• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

pilskie tegoroczne obecne i przyszłe mamusie:))

jeju wszyscy teraz chorują .... :szok:
ja cale ostatnie 3 tygodnie męczylam się z ... KATAREM :no::no:
gardlo czyste, temp w normie tylko zawalony nos.. koszmar :eek: bardzo pooooowoli mija...

Monika77 aktualnie wynajmujemy z męzem częśc domku nad rzeczka :) jest super fajnie ... nie śpieszy nam się jakoś strasznie z przenosinami...
począttkowo planowalismy spokojnie wybudować domek na wsi..mamy dzialeczke kawałek za Szydłowem...
Ale po głębszej analizie naszego stylu życia :rofl2: stwierdzilismy ze dojazdy sa nie dla nas :eek::eek:

No i tak mozolnie kupujemy mieszkanie w tym nowym dłuuugim bloku na Promiennej ... :happy:

reklama
No Roxeen, to będziemy mieszkać po sąsiedzku :-D:-D:-D Ja mieszkam w różowym bloku prawie że na przeciwko tych filarów nad ktorymi jest zegar :tak::cool2:

Ja tam uważam że całe nasze osiedle to jedne wielkie sąsiedztwo :-D:-D

moj mąz mi własnie uświadomił że w październiku mija 3 lata jak mieskzamy na zielonej ... no a ja stwierdzam że powoli wiekszośc twarzyczek robi mi sie znana :cool2: wzrokowcem jestem :cool2::cool2:

Ale wiecie co ..mam dzisiaj strasznego doła ...
bo po pierwsze wszystkie moje znajome cięzarówki mają całe szafy wypchane rzeczami dla dzieci ... a ja mam w szafie schowane skarpeteczki takie małe - od mamy :cool2:
musze się zabrać za jakies zakupy bo później nie bede miała siły ..
a po za tym NIE MAM JUZ W CZYM CHODZIC :no::no::no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::no::no::no::wściekła/y::wściekła/y::eek::eek::eek:

ciazowych spodni na siebie znaleźc nie moge bo jestem wysoka wąska w biodrach a wszystkie ciazowe poprostu zjerzdżają mi z dupska :no::no:
przejżałam całą szafe i wygodnie jest mi tylko w dresie ..bede całą zime chodzic w dresie :eek:

Hej kobietki...
Tak własciwie, to jestem juz gotowa na przyjscie maluszka, ale z drugiej strony to mnie troche martwi, ze to "juz" ... Moj P stracił prace w dodatku nie dostal ostatniej wyplaty nadal i jestesmy od 3 tygodni bez pieniedzy... na pozyczkach... a mialam dokupic jeszcze sobie laktator, czapeczki dla malego, reczniczki z kapturkiem... z wszystkiego nici :(((
W dodatku... w zwiazku z ta nowa ustawa odnosnie becikowego [zeby dostac becikowe trzeba dolaczyc do wniosku zaswiadczenie o tym, ze bylo sie pod opieka lekarska od 10 tego tygodnia ciazy] ktora w chodzi w gre od 1 listopada, wychodzi na to, ze becikowego nie dostane [a mialam dostac tez ten dodatkowy tysiac do becikowego...] ... bylam pod opieka lekarska niestety ale dopiero od 13nastego tygodnia ciazy... dopiero wtedy uzbieralam pieniadze na prywatna wizyte.. a zglaszajac sie na NFZ bodajże w 8/9tygodniu dawali mi termin za 1,5-2miesiace...
Swoja droga... to wogole niedorzeczne zeby teraz wymagac od kobiet juz tego zaswiadczenia, mimo ze ustawa obowiazuje od 1 listopada! :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Pozatym... wogole w telewizji zaczeli mowic o niej jakos w polowie mojej ciazy... to niedorzeczne, nonsens!
Powinno sie tego wymagac tylko od kobiet ktore ZASZLY w ciaze po 1 listopada... ehhh... zalamuje mnie to wszystko...
W dodatku niewiem jak to teraz ale z tego co sie dowiedzialam, to moj P nie bedzie mogl byc wpisany do aktu urodzenia dziecka... w rubryce ojciec moge podac co najwyzej imie, badź : nieznany ...

Dobrze czytac, ze u Was wszystko w porzadku... bo mnie te problemy przybijaja... :-(:-(:-(

Hej kobietki...
Tak własciwie, to jestem juz gotowa na przyjscie maluszka, ale z drugiej strony to mnie troche martwi, ze to "juz" ... Moj P stracił prace w dodatku nie dostal ostatniej wyplaty nadal i jestesmy od 3 tygodni bez pieniedzy... na pozyczkach... a mialam dokupic jeszcze sobie laktator, czapeczki dla malego, reczniczki z kapturkiem... z wszystkiego nici :(((
W dodatku... w zwiazku z ta nowa ustawa odnosnie becikowego [zeby dostac becikowe trzeba dolaczyc do wniosku zaswiadczenie o tym, ze bylo sie pod opieka lekarska od 10 tego tygodnia ciazy] ktora w chodzi w gre od 1 listopada, wychodzi na to, ze becikowego nie dostane [a mialam dostac tez ten dodatkowy tysiac do becikowego...] ... bylam pod opieka lekarska niestety ale dopiero od 13nastego tygodnia ciazy... dopiero wtedy uzbieralam pieniadze na prywatna wizyte.. a zglaszajac sie na NFZ bodajże w 8/9tygodniu dawali mi termin za 1,5-2miesiace...
Swoja droga... to wogole niedorzeczne zeby teraz wymagac od kobiet juz tego zaswiadczenia, mimo ze ustawa obowiazuje od 1 listopada! :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Pozatym... wogole w telewizji zaczeli mowic o niej jakos w polowie mojej ciazy... to niedorzeczne, nonsens!
Powinno sie tego wymagac tylko od kobiet ktore ZASZLY w ciaze po 1 listopada... ehhh... zalamuje mnie to wszystko...
W dodatku niewiem jak to teraz ale z tego co sie dowiedzialam, to moj P nie bedzie mogl byc wpisany do aktu urodzenia dziecka... w rubryce ojciec moge podac co najwyzej imie, badź : nieznany ...

Dobrze czytac, ze u Was wszystko w porzadku... bo mnie te problemy przybijaja... :-(:-(:-(

Kochana ale ustawa wchodzi z dniem 1 listopada a Ty urodzisz przed 1 listopada!!
Nie daj sie wyrolować i walcz o swoje bo jak najbardziej nalezy ci się becikowe ...
a jesli moge zapytać to ten drugi tysiak na jakich zasadach :nerd:

jej i nie bardzo rozumiem dlaczego ojciec dziecka nie moze byc wpisany do aktu urodzenia...może coś pominęłam czytając twoje wczesniejsze posty ...

bardzo Wam współczuje tej utraty pracy :-(:-(

Dobry wieczór - Roxeen, masz jeszcze dużo czasu na zakupy, ale rozumiem Twoją chęć zaopatrzenia się w dzidziusiowe rzeczy, to takie przyjemne wiedzieć, że jest się już gotową, można sobie pooglądać i podotykać te maluśkie rzeczy ;-);-)
Asheara, przecież wystarczy, że oboje rodzice zjawią się w USC z dowodami osobistymi i ojciec przy urzędniku uznaje dziecko (jeżeli rodzice nie są małżeństwem), chyba ktoś Ci udzielił niewłaściwych informacji.

roxeen - Z tego co sie dowiadywalam, to ten drugi tysiac przysluguje jesli dochod rodziny nie przekracza 504zl na osobę... wiem.. mam zamiar walczyc i drapac jesli nie beda chcieli mi przyznac tego becikowego..

roxeen, olu.k Zapominacie, ze jestem niepelnoletnia i stad te ekscesy odnosnie aktu urodzenia szkraba...

roxeen, olu.k Zapominacie, ze jestem niepelnoletnia i stad te ekscesy odnosnie aktu urodzenia szkraba...

Faktycznie nie zauważyłam ... :sorry:

Ale powracając do Becikowego - nawet sie nie masz co denerwowac za wczasu ..Ciebie jeszcze ta ustawa nie obejmie tak wiec smialo skladaj wniosek o becikowe jedne i drugie ;-)

Ola K tak się tylko mówi że mam czas... ale na głowie mam też tyle że czas przez palce mi przelatuje :eek:

reklama
Kolezanka ktora niedawno urodzila, twierdzi, ze niemoze ojca wpisac do aktu poki nie ukonczy 18nastego roku zycia... do tego czasu ma wpisane : nieznany... inna z kolei twierdzi, ze poki co ma wpisane nieznany a jak juz zalatwi prawnego opiekuna dziecka, z prawnym opiekunem i ojcem dziecka musi sie zglosic gdzie trzeba i to znow trzeba sadownie zalatwiac...
Sama juz niewiem ktora teoria jest prawdziwa, i najlepiej bedzie jak sie dowiem sama ale tak czy inaczej - beda problemy...
jakby nie mozna bylo odrazu wpisac danych ojca.. przeciez jesli mowie kto jest ojcem, a on to potwierdza to w czym problem? no tak, nie mam 18 lat... niby powinno to byc nieistotne w takiej sprawie, a jednak jak wiele zmienia...

A co do becikowego... to ciezko sie nie denerwowac, kiedy slysze ze znajoma [od nas z pazdziernikowek] ktora urodzila bliznieta jakie 3 tygodnie temu, zlozyla wniosek i JUZ TERAZ wymagano od niej tego dokumentu... nonsens, nonsens, nonsens... na stronie MOPS'u tez juz widnieje o tym informacja www.mops.pila.pl

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry