wink: więc już juz odpowiadam:
ja używam do kąpieli emulsji oilatum, która bardzo ładnie natłuszcza i pielęgnuje skórkę, a na bardzo suche miejsca np na rączkach, nóżkach czy buzi stosuję natłuszczający krem oilatum. Wiktor całe szczęście też nie ma problemó ze skórą na pupci, więc w dzień nie stosuję żadnych kosmetyków, jedynie na noc po kąpieli bepanthen.
No i teraz na lato kupuję krem z porządnym filtrem

reklama
ja tez do tej pory uzywałam oilatum a od niedawna bialej
serii nivea do skory suchej i wrazliwej.i mam tu olejek do kapieli, zel do mycia i balsam do ciala, wszystko jest super i pawla nic nie uczula. natomiast do pupy nie uzywam nic...no chyba ze jest cos zaczerwieniona to bepanthenu albo sudokremu:tak:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry