reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dzidziusiowe zachcianki

Monika - bardzo Ci dziękuję!!! Zaraz się ubieram i lecę na ryneczek po winogrona!!! dobrze, że mam w domu puste słoiki, nie muszę czekać aż mąż wróci z pracy i mi przyniesie z piwnicy!
:-*
 
reklama
Anik mi tez w lodowce fasolka plesnieje ale sie na nia za skarby nie skusze dzisiaj. Marzy mi sie frnacuski rozek z serem w srodku i posypany cukrem pudrem, ewentualnie jakis inne francuskie ciastko z owocem w srodku. Moze ktoras z was ma przepis na cos takiego bo w sklepach nie widzialam rozkow. :p
 
Mam przepis na croissanty, ale ostrzegam - jest dużo pracy, za to efekt - rewelacja. Ciasto można rozwałkować, dodać jabłko i złożyć w kopertę. Robiłam też z marmoladą.

7-8 szklanek mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu słodowego/miodu/melasy
4 łyżki cukru
2 łyżki drożdży
50 ml skondensowanego mleka
50 ml gorącej wody
500 g schłodzonego masła
mleko do glazury

W głębokim naczyniu dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić mąkę ze słodem, cukrem, solą, drożdżami, mlekiem i gorącą wodą.
Następnie przełożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze 10 minut dłońmi, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformować w regularny prostokąt, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Używając ostrej łopatki do krojenia sera lub noża do obierania warzyw, zeskrobywać masło na wiórki i rozrzucić je na ^ powierzchni ciasta.
Ciasto złożyć, zawijając je od góry i dołu na pół i zalepić szew. Rozwałkować znów na prostokąt. Pokryć ciasto jak poprzednio masłem i znów złożyć na 3 części. Następnie dobrze obsypawszy je mąką, odstawić do lodówki na 2 godziny. Powtórzyć całą czynność skrobania masła i wałkowania i znów odstawić do lodówki na 2 godziny.
Następnie dobrze oprószyć ciasto mąką, rozwałkować jak poprzednio na placek o grubości ok. 3 mm i wymiarach 60x40 cm. Ostrym nożem przekroić placek na pół na 2 mniejsze 60x20 cm.
Zaznaczyć na cieście trójkąty o długości podstawy ok. 8 cm i wysokości ok. 20 cm, tak aby zużyć całe ciasto. Wyciąć trójkąty. Naciąć podstawę trójkąta. Zawijać, rolując od podstawy ku wierzchołkowi trójkąta. Uformowane rogaliki układać na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia wierzchołkiem trójkąta na spód.
Końce wygiąć delikatnie w kształt rogalika. Odczekać aż wyrosną dwukrotnie i posmarować wierzch mlekiem. Odstawić na 30 minut, a następnie piec w piekarniku o temperaturze 240°C, ok. 10 minut uważając, czy rogaliki się nie przypalają. Upieczone rogaliki odstawić do wystygnięcia.

Smakuja jak oryginalne szwajcarskie.

 
GOFRY

10 dkg cukru około 1/2 szklanki
20 dkg tłuszczu (KASIA)
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
1/2 szkl. wody
25 dkg mąki = około 2 szklanki mąki
25 dkg mąki ziemniaczanej = około 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego


PRZYGOTOWANIE:


roztopić tłuszcz i pozostawić do wystudzenia

jaja + cukier zmiksować, dodać 1 szklankę mleka, mąkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie mieszając dodac resztę mleka , wodę a na koniec wystudzony tłuszcz

gofrownicę posmarować tłuszczem np. pędzelek w oleju umoczyc i lekko posmarować i piec gofry
 
Dzieki Osinka :) bede musiala sprobowac chociaz roboty rzeczywiscie duzo. Na szczscie gofry sprzedaja mrozone i wystarczy je wstawiac do tostera na 5 minut. To bardzo poularne danie na sniadanie w stanach. Mam cala paczke w zamrazalniku a uwielbiam je z syropem klonowym.
 
w weekend zrobie gofry chyba-jak mi wyjda kapcie to nie mam talentu
agao mowisz ze ten przepis na super chrupiace gofry,tak?sprawdze
 
A zapomnialam dopisac,obrzeram sie chipsami paprykowymi i ogorkami konserwowymi,zara obskubie mandarynki i mam jeszcze paleczki mietowe w czekoladzie.......................ide konsumowac
 
reklama
Do góry