reklama

rzeczy dla naszych dzieci

Ja nie rozumiem, po co wy sie chcecie bawic w rozcienczanie, napisalam wam co trzeba kupic,zeby sobie zycie ulatwic, otwierasz taka saszetke i przecierasz pepuszek i tyle:tak:

reklama
Właśnie też myślałam o tych saszetkach.
W szkole rodzenia mówili że ten spirytus mają tylko wybrane apteki, specjalistyczne. Z saszetkami chyba jest mniej szy problem

ja od poloznej wiem tyle, ze mozna czyscic pepuszek tymi wacikami, o ktorych mowi majandra, mozna tez rozcienczonym spyrytusem kupionym w monopolowym (ja bede go uzywac). absolutnie nie powinno sie uzywac w domu gencjany, a to z tego powodu, ze jak wszystkie wiemy barwi ona na fioletowo i nie zauwazycie przez to czy sie z pempuszkiem przypadkiem cos zlego nie dzieje.

Też słyszałam, że jak lekarz da receptę to w aptece specyfik do pępuszka przygotują. Ja zamierzam kupić zwykły spirytus "spożywczy" w monopolowym, ten 98% (bodajże) w buteleczce 100 ml, bo u nas pielęgniarski z noworodków same przygotowują odpowiedni roztwór.
Co do gazików Leko, to stosowałam je przy Kubie i były do niczego.. Tzn. nie szło nimi dokładnie zwilżyć pępuszka, przez co Kubie zaczął się czerwienić wałek wokół pępka. Na oddziale pediatrycznym na który w tym czasie trafiliśmy bez żadnych uwag używano gencjany. Pielęgniarski twierdziły, że przynajmniej widać gdzie pępek został dobrze przemyty, a po spirytusie nie widać, czy gdzieś się nie zrobiło "omijaka". I rzeczywiście, dopiero po gencjanie pępuszek zaczął się szybko goić (o wiele szybciej niż domyłam swoje ręce od tego paskudztwa i doprałam kaftaniki:tak::tak::tak:).

Gaziki Leko tylko reklamują jako nadające się do przemywania pępka, tak naprawdę służą do dezynfekcji skaleczeń, zadrapań itp. Są za suche na pępuszek. Mam nadzieję, że Majandrze jednak dobrze służą i nic się złego nie dzieje. A może po prostu ja je nieumiejętnie stosowałam..?:eek::eek:

Mam nadzieję, że będzie dobrze. A jak tam wrażenia z pielęgnacji pępuszka? Bo ja się diabelnie bałam mocno odchylać kikutek, a jak widziałam, co pielęgniarki z nim wyprawiają to mi normalnie oczy z orbit wyłaziły.:-D:-D:-D.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry