reklama

Rodzące i staraczki w 2011

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Obiecuje, że już nie bede panikować :happy:
Jejuuuuuuuuuuuuuuuuu gołąbki................ To był cios poniżej pasa:szok::szok::szok:

Ostatnia edycja:
reklama
Misia, hope - soku z malin i herbaty malinowej nie powinno się w ciąży nadużywać gdyż flawonoidy zawarte w soku czy wywarze mogą powodować rozluźnienie nadmierne mięśni i przekrwienie błon śluzowych co w efekcie może wywołać krwawienia , skurcze i nawet przedwczesny poród - ale nie musi. Bynajmniej nie poleca się picia malin czy lipy w ciąży - ani jako ziółek (herbat) ani soków/syropów - a w szczególności syropów domowej roboty gdyż są one bardziej nasycone od tych sklepowych. Hope - jakby to były zabobony to by lekarze o tym nie mówili. A domowym syropem mojej teściowej moja chrzestna wygoniła syna bo jej zanieśliśmy do szpitala - tak ją rozgrzało że w ciągu kilku godzin urodziła synka :-p A ja tego syropu nie mogę w ogóle pić ani Karola bo jest tak nasycony że powoduje u nas obu takie przekrwienie błon śluzowych że obie po kilku godzinach mamy katar do pasa i pojawia się po kilku godzinach temperatura. Zioła/napary,syropy mają często działania o wiele silniejsze niż się niektórym wydaje :tak:

Misia - co do tego co nie powinnaś w ciąże to do takich najbardziej popularnych są sery pleśniowe, mięso surowe bądź smażone na krwisto, salami, niektóre ryby morskie i część słodkowodnych, surowe ryby, sushi, wątróbka, a powinno się ograniczać produkty tj: groch, fasola, grzyby, pepsi, napoje energetyczne, napoje gazowane gdyż są ciężkostrawne i powodują wzdęcia co jest nieprzyjemne dla dziecka - ale w małych ilościach okazjonalnie nic się nie stanie jak zjesz. Nie powinno się też nadużywać słodyczy bo tyłek za bardzo rośnie w pustych kaloriach :-p

created - można śmiało brać wapno, witamine C, magnez, żelazo, potas, a nie powinno się brać preparatów zawierających wit A gdyż we wczesnej ciąży zaburza ona prawidłowy rozwój neurologiczny - dlatego odradza się wątróbki bo jest jej idealnym źródłem.

Oj chyba będę musiała siąść jednak i uzupełnić moją stronkę :-D Karola dostała antybiotyk, ja sobie pogadałam z "ciocią" i nie na większego problemu. Karola pobawiła się z pieskiem a potem zwyczajowo podbiła serca tym razem trzech babć :-D Swojej babci, prababci i ciotecznej babci :-D Hehehe - kochana moja malutka :-D A jak wracaliśmy to kupiłam siostrzenicy prezent na urodziny a Karola za pieniążki ze skarbonki i dołożeniu od nas kupiła sobie kasę fiskalną - jak dla mnie i wg mnie straszna jest ta zabawka i straszny kich ale to był jej wybór i nie chciała nic innego. Teraz siedzi i się bawi :-p A po zakupach poszliśmy jeszcze na obiad wypróbować nową restaurację blisko domu. Karola dostała naleśniki z dżemem a jak panie zobaczyły dla kogo te naleśniczki to dały chyba z pół słoika dżemu :-D A my wzięliśmy sobie placki po węgiersku :tak: Ja rozumiem że w ciąży się je na dwoje ale nie za czworo :-D Ledwo się doturlałam do domu :-p A Emilka została przygnieciona :-p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
hahahaha Sol masz jakieś zdjecie swojej Małej?? Dziekuje Ci bardzo a powiedz mi jeszcze Nasza Dobra Wróżko:happy: Jakie rybki można spokojnie jeść??

Skopiowane z serwisu BB :-p

Produkty nie zalecane podczas ciąży wg szwedzkiego przewodnika ministerstwa zdrowia.

Ryby.
Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszczonego środowiska.
Ryby, których należy unikać:
* okonie
* szczupaki
* sandacze
* miętusy
* wątróbki z dorsza, innych ryb
* węgorze
* surowe owoce morza
* ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże
Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:
* ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
* potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
* łososie morskie, oceaniczne
* ryby hodowlane
* sieje
* śledzie, poch. z połowów oceanicznych
* świeże ryby, z renomowanych wędzarni
* surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji

Mięso
Unikaj:
* surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj
* wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.)
* tatara, surowego, mielonego mięsa
* nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane !
* uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów
* zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone !
Mleko i sery
Bez ograniczeń można spożywać:
* sery żółte
* białe
* topione
* Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka
Należy unikać:
* niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych
miękkich i półmiękkich serów pleśniowych (camambert, gorgonzola, brie)

Zdjęcia poniżej - Karola i ja z synkiem moich chrzestnych :-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sol - jaka słodka ta Twoja Mała :)) i dziękuje za radę.
Misia - jeżeli masz ochotę na gołąbki, to zapraszam, już się gotują więc za 40 minut będą gotowe ;P

Jaewa - ja też sobie oczy kilka razy zakropliłam kroplami, których się w ciąży stosować nie powinno i też mnie Sol uspokajała. ;) CZasem po prostu o pewnych sprawach się nie pomyśli. Teraz używam nawilżające dla osób noszących soczewki, bez przeciwwskazań do stosowania w ciąży. Aha, tyle, że jak jestem w domu to noszę okulary, a tylko jak wychodzę zakładam soczewki, bo faktycznie - oczy w ciąży się szybciej przesuszają. A co do jeansów - ja sobie zamówiłam takie: SUPER JEANSY CIĄŻOWE R.M ŁÓDŹ (1226474946) - Aukcje internetowe Allegro , bardzo z nich jestem zadowolona. Tylko mają dziwną rozmiarówkę - ja zwykle noszę rozmiar 40, a musiałam zamówić w rozmiarze L. Także myślę, że XL jest na maksymalnie rozmiar 44. Ale może Tobie wystarczy S? :) Piszę to w kontekście, że niefajnie zrobili, że nie uwzględnili, że są panie noszące większe rozmiary niż 44... zwłaszcza w ciąży. :/

Misia - Ty nie panikuj z tym jedzeniem. :) Nie wolno przede wszystkim jeść surowego mięsa, produktów z mleka niepasteryzowanego, serów pleśniowych, ponoć też tuńczyka (bo może zawierać rtęć), ja uważam też na surowe jajka.

Hope, Misia, Cereate
- dzięki... :* Już mi ta melisa trochę pomogła...

super te spodnie - ja dużo ciuchów ciążowych kupiłam na allegro zwłaszcza firmy h&m mama (świetnie sie nosi a cena sklepowa powala z nóg)

Skopiowane z serwisu BB :-p

Produkty nie zalecane podczas ciąży wg szwedzkiego przewodnika ministerstwa zdrowia.

Ryby.
Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszczonego środowiska.
Ryby, których należy unikać:
* okonie
* szczupaki
* sandacze
* miętusy
* wątróbki z dorsza, innych ryb
* węgorze
* surowe owoce morza
* ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże
Ryby, które można spożywać bez ograniczeń:
* ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa
* potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior
* łososie morskie, oceaniczne
* ryby hodowlane
* sieje
* śledzie, poch. z połowów oceanicznych
* świeże ryby, z renomowanych wędzarni
* surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji

Mięso
Unikaj:
* surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj
* wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.)
* tatara, surowego, mielonego mięsa
* nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane !
* uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów
* zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone !
Mleko i sery
Bez ograniczeń można spożywać:
* sery żółte
* białe
* topione
* Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka
Należy unikać:
* niepasteryzowanego mleka i serów z niego wyprodukowanych
miękkich i półmiękkich serów pleśniowych (camambert, gorgonzola, brie)

Zdjęcia poniżej - Karola i ja z synkiem moich chrzestnych :-D

ładną masz córeczkę no i z Ciebie niezła laska jest :)

Ja nie wiem, co mi jest..
Wczoraj, ok. 15 znowu zaczęło mnie tam piec, jak na zapalenie pęcherza :/ z jakieś dwie godzinki potem, minęło..
Dzisiaj rano, było ok, a teraz z godzinkę temu, znowu to samo.. to pieczenie :/
Już nie wiem, jak sobie to tłumaczyć ...

dobry :zawstydzona/y:
przyszła, niedobra i bebokowata @@@!!!
Nic mnie nie boli, w zasadzie to przyszła rano i poszła, narazie jej nie ma,poszła sobie ale napewno wróci i się rozkręci chorera jedna ... Obudziłam się z bólem głowy i muleniem, które trwa do teraz ... kobiety to przechlapane mają ... ta pogoda chyba tak na mnie wpłynęła, bo się popsuła, wiecie ? - no ! Pada znowu i brzydko buuuu :wściekła/y:
ide obudzić"starego" i wyciągam go na spacera, jeszcze nigdzie dziś nie chodziłąm, a przeca ja mam ADHD -żart ;-)i jak dziennie nie zrobie 5 kmk, to nie żyje ....

Created - napij sie wody z zageszczonym sokiem z żurawiny, albo kup sobie urinatin, mi to dziadostwo pomaga

sol - wyobraz sobie, ze mojej koleżance ginek powiedział, ze nie ma jesc serków topionych ... jakaś masakra:baffled: , za niedługo oddychac człwoiek nie bedzie mógł, A prawad jest taka, ze co ma być, co będzie i większego wpływu nie mamy na nic ...

Miłego dnia życzę Wam kobietki !!!:happy:

żurawinę pije non stop od paru dni, nic na to nie pomaga..
a niestety nie mam dostępu do polskich lekarstw..
chyba czeka mnie wizyta u ginka i to prędko, bo idzie zwariować..

reklama
Sol, Karola jest slodka i to maleństwo też :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Krakowianka, mam nadzieję, że już Ci lepiej troszkę. Może zrób coś dla odprężenia :tak::tak::tak:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry