reklama

stycznióweczki u lekarza:)

reklama
Kamilala1 pytaj jak masz jakieś wątpliwości sprubóje pomóc jak tylko będę potrafiła:-) w końcu ja już jeden poród mam za sobą:tak:;-) A jeśli to nacinanie to tak byłam nacinana choć miałam rozwarcie na 10 cm:eek: ale całe szczęście nie popękałam :-) Dziewczyna która rodziła 10 h pomnie urodziła córeczkę 3350 też miała rozwarcie na 10 cm nacieli ją i na dodatek popękała:baffled::szok: Powiem wam tylko tyle że to nacięcie to pikuś, nic nie boli bo boli akurat skurcz:tak: ja nawet nie wiem kiedy mnie nacieli :no::-D

Skakanka a lekarze mówią że jeśli ktoś ma szerokie biodra to poród jest łatwiejszy, ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia:no::eek:

W szkole rodzenia położna powiedziała , że te biodra to mit....że ważna jest długosc jakiejś tam kosci, co ją można zmierzyć takim specjalnym urządzeniem...dzięki temu ocenia się tez czy można rodzić naturalnie.....a szerokość bioder podobno nie ma nic do tego...moze tylko to taka wizualna zmyłka, a czemu lekarze tak gadają - to nie wiem. Tak już się utarło, że tak się gada...

Xmamuśka....To ja się modlę aby nie popękać...i za was tez dziewczyny....

A ćwiczycie te mięśnie kegla- może to coś pomoże.....

Ano przypominam sobie,że mi coś tam mierzono takim jakby dużym cyrklem:-)nie wiem co to było haha wymiary miałam idealne do rodzenia a nacinali mnie i tak.A rozerwać się można gdy np się prze jak nie ma jeszcze pełnego rozwarcia.

Xmamuska tak jakby się wstrzymywało mocz:-)ja nie ćwiczę ani nie ćwiczyłam..kurcze oddychać też nie umiałam,nauczyła mnie dopiero położna lekko oburzona,że nie umiem...oddychanie jest bardzo ważne, bez tego to w ogóle ciężko by mi było znieść skurcze.

reklama
to może ja się wypowiem na temat nacinania krocza:happy:
to czy krocze zostanie/nie zostanie nacięte, nie zalezy od rozwarcia. rozwarcie przy każdym porodzie osiąga 10 cm. bo jak nie będzie 10 cm rozwarcia, oznacza ze nie skończył się pierwszy okres porodu. rozwiera się szyjka macicy, a nacinane jest krocze ( od dolnego brzegu wejścia do pochwy w prawy lub lewy bok "na pośladek". czasami do dołu w kierunku odbytu). tak więc nacięcie jet sprawą "zewnętrzną", a rozwieranie "wewnętrzną". pęknięcie krocza tez nie zalezy od ilosci rozwarcia, bo krocze pęka jak już rozwarcie jest 10cm i główka dawno przeszła przez szyjkę, a pęka skóra i miesnie zewnętrzne.
oczywiscie że może dojsc do pękniecia wewnątrz, tzn może pęknąc szyjka i cała pochwa. ale to tylko wtedy, gdy kobieta zaczyna przec nie doczekawszy pełnego rozwarcia.
nacięcia krocza zalezy od tego czy krocze jest na tyle elastyczne że zaadoptuje sie do rodzącej głowki czy nie da rady i pęknie.

natomiast wymiary miednicy mówią o tym, czy główka dziecka da rady przez nią przejść (jesli przejdzie główka, to reszta tez). i to tez nic nie ma do nacinania krocza. najważniejszy wymiar miednicy to tzw sprzężna zewnętrzna, która mówi nam o wymairze sprzężnej wewnętrznej. sprzeżna zewnętrzna przebiega od zagłębienia pod piątym kręgiem lędźwiowym do wewnętrznego brzegu spojenia łonowego (wewnętrzna od wewnetrznego uwypuklenia na kosci krzyżowej do wewnętrznego brzegu spojenia). inne wymiary przebiegają pomiędzy talerzami miednicy (2 wymairy: międzykolcowy-pomiędzy kolcami talerzy miednicy oraz międzygrzebieniowy-pomiędzy krawędziami talerzy miednicy) i pomiędzy stawami biodrowymi (wymiar międzykrętarzowy)
pomiędzy tymi wymiarami "talerzowymi" i tym "stwowym" muszą być odpowienie proporcje. a sprzeżna zewnętrzna powinna wynosic min 17 cm.
i tak: wymiar międzygrzbieniowy powinien być większy od międzykolcowego o 2-3 cm. i międzykrętarzowy od międzygrzebieniowego o 2-4 cm.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry