• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Marcowe mamy 2016

Hej

Jak zwykle mam tyły.

Bar gratki. Grześ ładnie rośnie.

Fanti ja też po obiedzie padam zmęczona. A co do watrobki, to ponoć w ciąży należy unikać podrobow, ale ja bym to traktowała z przymrużeniem oka.

reklama
Fanti jestem jestem ;D caly czas Was podczytuje, ale weny na pisanie brak. Cieeeezkie dni... Synus chory, Maz ciagle w pracy. I jeszcze wielkimi krokami zbliza sie 1 listopada. Dzien, ktory wczesniej byl tylko kolejnym zwyklym dniem, kiedy to szlismy na cmentarz i palilismy swieczki dalekim krewnym. A w tym roku jest tak strasznie ciezko:( w czerwcu stracilismy tate chrzestnego naszego synka, brata mojego Meza. I jakos tak wszystko wraca ze zdwojona sila:(

Dziewczyny jak to jest z tymi witaminami? Bo ja sie przerazilam.. w moich witaminach ciazowych jest i wi B i wit A... co prawda witaminy biore raz na dwa-trzy dni, no ale skoro nie powinno sie brac to czemu sa w skladzie? :eek:
A oprocz watrobki jeszcze czegos nie powinno sie jesc?

Dość duże te wasze dzieciaczki.. wszystkie piszecie ok 400 ponad 400 g a mój Bronek 265g a lek mówił że taki duży chłopak i wiek na więcej niż faktyczne tygodnie podawał na tej podstawie.. hmm.. W poniedziałek mam wizytę u swojej gin to zobaczymy co ona mi powie na ten temat..

Moj tez na ostatniej wizycie wazyl ok. 230g (18/19 tc) :)

Kubusiowamama lista "zakazanych rzeczy" w ciąży tak po krotce -
1 podrobow
2 surowe mięso na Tatar
3 sery plesniowe
4 feta, ta prawdziwa
5 oscypek, ten prawdziwy czyli z mleka niepasteryzowanego
6 fast foody
7 owoce morza podawane na surowo
8 wędzone ryby
9 produkty z surowym zoltkiem

Ostatnia edycja:
Z ta Wit A to chyba jest tak ze nie powinno się jej przedawkowac. Bo jest to jedna z niewielu witamin których nadmiaru nasz organizm nie wydała samoistnie. Wit B i tu odsyłam do lektury w internecie jeśli ktoś ma ochotę jest składnikiem którego nie można przedawkowac bo nadmiar jest wydalany. Oczywiście ja to tylko przeczytałam i to juz dawno dość kiedy dostałam koński dawkę magnezu z Wit B. Biorę 6 tabletek dziennie. O wątrobę tez czytałam ze nie powinno się jeść dużo w pierwszym trymestrze, ale chyba żadna z nas nie je tego co 3 dni tylko pewnie raz na jakiś czas.

Chrobek moja lekarka nie kazała mi też jeść ryb w szczególności tych morskich. Wiem ze to brzmi absurdalnie bo od zarania dziejów polecane ryby jako składnik którego ciężarne powinny spożywać w jak największych ilosciach. Ona twierdzi ze teraz ryby zawierają duże pokłady rtęci i ołowiu który może uczynić więcej szkód dla płodu niż dobra te kwasy DHA i omega3. Dlatego ja ryb i owoców morza nie ruszam.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry