reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pomysły na obiady

Kartoflanka serowa (45min, 3zl)

50dag ziemniakow
25dag pora
cebula,
10dag boczku
łyżka oleju
4 szkl. bulionu
1/2 szkl. smietany slodkiej
3 łyżki startego żółtego sera
sol, pieprz

Ziemniaki obierz, pokroj w kostke, gotuj w osolonej wodzie 20min. Por w plasterki, gotuj osobno 15 min.posol. Ziemniaki i por odcedz. cebule posiekaj. Boczek w kostke. Wgzrnku rozgrzej olej, wrzuc boczek i cebule i smaz ok.5min. Wlej rosol, zagotuj, dodaj ziemniaki i por, podgrzej. Dodaj smietane i wymieszaj. Wsyp ser, przypraw sola i pieprzem
 
reklama
Pory faszerowane białą kiełbasą 30min, 3zl)

1 kg porow (jaknajgrubszych)
40da bialej kielbasy
2 jajka
maly kubeczek smietany
2-3 lyzki masla
szklanka bulionu, sol, pieprz

Pory pokroic na kawalki 10-15 cm. Rozkroj w zdluz nie przecinajac do konca. Wyjmij srodki i drobno posiekaj. Kielbase obierz ze skory, pokroj drobno, polacz z posiekanym porem, jajkami i smietana. Przypraw do smaku soal i pieprzem. Przygotowana masa napelnij wydrazone pory, zwiaz biala nicia (lub dlugim zdzblem szczypiorku), naczynie zaroodporne natlusc, uluz w nim ciasno pory, zalej bulionem i zapiekaj 15-20 min w temp. 180
 
Pierogi z kapusta i twarogiem (wygladaja przepysznie) (40min, 2,50)

Ciasto : 50dag maki, jajko, szczypta soli, szklanka goracej wody

Farsz : 1/2 nieduzej glowki kapusty, duza cebula, olej, 25dag twarogu, kminek, sol, pieprz

Z podanych skaldnikow zagniesc ciasto i odstawic na pol godziny. Kapuste poszatkuj, przeloz do garnka i zalej woda. Ugotuj do miekkosci, odcedz i zmiel. Cebule zrumien na oleju, wymieszaj z kapusta, chwile smaz razem. Dodaj pokruszony ser, przypraw do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Ciasto na pierogi rozwalkuj, wycinaj kola. Na kazde naloz farsz i zaklej. Gotuj wosolonym wrzatku 3mni od wypluniecia. Polej skawrkami
 
Wstażki z miodem i bazylią (30min, 3,50zł)

peczek swierzej bazylii, 3 zabki czosnku, mielona ostra papryka
1/2 filizanki ziaren slonecznika, 4 lyzki startego zoltego sera
sok z 1 cytryny, 1/3szkl. oliwy z oliwek
6 lyzeczek miodu, sredni kubek slodkiej smietany
1/3 szkl. bulionu drobiowego, sol, pieprz
50dag makaronu wstazki

Bazylie posiekaj z zabkami czosnku, papryka do samku i uprazonymi ziarnami slonecznika. Dodaj zolty ser, sok z cytryny, oliwe z oliwek i miod. Przelej do garnka, dodaj smietane i bulion. Sos gotuj na malym ogniu mieszajac az zgestnieje. Dopraw pieprzem. Makaron ugotuj, wymieszaj zsosem w garnku. Przed podaniem posyp natka, ew. jeszcze zoltym serem
 
Ravioli z bazylia (30 min, 3,5zl)

CIASTO : po peczku swierzej bazylii i natki, 3 jajka, 2 zoltka, 50dag maki

FARSZ : cebula, 3 zabki czosnku, maslo, 10 listkow bazylii, 50dag twarogu, 4 lyzki startego sera, sol, pieprz, olej

Natke i bazylie zmiksuj jajkami i zoltkami, wymieszaj z maka, zagniec. Cebule i czosnek posiekaj, zeszklij na masle, wymieszaj z posiekana bazylia, twarogiem i zoltym serem. Przypraw pieprzem. Ciasto cienko rozwalkuj, podziel na pol. N a1 placku u rownych odstepach ukladaj kupki farszu. Przykryj 2 i mocno zlep brzegi i miejsca miedzy farszem, tak zeby nie bylo powietrza. Pokroj na kwadraty. Gotuj wosolonym wrzatku z dodatkiem oleju, 3 min od wyplyniecia. Podawac z zupami lub sosem
 
Schab w ciescie z zoltym serem (40min, 4zl)

4 kotlety schabowe, 4 zabki czosnku, lyzka musztardy, 2 lyzki posiekanej natki, 4 plastry zoltego sera, 7-8 lyzek maki, 3/4 szkl. mleka, 2 jajka, 2 lyzki oleju, 2 lyzki masla, 2 lyzki posiekanej natki lub bazylii, sol, pieprz

Kotlety cienko rozbij. Czosnek posiekaj. Kazdy kotlet posmaruj musztarda, oprosz sola, pieprzem, posiekanym czosnkiem, natka, przykryj plastrem sera, zloz i zepnij wykalaczka. Z maki, mleka i jajek zro geste ciasto nalesnikowe. Maczaj w nim kotlety i smaz na rumiano z obu stron. Nastepnie przeloz do natluszczonego naczynia zaroodpornego i wstaw na 10-15min do piekarnika w 200stopni.
 
Ryba prawie pa chińsku (25min, 3,50)

50dag filetow z dorsza, marchew, por, olej, lyzeczka maki ziemniaczanej

MARYNATA : 2 lyzki oleju, 4 lyzki maggi, lyzka cukru, 2 lyzki bialego octu winnego

Filety pokroj wpaski. Skladniki marynaty wymieszaj, zalej rybe i odstaw. Warzywa pokroj w krazki, podsmaz na oleju, zdejmij z patejni. Dolej troche oleju, rybe osacz, usmaz na chrupiaco i odloz. Maka ziemniaczana rozprowadz w 2 lyzkach wody, wymieszaj z marynata, wylej na patelnie. Doloz rybe i warzywa i mieszaj az sos zgestnieje.
 
"Gołąbki" inaczej


0

0

Składniki


0

0
1 kg białej kapusty

0
0
50 dag mięsa mielonego

0
0
1/2 szklanki kaszy mannej

0
0
1 1/2 szklanki ryżu

0
0
4 jajka

0
0
przecier pomidorowy

0
0
pieprz

0
0
sól

0
0
Wegeta

0
0

Etapy przygotowania


0

1.
0
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do dużego naczynia, dodać mielone mięso, kaszę mannę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić. Formować owalne "gołąbki". Piec na rozgrzanym oleju, aż "gołąbki" nabiorą złotego koloru.



0
2.
0
Do rondla wlać około 2 litry wody, dodać przecier pomidorowy rozmieszany w wodzie. Wszystko zagotować. Do gotującego się sosu włożyć "gołąbki" i dusić około 45 minut.



0
3.
0
Gotowe gołąbki wyjąć z rondla. Gdy sosu zostanie zbyt mało należy dodać wodę. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody.



0
4.
0
Zagotować i doprawić do smaku. "Gołąbki" podawać z ziemniakami polane sosem. Z podanych składników wychodzi około 20 "gołąbków".



0
0
0


0
0

0


54,543,532,521,510,50
0
0
r160_d1.gif
0

0

0

druk.gif
0



Jesteś ciekaw przyszłości?Dowiedz sięczy zakochasz się wiosną,co się zmieni w uczuciach,czy mu zaufać?
0
.onet-ad-main2-halfpage { display: none }
 
reklama
Do góry