reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Rozszerzamy dietę naszych Maleństw

JOLU a czy te lyzeczki nie sa za male? jak je widzialam tez mi sie wizualnie podobaly ale byly takie plaskie i nie wiele by sie na nie nabralo jedzonka.... kubek niekapek mam ten sam i smoczki-gryzaczki tez :-) kubek przetestowany (bez picia na razie) i dianie bardzo sie spodobal :-)
Jola Ty pisalas ze nie masz polskiego sklepu wiec na pewno kupujesz kaszki angielskie, mozesz mi powiedziec jakie? i jakie sa z glutenem? sparwadzalam na stronie hippa to maja gluten dopiero od 7 miesiaca.
czy jezeli nie dawalm jeszcze rzadnej kaszki to moge zaczac od razu od mannej i owsianki (glutenowe)?

reklama
Oj jak mnie tu dawno nie było i sporo do nadrobienia miałam! Ale dowiedziałam się trochę ciekawych rzeczy:tak:!!!
Stad ponawiam pytanie do mam ze slaska,gdzie u nas mozna takowe jedzonko dostac,moze ktos wie??????

QUOTE]
Roxy ja Ci nie pomogę, bo ja po prostu idę do sklepu i kupuję to co tam jest. I Nataszy nic nie jest.

hihihi na tym wątku nie można zdjęć wrzucać więc nie dziwne ze nie odpowiada :-p

Nonormalnie mialam to napisac ze filmikow i zdjatek nie mozna wstawiac ale " ugryzlam " sie w jezyk........

Takie złośliwe o było... Ale się uśmiałam jak to przeczytałam, że szok:tak::tak::-D:-D:tak::tak:!!!

Mamomatysia - chyba Ty pisałaś o tej kaszce http://www.nutricia.com.pl/produkty_marki.php?brand=BOBOVITA&id=213. A robisz ją tak jak jest tam napisane? Bo ja nie wiem czy mam zrobić wg przepisu na opakowaniu czy tej kaszki mam wsypać np. do mleka 1 płaską łyżeczkę? Na razie gotuję kaszę mannę i dodaję do mleka. Ale mi się tak nie chce. Wolałabym tą podawać, ale nie wiem czy ona jest taka "cienka", żeby ją zrobić według tego przepisu czy tylko tą 1 łyżeczkę dodać do mleczka. Namieszałam, wiem... Ale już nic z tego nie wiem...

confi, bardzo ci dziękuje za odpowiedź :tak: no to kolejna rzecz znalazła się na mojej zakupowej liście ;-):-) mam nadzieje że ona posmakuje młodemu. dziękuje jeszcze raz

tsarina, hmmm, no właśnie myślałam że jak słoiczka on nie lubi to nie mam po co mu sama gotować :sorry: ale z tego co piszesz wnioskuje że jednak powinnam spróbować:-)

matko jak ja tęskniłam za tym wątkiem :sorry::sorry: tylu fajnych rzeczy się tu dowiadywałam :tak: ale ostatnio brak mi czasu normalnie, przygotowuje męża na wyjazd do Pl :-D. już was nadrabiam...

mój synek nie cierpi szpinaku z ziemniakami :szok::szok: trzyma całe jedzonko w buzi i płacze a ja muszę stać w pogotowi z łyżeczką bo zawsze wypluwa... z jednym słoiczkiem się męczyłam strasznie, przy drugim sie poddałam i dodałam zbunkrowaną w szafce samą marchewkę :cool:

joluś my mięska czerwonego nie możemy podać bo młody ma skazę białkową. tak samo rybek też nie moge podać :-:)-:)-(

jola, pamiętasz jak na fotkach z zakupami chwaliłam sie miseczką? myślałam że jeszcze jej długo nie użyję, i co?? :-) dziś ją wyciągnęłam z szafki, bo synuś zjada coraz więcej kaszki (na gęsto) i w naszym dotychczasowym kubeczku się już nie mieściło :-)
swietne są te rzeczy z TT, nieee? :sorry: bardzo fajne dla dziecka, tak myślę, kolorowe...a powiedz mi te miseczki co masz, ona mają pod spadem taką jakby obręcz z gumy żeby się nie ślizgaly po blacie? (bo tą miseczkę taką śmieszną co ja mam, to właśnie ma taką gumę dookoła miseczki).

super dziewczyny że dziś pisałyście o tych kubeczkach, bo właśnie jutro zamierzam mu cos kupić, bo do tej pory herbatki pił z butelki od mleka :zawstydzona/y::zawstydzona/y: ale od jutra to się zmieni :-)

jolu, a w jaki sposób podajesz soczki? rozcieńczasz? sama produkujesz? kupujesz gotowe - jakie?

No nareszcie do nas wrocilas....:-D:-D

Barmanko.....Tsarina ma racje....moje dziewczyny tego szpinaku ze sloiczku nie zjedza....ale nie wiem czy zerkalas na przepisy bo wstawilam tam przepis na krem ze szpinaku z ziemniakiem....pyyychota.....sprobuj ..bardzo polecam...i oczywiscie koniecznie uzyj swiezego szpinaku.....

Nie wiedzialam ze marcelitko nie moze jesc czerwonego mieska i rybek....a szkoda bo moj przepis na spagetti albo na rybke po grecku....suuuuper..

Jesli chodzi o miseczki...to wlasnie o tym pisalam Moniqsan...zeby nie kupywala jakis maciupkich miseczek bo one to gora na miesiac starcza a pozniej i tak potrzebna wieksz.....
a ta miseczka z TT to nie ma tej gumki....ale jest antyposlizgowa dzieki tej matce gumowej( zdjatko 2) na nia sie naklada ta misunie.....

Soczki.....kupuje....kiedys preferowalam sok jablkowy z woda mineralan Hippa albo wieloowocowy tez Hippa....ale teraz przezucilam sie na Hinza....gruszkowy jest pyszny i jablko z czeresnia...jest jeszcze jablko......ale soki te sa mocne i je rozcienczam....najczesciej leje do butelki 60ml soczku i dopelniam woda do 120ml....

JOLU a czy te lyzeczki nie sa za male? jak je widzialam tez mi sie wizualnie podobaly ale byly takie plaskie i nie wiele by sie na nie nabralo jedzonka.... kubek niekapek mam ten sam i smoczki-gryzaczki tez :-) kubek przetestowany (bez picia na razie) i dianie bardzo sie spodobal :-)
Jola Ty pisalas ze nie masz polskiego sklepu wiec na pewno kupujesz kaszki angielskie, mozesz mi powiedziec jakie? i jakie sa z glutenem? sparwadzalam na stronie hippa to maja gluten dopiero od 7 miesiaca.
czy jezeli nie dawalm jeszcze rzadnej kaszki to moge zaczac od razu od mannej i owsianki (glutenowe)?

Kornasiu...ja mam tez lyzeczki z dysneya i sa wlasnie za duze i nie wygodne bo maja wglebienie....tych uzywam trylko do rozmieszywania kaszki.....te z TT sa wlasnie takie zgrabnei to ze sa takie plastsze to ich zaleta.....dziecko na poczatku nie zje wszystkiego z lyzeczki...a nawet jak szeroko otworzy buzke to i tak zostaje w tym wglebieniu....
Jesli chodzi o kaszki to na poczatku kupywalam Cow&Gate....dziewczyny je lubily ale pozniej odkrylam ze kaszki z Heinz zawieraja proboityki ......no i tak jestesmy raczej na Heinz ( no chyba ze sa promocje ..to wtedy kupuje inne...ale z Hippa wyprubowalam tylko baby rice.....)
Z Heinz moje dziewczyny lubia breakfast fruit with yoghurt, banana cereal....no a z glutenem to jest oats and apple cereal...
A dzis kupilam na sprobowanie nowy smak z C&G...banana and strawberry poridge ( jest bezglutenowa)
Jak widzis te z H maja gluten od 4 miesiaca i ja wlasnie podaje je jako porcje glutenu....

Czy macie juz ustalone stale godziny posilkow? Ja karmie piersia wiec posilkow dodatkowych jest niewiele. Od miesiaca podaje pol sloiczka zupki jarzynowej z kaszka manna ok. godz. 12 i to wszystko. Reszta dnia to karmienie na zadanie cory.
Chcialabym wprowadzic jakas kaszke, tylko jaka??? I jeszcez jedno glupie byc moze pytanko: czy mam podawac je lyzeczka? Jesli tak to sie strasznie umeczymy bo Ola nie bardzo chce jesc lyzeczka.:-(

Ja kupilam lyzeczke silikonowa z Lovi. Jest mieciutka i z pewnoscia na poczatek starczy i jest bezpieczna. Ja tez kupilam kubeczek z TT ale nie taki jak wy :-( Ma dwie dziurki i nie jest niekapkiem:wściekła/y:

Musze sie pochwali, ze moje obiadki synkowi smakuja tak, ze nie chce widziec sloiczkow:-)
Dzis ma obiad podalam dynie pizmowa z marchwia i ziemniakami- jadl az mu sie iszy trzesly.
Byla mowa o pielucha podczas posilkow- jak spieracie te plamy. Ja od razy po posilku namaczam i przepieram recznie a nastepnie wrzucam do pralki a plamy i tak pozostaja (piore w proszkach dla dzieci)

Musze sie pochwali, ze moje obiadki synkowi smakuja tak, ze nie chce widziec sloiczkow:-)
Dzis ma obiad podalam dynie pizmowa z marchwia i ziemniakami- jadl az mu sie iszy trzesly.
Byla mowa o pielucha podczas posilkow- jak spieracie te plamy. Ja od razy po posilku namaczam i przepieram recznie a nastepnie wrzucam do pralki a plamy i tak pozostaja (piore w proszkach dla dzieci)

Ostraszka....fasjnie ze synus wcian twoje obiadki......a co do plam to u nas pieluch i nie tylko ( to co mam plamy ) piore w Ariel non bio + VANISH ( zloty srodek na plamy...w 70 stopniach...wszystko znika......:tak:

jola, na twoje przepisy zerknę na pewno!! stworzyłam sobie kajet z przepisami, ale na razie wpisuję przepisy dla rodziców ;-)to co najważniejsze zostawiłam na koniec (teraz na razie korzystam ze słoiczków) :tak::-)
mam nadzieję że będzie mu smakował szpinak ugotowany przeze mnie bo to przecież bardzo bogate źródło witamin :tak:
na razie obawiam się wprowadzenie brokułów :zawstydzona/y: bo wiem że jak ja zjem to jego momentalnie boli brzuszek, ale dziś znalazłam z C&G warzywka gdzie właśnie jest brokuł... tych warzyw jest sporo, więc pewnie tego brokuła jest znikoma część - więc zobaczymy jak się brzusio zachowa..

strasznie nie mogę się doczekać jak zacznę gotować obiadki dla młodego :-):-) żałuje tylko że nie mam porządnej lodówki, a co za tym idzie dużego zamrażalnika :-:)-(

te soczki Heinz one są w takiej butelce po chyba 350ml, tak? i mówisz że trzeba je rozcieńczyć? czy po prostu sama od siebie zdecydowałaś że chcesz rozcieńczyć?

ja też lubię te łyżeczki z TT :tak::tak: wydają się małe i płytkie, ale w rzeczywistości bardzo dobrze się nimi karmi (ja używam już tych większych od 6 miesiąca), tak więc polecam.

co do śliniaków, ja używam takie które od spodu mają ceratkę. mój synek, podobnie jak córka tsariny, za każdą razą próbuje zerwać śliniak z szyi, ciągnie, szarpie. i myślę że u nas pielucha się nie sprawdzi :no: jak będzie "mądrzejszy" to będę chciała mu kupić śliniak taki jak ma aga bodajże, cały plastikowy i na dole jest tak zaokrąglony by mogło tam wpadać jedzonko które on wypluje...

reklama
tak... dokladnie.. ale ja mam z takiego miękkiego plastiku - jak folia.. i z kieszonką. W każdym bądź razie rewelacja - mówie Wam!!!

Do góry