• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

zakupy dla mamy i maleństwa

reklama
Bedac w Polsce kupilam kilka rzeczy dla maluszka naszego. Zaraz oczywiscie chcialam sie pochwalic to pokazywalam je kazdemu.. i wiecie co mnie denerwuje..? Ze oni (rodzinka) zamiast cieszyc sie ze mna to.. jak tylko cos zaczynalam pokazywac mowili "tylko nie kupuj za duzo, bo szybko wyrosnie" i tego typu teksty.. glupia nie jestem.. wiem ze szybko wyrosnie ale to nie znaczy ze nic mam nie kupowac, bo w czym bedzie zanim wyrosnie? Nawet jakby to mial byc tydzien albo dwa? Rozumiem ze jakbym kupowala na prawde nie wiadomo ile, a ja kupilam doslownie 5 rzeczy.. przykro mi bylo.. i wygarnelam to mojej mamie.. a ona (i moja siostra bo tez wtedy byla) na to: "co ty taka nerwowa jestes, nic nie mozna ci powiedziec" grrrrrrrrrrrrrrr

No wlasnie co do ilosci, to ile koszulek, kaftanikow i spioszkow planujecie kupic w najmniejszym rozmiarze?

No wlasnie co do ilosci, to ile koszulek, kaftanikow i spioszkow planujecie kupic w najmniejszym rozmiarze?

Ale najmniejszym w ogóle czy najmniejszym dla naszego dziecka ;-)?
Ja kupiłam wyprawkę 62 cm, bo sądzę, że nasze dziecko będzie miało więcej niż standardowe 56 cm. Niestety nie wiem na ile wystarczą te ubranka, bo to zależy od tego jak duże będzie dziecko w chwili urodzenia.
W każdym razie mam dla niego: pięć body, cztery śpioszki/pajacyki, trzy kaftaniki, dwie cieplejsze bluzki, jeden swetrek, dwie pary półśpiochów i dwie pary spodni. Ubranko polarowe z kapturem, zanim będzie pogoda na kombinezon, trzy pary skarpetek bawełnianych, trzy cieplejszych, jedne bambosze-buciki, kilka czapeczek i rękawiczek.

Większych rozmiarów nie kupuję jeszcze, bo to moim zdaniem bez sensu. Wiadomo, że po porodzie prawie każdy kto przyjdzie w gości, przyniesie jakieś ubranko, poza tym zaraz będą święta to tez okazja do prezentów, a zresztą nie wiadomo na jak długo wystarczy wyprawka, więc nie wiadomo ile kupić rzeczy w kolejnym rozmiarze.

anbar ja kupilam jedna koszulke i kaftanik i spioszki na 56 tak na wszelki wypadek (chociaz koszulke chyba jeszcze jedna dokupie) w 62 mam 3 koszulki i dwa kaftaniki, dostalam kilka rzeczy od siostry musze popatrzec jakie to sa rozmiary.

Elzu- nie przejmuj sie tym co gadaja inni. Twoje dziecko, Twoja radosc kupowania i Twoja kasa. Co z nia zrobisz to wyłacznie Twoja sprawa i nic nikomu do tego! Ja jestem na takie cos wrazliwa, bo tez nieraz słyszałam ze poco kupuje sobei nową bluzke , spodnie czy cos tam, Co do ubranek dla dziecka to tez juz słyszałam od tesciowej ze nie potzreba tyle ze ja sie nie znam itd ale ja to wpuszczam jednym drugim wypuszczam i nic jej juz nie mowie odnosnie dziecka, kupowania czy czegokolwiek , Bo co kolwiek zrobie i tak bedzie jej nie pasowało BRR

Ja na to patrzę nieco inaczej, bo mi akurat szkoda kasy na kupowanie czegoś, co się potem nam nie przyda. Dlatego kupiłam absolutne minimum i myślę, że wystarczy. Jeśli się jednak okaże, że czegoś brakuje w tym lub mniejszym rozmiarze, tak naprawdę to żaden problem polecieć do Smyka i kupić. Dzisiaj wszystko jest w sklepach i nie trzeba specjalnych korowodów, żeby kupić śpioszki, kaftanik czy pieluchy.

kasiazar masz calkowita racje, teraz jak juz wrocilam z urlopu do do porodu nie bede widziala sie z rodzinka z Polski, to nikt nie bedzie mi juz komentowal.

anbar, tez mysle ze nie warto szalec i kupowac bardzo duzo, a rodzinka mnie zdenerwowala swoimi komentarzami bo ja naprawde kupilam tylko kilka rzeczy..

reklama
Ja narazie nie kupuje ciuszki, chyba ze wyprawke to moze jedno kupie zestaw. kremik, szamopnik i pileuchy rowzniez kupie. A ciuszki mam po Arię szkoda kasy zeby wydac a nie jest zniszczone :) a wanienke tez kupie. wiec macie czas zeby wykupowac do konca pazdziernika.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry