reklama

Wizyty u pediatry

DOKŁADNIE

A co astygmatyzmu, to szczerze mówiąc nie wiem co to....:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::-D:-D Na pewno wada wzroku, ale na czym polega...??? ja od prawie dwóch tygodni leczę zapalenie spojówek i juz jest lepiej....a myślałam, ze latem najłatwiej załapać to zapalenie...:baffled::baffled::baffled:
Astygmatyzm – wada wzroku (soczewki lub rogówki oka) ce****ąca się zaburzoną sferycznością (kulistością) oka. Elementy optyczne zdrowego narządu wzroku zawsze są wycinkiem sfery. Jeżeli oko ma większą szerokość niż wysokość, to soczewka i rogówka zamiast skupiać światło w okrągłym obszarze siatkówki, będzie tworzyć obraz rozmazany w jednym z kierunków. Pacjent z astygmatyzmem będzie np. widział obraz nieostro w pewnych obszarach pola widzenia:tak::tak:

reklama
To chyba wszystkie lutowki maja astygmatyzm,bo ja tez:szok:;-).Jestem krotkowidzem od konca podstawowki,a astygmatyzm wykryl mi dopiero lekarz w Vision Expressie;-)1,5 roku temu:szok:.I tak zawsze nosze soczewki i dobrze widze.Skoro mam wade nabyta,to mam nadzieje,ze dzieciaki jej nie beda mialy...Jacek ma super wzrok,mam nadzieje,ze chociaz to beda mialy po nim...:sorry:.
Joasiek,trzymam kciuki,zeby wada sie nie powiekszyla.Kazano Ci isc do okulisty czy sami poszliscie przebadac wzrok Milence?
no i ja mam astygmatyzm od 4 klasy podstawowej....nie noszę okularów bo dobrze widzę :sorry:

no ja naszczęscie nie mam astygmatyzmu, no w każdym bądź razie nic o tym nie wiem:eek: ale mam krótkowzroczność,ale tez na szczęscie tylko -1 więc nie jest źle

Ja tez niewiem czy mam :confused: u okulisty bylam z 2 razy w zyciu:baffled: nawet teraz nie bylam jak mialam skierowanie z powodu zapalenia spojowki a ze masc do oka pomogla wkoncu to to olalam :-)

U mnie chodzenie bez okularów by nie przeszło :no: Nie dość, że wszystko zamazane, to jeszcze głowa odrazu boli. Więc rano odrazu okulary na nos i dopiero wtedy mogę się zabierać za inne rzeczy.

Joasiek, trzymam kciukasy za Milenke. Wszystko bedzie dobrze.:tak::tak:

Ja akurat nie mam astygmatyzmu, ale jestem krotkowidzem. No i ostatnio juz nie nosze soczewek kontaktowych, bo oczy mnie zaczynaja bolec (mam za suche oczy).

reklama
Karolina mojej córce puchły powieki i miała też badania na alergię,nerki ale także hormony tarczycy.W sumie nic nie wykryli,teraz już wszystko ok.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry