• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Poczułam to w nocy jak przewracałam siez jednego boku na drugi. Tak nic nie boli. to nie tyle ,ze mocno boli, moze tyćkę, w każdym razie jest to nieprzyjemne.

Spokojnie, to normalne :) Mam to mniej więcej od połowy ciąży. Nasila się, kiedy dziecko jest główką w dół. Boli zazwyczaj przy przewracaniu się na boki albo podnoszeniu nóg do góry. Trzeba kontrolować, bo jak nacisk będzie za silny, to spojenie może się rozejść, ale wtedy kości bolą, kiedy się je uciska. Jeśli ból przechodzi od razu, gdy mija moment wysiłku, to nie ma się czym przejmować.
Moje kości się już chyba przyzwyczaiły, bo ból jest od paru tygodni dużo mniejszy (choć to nielogiczne, bo dziecko rośnie). Trzeba opanować nowe techniki ubierania skarpetek, wiązania butów, wchodzenia do wanny, przekręcania się na boki ;) I jest lepiej ;)

reklama
elena ja też miewam te bóle. ale to tak jak już ewa napisała nic takiego jeżeli tylko w takiej sytuacji się zdarza :)

co do dentystów sadystów to ja jestem jakaś inna i bardziej boję się samego znieczulenia niż tego co ma się dziać potem. tylko raz się zdecydowałam na znieczulenie - przy wyrywaniu zęba bo tego chyba bym nie przeżyła na żywca. wszystko inne to jak pomyślę o tym zastrzyku to chora jestem i mówię, że nie chce :D

mi juz coraz gorzej znalezc wygodna pozycje-w zadnej za dlugo nie pobede bo sie czuje odretwiala....
A jeszcze teraz mam takie suche ręce i stopy ze wsmarowuje tony kremów i na dlugo nie działają. Jeszcze ręce to pryszcz ale smarowanie stóp jest coraz trudniejsze;) Nie mam pojęcia od czego aż taka suchość...:(

Elena też odczuwam ból spojenia łonowego. Teraz rozchodzi się spojenie i miednica robiąc główce miejsce do przejścia przez kanał rodny. Nie przyjemne to jest rzeczywiście. Ja w nocy jak chce się obrócić z boku na bok to najpierw delikatnie siadam a potem kładę się na drugi bok. Robię to zawsze bardzo ostrożnie żeby mnie coś nie szczyknęło :)

Mamolka ja zdawałam do 3 razy sztuka :) Powodzenia oby następnym razem się udało &&&&

Elena też odczuwam ból spojenia łonowego. Teraz rozchodzi się spojenie i miednica robiąc główce miejsce do przejścia przez kanał rodny. Nie przyjemne to jest rzeczywiście. Ja w nocy jak chce się obrócić z boku na bok to najpierw delikatnie siadam a potem kładę się na drugi bok. Robię to zawsze bardzo ostrożnie żeby mnie coś nie szczyknęło :)

I ja robię to samo:tak:. Coraz mocniej mi to dokucza. Od jakiegoś czasu to nawet nie kładę się w ciągu dnia, bo jak to wszystko się luzuje podczas leżenia to potem mam problem, żeby wstać i chodzić. Idę jak taka stara babulinka dopóki wszystko tam się na nowo rozrusza. W pierwszej ciąży tego nie miałam:no:. Teraz masakra z tym bólem:baffled:. W nocy jak źle się zacznę obracać to czasami aż syknę z bólu.

Hi hi !!! Dopiero teraz zauważyłam, że mam już 3 z przodu!

Ostatnia edycja:
Hej! :)
Juz od ponad godziny nadrabiam zaległosci ;-) Tak to jest jak sie mniej wchodzi na forum.
Ale przy okazji jem sniadanie bo potworny glod mnie obudzil, no i uslszalam dzis od meza na pozegnanie "trzymajcie sie dziewczynki" :) Jak mi sie milo zrobilo. Dopiero od wczoraj jestesmy pewni, ze bedzie dziewczynka - a on sie bardzo cieszy :happy: Wzruszajace to dla mnie jest :)

Też martwię się o swoją kondycję. Na początku ciąży dużo spacerowałam, ale potem coraz mniej, bo bardziej się męczyłam. Teraz potrafię dostać zadyszkę wchodząc po schodach. Cały czas pocieszam się i powtarzam sobie, że inne dały radę urodzić, to i ja dam radę.

Tez tak mam. Ale jak duzo chodze to potem mnie wszystko boli. Wiec powinnam sie tak nie narazac na bol. I badz tu madra... Ale jakos urodzimy, skoro inne daly rade :-)

dzieki za kciuki za wyniki :) spadly o prawie polowe :) wiec juz ciutke lepiej... nie kumam tylko czemu codziennie mi daja kkubek na mocz do badania no nie kumam totalnie i jak sie pytam poloznych to one nie wiedza ... mozliwe ze jak ze mnie to plukaja to sprawdzaja czy w siuskach sie rzeczywiscie wyplukuje no ale wyniki z krwi przeciez robia... no nic nie wazne ale ja juz raz zapomnialam im sie wylac rano do tego kubka ich i dostalam ochrzan no ale ilezmozna lac do plastiku... wstaje si enie przytomnym i akutrat to mi nie w glowie ...
w ogole nie wiem czy wam mowilam ale mi tygodnie ciazy cofneli stazystka wypisywala moja arte i wg niej tydzien takz emial 8 dni haha dzisiaj jej o tym powiedzialam i poszla do lekarza i popraawili mi ladnie :) ale obuzona byla ze ja poinformowalam jej bledzie... masakra one takie m lode i zamiast sie usmiechac wnosic zycia troche to zachowuja sie jak stare dewotki i jakby byly niewiadomo kim i niewiadomo ile lat lekarzami a tym czasem sa na stazu no makabra,....

sarka, tunia maz dzisiaj idzie zobaczyc to mieszkanie na parterze, jest balkon zabudowany kratami jest centralne ,2 pokoje, kuchnia lazienka i 900zl plus rachunki max 400zl wiec wychodzina to samo ale psy mi nie siuraja na maty w wodmu tylko na parterze juz bym wyzla z nimi na chwile bo ne trzebaby bylo chodzic po schodach i z dzidziem i balkon bym miala i lodowke bo gosciu ma tam lodowke a nie czekac na lodowke do usranej smierci... ehhh a jak sie nie spodoba dzisiaj mezowi to mieszkanie to tam zostaniemy do wiosny tylko mam nadzieje ze juz niedlugo wstawi nam lodowke a nie w grudniu bo ja zabije normalnie.... tak to niestety jest... mez musi dzisiaj zostac w pracy dluzej i nie chce mu sie jechac ogladac mieszkania to go ochrzanilam bo sam jezy z emusi wchodzic na 5 pietro i ma dosc... a moze akurat tammto bedzie lepsze... no nic zobaczymy bo jak wiadomo roznie z tymi mieszkaniami bywa...

Super ze wyniki lepiej :) Z tymi kubkami na mocz to moze maja jakiegos napalonego laboranta - ktory uwielbia robic analize :-p Hehehe A tak na serio to w koncu chyba sie skonczy :) Skoro wszystko zmierza ku dobremu :) Zauwazylam po sobie ze do wielu rzeczy mozna sie przyzwyczaic - nawet najbardziej dziwnych :confused2:

Ahm - i powodzenia z mieszkaniem! Wchodzenie na 5 pietro codziennie moze zameczyc...ja mieszkam na 4. Ale od czasu ciazy dziekuje Bogu na winde...

hej laseczki :)

ja dziś miałam egzamin na prawko- eh nie zdałam :zawstydzona/y: Choć przyznam się, że całkiem nieźle mi się jeździło- tylko ta chwila nieuwagi- eh a było bliżej końca niż połowy... no trudno. Pewnie jutro znowu ustalę sobie termin. Powiedziałam sobie, że muszę przynajmniej 2 podejścia sobie zrobić. A najlepiej do skutku- ale zobaczymy jak z kasa i czy brzuszek nie zaprotestuje. Ogólnie to mi on nie przeszkadza :)

Zazwyczaj nie wychodzi odrazu. Najwazniejsze zeby zdac, bo potem sie odpuszcza i odwleka egzamin i...nic z tego nie wychodzi. Zawsze cos jest pilniejszego. Idz za ciosem :) W koncu sie uda przeciez! Fajnie ze mozesz sie teraz za to zabrac - ja bym juz chyba kondycji nie miala i sil. Niezle...

Cześć kochane
Ja dziś po wizycie i zdenerwowałam się tylko. Gin powiedział że za szybko tyję i mam przestać jeść owoce,jogurty,nie pić mleka ani soków. Wszystko co mi się wydaje że dla maleństwa potrzebne:-(
Przeciez to jest potrzebne! Nie wiem o co mu chodzilo - ale przeciez jak posluchasz sie lekarza - to jak masz dostarczyc potrzebnych skladnikow maluszkowi? Tabletkami? Zalecam bunt :-p
Jest na pewno wiele innych rzeczy, ktore mozesz wyeliminowac i nie sa tak niezbedne. Jogurty mozna jesc nieslodzone. Owoce maja czesto duzo cukru i pewnie niektore mozna jesc z umiarem. Ale bez przesady.

Mam pytanie. Pamiętam ,ze było juz na forum. chodzi mi o to,że w nocy (raz w dzień) czuję ból zdaje sie ,że spojenia łonowego. To sie zaczęło od 30tc. Co to może oznaczać???

Dzięki za informację. To tylko jest w momencie jak pisałam jak sie przewracam,ale w momencie ,gdy leże na plecach póki sie nie przewrócę.

Tez mam taki bol. Na plecach, jak sie przewracam. Jak duzo chodze. Boli mnie jakby wiezadla, biodra i na samym dole. No i posladki i kosc ogonowa i ogolnie na dole wszystko. Moja lekarka mowi ze to normalne, uroki zaawansowanej ciazy, i mam sie oszczedzac po prostu. Niech twoj lekarzs przy nastepnej wizycie zobaczy czy wszystko ok po prostu, a tak to staraj sie nie nadwyrezac...

witam porannie :-) w sumie dla mnie to właściwie środek dnia... obudziłam sie dzis o 3:42, wstałam o 5 i myk do pisania pracy.

Ja tam sie nie czaję biorę znieczulenie.
ja juz zakończyłam wizyty w ciąży u dentysty...i też biorę znieczulenie. Ostatnio właściwie nie musiałam, bo dziurka okazała sie malutka, ale jak zabolało, to mówie, ze chętnie...tzn mowie na migi z otwartymi ustami ;-):-D...

To jest taki ból jakby kości mnie bolały między nogami.coś takiego jakbym zjeżdżała z górki na nartach z wyprostowanymi nogami. Jakbym sienadwyrężyła. Cieżko mi to opisać.

Poczułam to w nocy jak przewracałam siez jednego boku na drugi. Tak nic nie boli. to nie tyle ,ze mocno boli, moze tyćkę, w każdym razie jest to nieprzyjemne.
mnie też boli dół brzucha i wewnetrzna strona ud w nocy przy przewracowniu...dziś to nawet myslałam, ze się przeciażyłam jak ćwiczyłam przy rozciaganiu :zawstydzona/y::-p ale okazuje się, ze boli nie tylko mnie wiec to raczej nie z powodu rozciagania :-p
Spojenia łonowego nie czuję, przynajmniej jeszcze ;-)

witajcie,
ja to z jednej strony tez juz bym chciala byc po-zeby zobaczyc malutką i mieć pewność ze jest zdrowa... ale z drugiej strony to jeszcze ma troche czasu wiec niech siedzi w brzuszku;)
mam tak samo...jest mi dobrze w ciazy :-):tak: wczoraj nawet mówiła to Natalce, ze ma być jak najdłuzej w brzuszku i dobrze dojrzec. Z drugiej strony juz się nie mogę doczekać jak bedzie z Nami

Cześć kochane
Ja dziś po wizycie i zdenerwowałam się tylko. Gin powiedział że za szybko tyję i mam przestać jeść owoce,jogurty,nie pić mleka ani soków. Wszystko co mi się wydaje że dla maleństwa potrzebne:-(
To moze wybieraj jogurty naturalne, nie sa słodzone.... soki też są takie bez cukru...

ja się właśnie zastanawiam czy zamówić spodnie na allegro dla siebie czy nie... nie wiem czy na te ostatnie tygodnie warto. choć z drugiej strony może by się przydały. w zasadzie aż do dzisiaj chodzę w fajnych biodrówkach, które się jakoś na dupsku trzymają i ciążowych jeszcze żadnych nie kupiłam :D tylko teraz się zastanawiam czy tak aż do grudnia dotrwam...
ja kupiłam sobie na początku ciazy spodnie ciazowe w lumpku w rozmiarze 42 i byłak przekonana, ze mi sie przydadza później...niestety nie nadaja się na ulice, bo są za duze na mnie (urosłam w brzuszku i lekko w udach)...mam za to wygodne spodnie do domu...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry