reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy formalne

reklama
Dziewczyny czy któraś się orientuje w sprawie macierzyńskiego? Czy będzie on wynosił tyle co na zwolnieniu teraz dostaję? I czy również ZUS płaci poprzez pracodawcę?

Dziewczyny czy któraś się orientuje w sprawie macierzyńskiego? Czy będzie on wynosił tyle co na zwolnieniu teraz dostaję? I czy również ZUS płaci poprzez pracodawcę?

Z mojej wiedzy wynika że 100% czyli tyle co na zwolnieniu z B.

Co do płatności to ja zawsze słyszałam że płaci ZUS...albo na konto jak się poda, albo przynosi listonosz.
Ale muszę się dowiedzieć bo mi np też teraz pracodawca wypłaca i sam się z ZUSem rozlicza. Dla mnie taka opcja byłaby lepsza bo przynajmniej pieniądze na koniec miesiąca są zawsze na koncie, a z ZUSem to podobno różnie.

A mi prawniczka na dniach otwartych w szpitalu powiedziała że macierzyński to dokładnie średnia z 12 ostatnich miesięcy. i w kadrach to potwierdziły.

Jak to jest z zaswiadczeniem o prowadzeniu ciazy do becikowego? Bo na stronie becikowej napisane, ze niby do grudnia 2011 nie trzeba, a pod spodem wzory zaswiadczen do wypelnienia przez lekarza.. wiec sama juz nie wiem.

Edytka - zasady wypłaty macierzyńskiego są identyczne jak w przypadku L4. Jeśli Twój zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób to będziesz dostawała macierzyński od pracodawcy a on rozliczy się z ZUS.

Elzu - teraz jest potrzebne zaświadczenie, że w okresie ciąży było się objętym opieką (tzn. że miało się przynajmniej jedną wizytę). Takie zaświadczenie może wydać gin lub położna na ostatniej wizycie lub już na kontroli po porodzie. Podobno wystarczy zwykły druk od lekarza chociaż słyszałam też, że w niektórych MOPSach można dostać jakiś wzór.

to pięknie, ja za L4 z IX nie dostałam kasiorki jeszcze, a połowa x, jak tak bedą płacić macierzyńskie to szybko schudnę i przejdziemy na tetrowe :) że tego nikt nie kontroluje i nie zdaje sprawy że pieniądze sa teraz nam tak potrzebne

reklama
Elzu a mieszkającym i rodzącym poza granicami też należy się becikowe? Ja nie przyglądałam się jeszcze tematowi więc jak wiesz co i jak to daj znać będę wdzięczna.

Do góry