reklama

Po wizycie u gina.

reklama
Ewik - ja nie biorę już kwasu foliowego (brałam przez I trymestr) - teraz mój gin powiedział, żebym jadła liściaste zielone warzywa bo w nich jest kwas foliowy i orzechy laskowe ;D

Jestem po wizycie - co prawda nei u gina ale u endokrynologa.Wyniki mam średnie - tzn raczej przy dolnej granicy normy niż przy górnej.Endo mówiła, ze gdybym nie była w ciązy dałaby mi spokój ale ponieważ jestem to powinnam być pod kontrolą ponieważ te wartości hormonów dla mnie i bejbisia są niewystarczające.
Mam badania do powtórzenia + zalecenie przyjmowania Jodidu 100 - endo mówi,że każda z nas powinna pzryjmować jod ze względu na Bejbisia w okresie ciążie i karmienia. Jeżeli wyniki sie nie poprawią prawdopodobnie dostane tyroksynę.Bardziej ze względu na bejbisa niż na mnie ponieważ mógłby sie urodzić z niedoczynnoscią tarczycy a to byłoby najlepsze.

Antares, jakie badania wykonywałaś ?- poziom hormonów: TSH, FT-3 i FT-4. Ja teraz zapomniałam wspomnieć lekarzowi, że kiedys leczyłam się na tarczycę. Przy pierwszej ciąży robiłam badania na poziom w/w hormonów- podwyższony miałam FT-4 (ale mało i endo nie dał mi żadnych leków), pozostałe w normie. Może teraz tez powinnam się przebadać ???

dytek pisze:
Antares, jakie badania wykonywałaś ?- poziom hormonów: TSH, FT-3 i FT-4. Ja teraz zapomniałam wspomnieć lekarzowi, że kiedys leczyłam się na tarczycę. Przy pierwszej ciąży robiłam badania na poziom w/w hormonów- podwyższony miałam FT-4 (ale mało i endo nie dał mi żadnych leków), pozostałe w normie. Może teraz tez powinnam się przebadać ???

Wiesz co miałam robione najpierw FT3, FT4, TSH - miałam podwyższony Ft=T3 - endo powiedziała, że najbardziej interesujące jest dla niej FT4, które "działa" - ja mam za niski poziom jak na ciążę, powinien być przy górnej granicy normy jak powiedziała endo. Taraz mam skierowanie na FT3, FT4, TSH + ATPO i ATG to są chyba jakieś przeciwciała tarczycy czy coś. Tak jak napisałam mam przyjmowac Jodid (powinien być w tych wszystkich witaminach typu Materna itd).Endo mówiła, że w ciąży docelowo daje sie większą dawkę niż w normalnej "nieciążowej" sytuacji :) Ja na Twoim miejscu zrobiłabym kontrolnie badania.Pozdrawiam serdecznie :)

reklama
Nia ma za co Dytek :) ja też ie wiedziałam, bardziej mi sie wydawało, ze to moze mieć wiekszy wpływ na mie (pośredniona Bejbisia) ale endo wyraźnie powiedziała,z ę w tym przypadku bardziej dbamy o Bejbisia niz o mnie. I bardzo dobrze :) Powiedziała tez ,ze guzek, którego mam to jedna sparwa (oczywiście trzeba zrobić USG itd, kontrolowac co sie z nim dizeje itd), natomiast sparwa samej tarczycy i hormonów tarczycy to druga - ważniejsza kwestia :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry