reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

niunians
Ja już zaczęłam... Przejrzałam kilka "standardowych" list zakupów w necie dla dzidziusia (tzw wyprawka) i oto co otrzymałam; Proponuję abyście wszystkie wg uznania dopisywały co tam uważacie... :tak:
LISTA DZIDZIUSIA :happy:

• Wielofunkcyjny wózek + folia przeciwdeszczowa
  • Łóżeczko
  • Wyprawka (ubranka itd)
5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

• Do kąpieli i higieny:
2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

• Do karmienia:
Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

• Inne (Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.do 3 lat)

reklama
Ajjj chyba znalazlam sukienke :-):-) Nie wiem tylko ten kawalek na brzusio i piersi nie bedzie zakrotki na mojej pileczce hehe ale nawet gdyby to mamulek mi poprzerabia wszystko i doszyjemy gore na biust tak zeby pozniej mozna bylo wiazac na szyi :) a ten kawalek poprostu zostawie tylko na brzusiu. troche nagmatwane mam nadzieje ze sie skapniecie o co chodzi i wklejam fotke to napiszcie co myslicie bo nie wiem czy w takiej sukience wogole wypada isc na wesele :) Material na brzusio jest rozciagliwy wiec nawet jak jeszcze mi przybyje brzusia to sie zmiesci
KLAUDIA sliczna ta sukienka:-)ile kosztuje??daj jakis namiar!!
Dziękuję za link-nawet moznaby coś wybrać z tych sukienek, ale bałabym się kupić bez przymierzania :-)

Bardzo ładna, ale ja bym nie wystąpiła z sukienką przed kolana :-)

Byłam dziś po pracy w tym sklepie Mama i Ja i przymierzyłam tą sukienkę -rozmiar M-z tyłu ma gumki gdyby biust urósł w miesiąc :)
Przyznam, że jest dobrze za kolano -tak jak chciałam i ładnie mi w niej- chyba nawet lepiej niż blondynce na fotce :)
Cóż za skromność hihi
Kosztuje z necie 179 zł, a w sklepie 197 zł. Jeszcze popatrzę w innych sklepach, ale muszę powiedzieć, że skłonna byłabym już się zdecydować :)
Ola bardzo ladna ta sukienka:-)taka elegancka:-)cena nie az taka tragiczna

jak mnie wydęło w przeciągu 2 ostatnich dni... masakra... spodnie mnie zaczynają cisnąć!!! zaraz nie będę miała co na siebie włożyć... tak te zakupy odkładałam, że zaraz będę chodzić w dresach do pracy :zawstydzona/y:

Dokupię sobie do tej sukienusi fioletowe buty i będzie pięknie :-)
W weekend jeszcze popatrzę na sukienki ciążowe w innych sklepach, ale cos czuję, że się zdecyduję na tą.
Tylko teściowa musi mi doszyć halkę, bo ten materiał jest tak cienki, że kolor stringów prześwituje :-) Nie będę w ciąży świecić tyłkiem hihi

Dokupię sobie do tej sukienusi fioletowe buty i będzie pięknie :-)
W weekend jeszcze popatrzę na sukienki ciążowe w innych sklepach, ale cos czuję, że się zdecyduję na tą.
Tylko teściowa musi mi doszyć halkę, bo ten materiał jest tak cienki, że kolor stringów prześwituje :-) Nie będę w ciąży świecić tyłkiem hihi

Hehehe :-):-) Naszczescie moja sukienka juz ma halki pod spodem i to pewnie nie jedna :)
A buciki jak sobie dokupisz to napewno bedzie slicznie wygladac :)

niunians
Ja już zaczęłam... Przejrzałam kilka "standardowych" list zakupów w necie dla dzidziusia (tzw wyprawka) i oto co otrzymałam; Proponuję abyście wszystkie wg uznania dopisywały co tam uważacie... :tak:
LISTA DZIDZIUSIA :happy:

• Wielofunkcyjny wózek + folia przeciwdeszczowa
  • Łóżeczko
  • Wyprawka (ubranka itd)
5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

• Do kąpieli i higieny:
2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

• Do karmienia:
Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

• Inne (Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.do 3 lat)
ja się zastanawiam nad tymi ubrankami czy 5 sztuk to nie za mało. Tzn. teoretycznie ok, ale trzeba liczyc przynajmniej 2 na dobę czyli co drugi dzień trzeba prać. No i w tym wypadku trzeba to zrobic ręcznie, bo przecież 4 sztuk do pralki się nie wrzuci. A z innymi rzeczami prać nie można, bo musi być specjalny proszek do prania i bez zmiękczacza.

Ajjj chyba znalazlam sukienke :-):-) Nie wiem tylko ten kawalek na brzusio i piersi nie bedzie zakrotki na mojej pileczce hehe ale nawet gdyby to mamulek mi poprzerabia wszystko i doszyjemy gore na biust tak zeby pozniej mozna bylo wiazac na szyi :) a ten kawalek poprostu zostawie tylko na brzusiu. troche nagmatwane mam nadzieje ze sie skapniecie o co chodzi i wklejam fotke to napiszcie co myslicie bo nie wiem czy w takiej sukience wogole wypada isc na wesele :) Material na brzusio jest rozciagliwy wiec nawet jak jeszcze mi przybyje brzusia to sie zmiesci

jeszcze raz prosze abys dala namiary na ta kiecke:-)ile kosztowala??

reklama
ja się zastanawiam nad tymi ubrankami czy 5 sztuk to nie za mało. Tzn. teoretycznie ok, ale trzeba liczyc przynajmniej 2 na dobę czyli co drugi dzień trzeba prać. No i w tym wypadku trzeba to zrobic ręcznie, bo przecież 4 sztuk do pralki się nie wrzuci. A z innymi rzeczami prać nie można, bo musi być specjalny proszek do prania i bez zmiękczacza.
no wlasnie ja sie nad tym samym zaczelam zastanawiac. przeciez moze byc tak ze nie zawsze bedziemy w stanie leciec pranie zrobic wiec lepiej miec wiecej ciuszkow. :tak:
a jesli chodzi o smaczek do ssania dla dzidzi to mniej wiecej od jakiego czasu mozna dzidziusiowi dawac? od samego poczatku? moze glupie pytanie ale to moj pierwszy dzidzi a ja z dziecmi do czynienia wczesniej nie mialam. jestem kompletnie zielona :zawstydzona/y:

Do góry