reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Postępy naszych dzieci :)))

dziewczynki mam pytanie na temat gaworzenia. otoz moj jojek zaczal ladnie gaworzyc juz w 3-im miesiacu. mowil aguu, ga, ba, itp. ale od okolo miesiaca poltora niestety nie mowi nic tylko piszczy i miauczy. nie chce powtarzac po mnie zadnych sylab, tylko otwiera buzi i slysze cienkie "aaaaa".
czy to normalne?

reklama
Mój też tak ma. Czasmi jak leży to sobie gada sam do siebie 'papa' 'ta-ta' albo włoży rączkę do buzi i tak otwiera i zamyka dziobka a przy tym słychać słowa ' ba-ba' .

A tak piszczy,stęka, śmieje się, krzyczy. Może tak musi być.

dziewczynki mam pytanie na temat gaworzenia. otoz moj jojek zaczal ladnie gaworzyc juz w 3-im miesiacu. mowil aguu, ga, ba, itp. ale od okolo miesiaca poltora niestety nie mowi nic tylko piszczy i miauczy. nie chce powtarzac po mnie zadnych sylab, tylko otwiera buzi i slysze cienkie "aaaaa".
czy to normalne?

Pewnie ze normalne! Poza tym dzieci rozwijają się skokowo - może jakaś inna czynność mu teraz więcej czasu zajmuje i na niej się skupia?

Acha, zanim zacznie powtarzac mina jeszcze 2-3 miesiace, roczniaki czesto nie potrafia nic powtorzyc takze spokojnie :) Gdzies czytalam ze dzieciom najlepiej sie gaworzy jak sa same w pokoju i nic innego im uwagi nie odwraca :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Myślę, że dzieiciaczki przechodzą różne etapy i raz gadają, raz plują a potem piszczą, bo poznają swoje możliwości. Jak im się znudzi piszczenie, to znowu zaczną gadać. Maks np.tak ma.

czy to normalne?
tak samo Igorek:-) siedzi na bujaczku i wyje "aaaaaaaaaaa" i to jak długo skupiony przy tym strasznie:-D:-D:-D alboo odkrył coś w rodzaju plucia i tak pluje smiesznie :-D :-D

moja mała też gugała wcześńie ale zauważyłam później że np tylko piszczała że nie dałosię jejsłuchać:-D, po jakimś czasie mówiła tylko mamama i bababa później np nic itylko wytykała język i się uśmiechała bez wyawania dźwięków.. tera powtarza wcią gaga albo dada :-D
ale poza tym jak podejdę do niej po cichaczu to normalnie coś tam sobie gada i jest wszystko ok...

tak samo Igorek:-) siedzi na bujaczku i wyje "aaaaaaaaaaa" i to jak długo skupiony przy tym strasznie:-D:-D:-D alboo odkrył coś w rodzaju plucia i tak pluje smiesznie :-D :-D

hehe moja parówa to sie tak jakos nadyma i mowi "p" i pluje przy okazji...jakis czas temu babcia chciala go nauczyc prestidigitator:) moze cwiczy;)

Coś takiego? [video=youtube;oWBqKliPeA4]http://www.youtube.com/watch?v=oWBqKliPeA4[/video]

U nas ten etap minal kilka dni temu, i dobrze, bo do ludzi na ulicy tez tak plula :-D

dokladnie mały tak robi !!! i jeszcze jakby jezyk przezuwał hahaha. uspokoilyscie mnie.

malego teraz zajmuje najbardziej ciagniecie wszystkiego... za nos albo ogon.

no i wczoraj i dzis cały czas gorączkuje. 38-38,5. czopki nic nie dają ... ma lekkie rozwolnienie i strasznie sie slini. to chyba zabkowanie.

reklama
jeśli chodzi o język Vicky to obraca go na boki i tak ptrafi trzymać dłuuugo i mówi w tym czsie takim jakby groźnym głosem "łuuuu""łeeee""yyyyy" zarazznajdę fotkę to wkleję ...:

tyle że to tylko część bo potrafi wywinąć go całkiem mocno...

Załączniki

• DSC03940.jpg
    DSC03940.jpg
    26,3 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
Do góry