reklama

Kwietniówki 2010!!!

Witam drogie Panie
Pięknie, słonecznie i cieplutko- w końcu wiosna- nawet czuć ją w pracy.
Poodpisuje szybciutko to co zapamietałam- bopamięc mam dobra, ale krótką
Gosieńko-zdrówka dla Ciebie, ja tez ostatnio niestety skończyłam na augmentinie- ale szybko pomógł, a wcześniej ponad tydzień leciałam na aspirynie, gripexie i innych cudach i nic
Katik- menu imponujące- ten plaster szynki z tego wszystkiego chyba najlepszy:)
Aga- mam nadzieje że J sam oduczy się szybko siusiać w nocy. Ale co się dziwić jak ma taki twardy sen. A co do jedzenia nocnego Antek regularnie co noc punktualnie o 2 przychodzi do nas i woła mnie mama chodź mleko chce- i daje mu bo nic innego nie przejdzie. Dziś niestety była pobudka razy dwa -ale co się dziwić jak wrócił z dworu o 20 kolacji nie zjadł bo wył jak się zbliżałam z chlebkiem więc głodny był w nocy. :angry:Elvi
Elvie -Twoja mamuska wymiata- wzięłaś sobie kolejne dziecko pod dach:tak:
Maonka- jak noga dzisiaj?
Aniez -natomiast Twoje menu mnie zachwyca- a ten melon i orzechy najbardziej:-D

A my po niedzielnej imprezie urodzinowej. Było super. Dzieciaki wybawione, prezenty cudne, tort boski i wszyscy zadowoleni. Tylko ja mam problem bo nie wiem gdzie upchnac Antosiowe sprzęty -koparki, wywrotki,taczki itp wszystko w gabarytach XXL:-)
Wczoraj był pierwszy dzień adaptacyjny w przedszkolu ale niestety nie poszliśmy bo kiblowaliśmy w przychodni-dwutygodniowy katar Antka i kaszel nie napawłą mnie optymizmem-ale na szczęscie osłuchowo jest ok- mam podawac pulneo, clemastin i powinno szybko minąć.dzis jest jakby lepiej -OBY !!

reklama
Gosieńko miał robione badania i wszystko było ok :tak: dlatego nie panikuję. Mamy powtórzyć badania za jakiś czas i zobaczymy. Poza tym lekarz wypytywał o sen J. i po tym co usłyszał to stwierdził że czasami zdarza się tak że cały mózg dziecka śpi (no bez tych części odpowiadających za oddychanie itp.) i ta część odpowiadająca za komunikacje o pełnym pęcherzu też. Zdarza się żadko ale zdarza się. Tym bardziej że w dzień J. nie ma problemu z oddawianiem moczu czy w ogóle z wizytą w wc. Potrafi trzymać jak musi ale stanowczo woli lecieć od razu dzięki czemu czasami mamy cudne akcje w samochodzie jak się zatrzymać nie możemy :-D

Pozatym
Moczenie nocne dzieci jest powszechniejsze niż sobie wyobrażasz. Zmoczenie łóżka w nocy zdarza się w Polsce ponad czterystu tysiącom dzieci powyżej 4. roku życia. Moczenie nocne to zjawisko dotyczące średnio co trzeciego dziecka w wieku 4 lat i co piątego dziecka w wieku 4-7 lat. Warto pamiętać, że dla większości dzieci jest to naturalny etap rozwoju a umiejętność trzymania moczu przez całą noc jest najtrudniejszą do wypracowania podczas nauki korzystania z toalety.

Co to jest moczenia nocne?

Moczenie nocne to mimowolne oddawanie moczu przez dzieci powyżej 5. roku życia, kiedy to kontrolowanie czynności pęcherza moczowego powinno być wykształcone. Do tego czasu część dzieci nie kontroluje jeszcze w pełni oddawania moczu.

70% dzieci przestaje moczyć łóżko do 7. roku życia

Stres i zawstydzenie, które wiążą się z moczeniem nocnym, sprawiają, że problem ten najczęściej wydaje się poważniejszy niż jest w rzeczywistości. Niektórzy rodzice odczuwają presję, żeby natychmiast poradzić sobie z tą dolegliwością, kiedy tak naprawdę powinni być cierpliwsi i pozwolić dziecku wyrosnąć z tego w odpowiednim czasie (oczywiście po upewnieniu się, że nie jest to objaw poważnej choroby).

Niech pocieszy Was fakt, że 98% dzieci przestaje moczyć łóżko do 15. roku życia.

Dwa rodzaje moczenia nocnego

Rozróżniamy dwa typy moczenia nocnego: jednoobjawowe i wieloobjawowe. Najczęściej występująca postać moczenia określana jest jako moczenie jednoobjawowe lub izolowane. To łagodny typ dolegliwości, któremu nie towarzyszą żadne inne niepokojące objawy. Moczenie izolowane z reguły ustępuje samoistnie do 10. roku życia dziecka - do tego czasu dojrzewają procesy odpowiedzialne za suchą noc.

Moczenie określane jako wieloobjawowe lub powikłane rozpoznajemy wówczas, gdy towarzyszą mu inne objawy chorobowe ze strony układu moczowego lub innych układów. Może być jednym z objawów bardzo groźnych chorób. Ten typ moczenia wymaga opieki lekarza specjalisty i odpowiedniego leczenia.
cytat ze strony suchenoce.pl

Wg mnie ważne że mamy zrobione badania i mamy je powtarzać... zobaczymy co bedzie dalej

Agnieszka- też słyszałam, że do 7 r.ż. chłopcy (głownie, szczególnie jeśli to moczenie na tle fizjologicznym, bo u nich inaczej wygląda trzymanie moczu niż u dziewczynek) mogą mieć problem z nocnym moczeniem. Ja bym się nie martwiła.
I wiesz co, powiem Ci, że ja bym poszła dalej: nie tylko ignorowałabym wpadki (na zasadzie nic się nie stało), ale nie robiłabym za dużo szumu, jak będzie sucho, pochwal, uśmiechnij się i tyle :-) Bo, jak się tak "ekspresywnie" cieszycie, to Janek może kolejna nieudana nockę odebrać jak jeszcze większą porażkę.

Komentarze teściowej uważam za poniżej krytyki :wściekła/y:!!! Spytaj się jej, czy chce, żebyś przy gościach wyjechała z krytyką np. jej ubioru, makijażu, zdolności kulinarnych, tembru głosu itd. dziecko ma prawo sie wstydzić, Kuba miał taki okres jako 4 latek i to jest normalne zachowanie.

Zielona- nic a nic Ci nie wierzę :-)

Wróciliśmy.. Niestety siostra nie dojechała, bo słabo jej się w busie zaczęło robić i serce kołatało, a ona ma wadę serca.Wysiadła w Jaworze i przesiadła się do busa, którym jechała do domu mama. Od razu poszły do ośrodka zdrowia, zrobili jej EKG i trafiła do szpitala:-( Muszę zatem nogi zaciskać by teraz nie rodzić, bo jak siostra w szpitalu to nie wiadomo, czy mama jutro wieczorem do nas przyjedzie.

hej,
ja dalej z nosem zatkanym, na szczęście żyję...

Katik, Elvie z tym zdrowym odżywianiem może na mnie poczekacie, połowa ciąży już za mną!
Kamisia ja też mam problem ze "sprzętem" M., w każdym kątku, po dziesiątku. Nie ma się jak ruszyć!
odpieluchowanym gratuluję. U nas sytuacja jest komiczna, bo M. wszystko kuma, tylko nie chce. Ucieka gdzie się da. Nie mam parcia, zaraz lato, będzie latał z gołym tyłkiem...
Elvie coś mi się zdaje, że urodzisz w połowie maja!

Elvie, zdrowka dla siostry. oby nic powaznego.

ja wreszcie po wizycie u gina, oczywiscie prywatnie. Na wynik cytologii musze miesiac czekac... Jakbym robila panstwowo to za miesiac mialabym dopiero wizyte...

Facet ma branie... Przyjmuje 2 dni w tygodniu miedzy 15 a 19, bez zapisow. Dzis mial przynajmniej 20 pacjentek...

Ostatnia edycja:
Witam

Wracam ja cora marnotrawna :-)

Zalatany tydzien i te tez taki bedzie. Jutro bilans dzien przed urodzinami ale w naszejprzychodni zawsze szybko wylatuja ze szczepieniami i wszystkim, w czwartek ja do lekarza,a w sobote do szkoly a w niedziele robimy urodzinki Tosi :-)

Nie ponadrabiam wszystkiego ale staram sie czytac Was caly czas :-)

Zbiera sie na burze a ten dom felerny wylaczam sie, odezwe sie jutro albo jeszcze dzis w nocy

Moja siostra w domu, bo w szpitalu miejsc brak i chcieli ją na korytarzu położyć:no: Dostała kroplówkę, skierowanie do kardiologa, tabletki i ma leżeć a gdyby się coś działo to trzeba pogotowie wzywać.Mama na szczęście jutro wieczorem przyjedzie.
A ja się wyspałam 2h z Lenką, po wstaniu najadłam pierogów, doprawiłam ptasim mleczkiem i popiłam sokiem z brzozy na obrzęki:-D Ledwo się teraz ruszam:zawstydzona/y:

W ogóle to chciałam Lenkę pochwalić, że po przyjściu z klubu zdjęła buty i sama poszła do łóżeczka i zasnęła. Obok niej nowy kapelusz, okulary przeciwsłoneczne i torebka:-D

goasieńka - Mi tam duża ilość dzieci nie wadzi .. bo moje mają zajęcie :-D na urodzinach u Oli było 9 szt :-D i było super . Także spoko wpadajcie gromadą .

Katik niby bardzo mało jesz , ale coś zdrowszego by się przydało .

Agnieszka - a masz takie te majteczki dla dzieciaków ? widziałam na reklamie że one fajne i kolorowe może by się bardziej podobały niż pampek .

Elvie zdrówka dla siostry

Pogoda i słoneczko to coś co kocham najbardziej :-D

reklama
u nas tez dzis cieplutko i slonecznie bylo, ale my dzis na cwiczeniach w Olsztynie wiec z pogody nie skorzystalysmy... mam nadzieję ze w weekend pogoda dopisze, caly przyszly tydzien tez mamy wolny od wyjazdow i zajec w Ilawie wiec mam nadzieję ze bedzie cieplo.. mam nadzieję tez ze Ola przez ten tydzien troszke odpocznie bo po majowce wlaczamy kolejna metode pracy z Ola .. musze jakiś odtwarzacz plyt CD kupic bo nie mam i sluchawki bo do tej metody potrzebne...musze chyba w totka zagrac...

Sorki ze nic wiecej nie napisze ale mam dola jak stad do wieczności... ciagle klody pod nogami, biedna ta moja iskierka:(

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry