reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

marela tylko tu też chodzi o to, że musiałabym doliczyć prawie 2 godz. dojazdu w obie strony. Szukam kurcze ciagle na necie, ale żadnych informacji nie ma czy to płatne czy darmowe. Trzeba będzie po prostu spisać wszystkie dane i podzwonić.

moniskabe ja tak wczoraj się nażarłam spaghetti.. normalnie pod sam korek, aż bałam się odbeknąć, żeby nie zwymiotować, a jak leżałam, to przy każdym przekręcaniu się na bok, to mi normalnie wszystko pod gardło podchodziło. Ja to jestem taka głupia, ze jak coś lubię, to jem w nadludzkich ilościach a potem są właśnie takie efekty.

Ostatnia edycja:
reklama
marela znalazłam coś takiego.. no i tak sobie myślę, że może to być darmowe, albo tanie no bo to w salach katechetycznych się odbywa.

Szkoła Rodzenia przy Stowarzyszeniu na Rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia

adres: Aleje Racławickie 20/7 (sale katechetyczne)
miasto: Lublin
telefon: (0-81)525 20 05 (całą dobę)
strona www: -- brak --

opis: Szkoła działa od 1987 r. Szkołą kierują i zajęcia prowadzą: Zofia Saj (mgr położnictwa) i Izabela Konasiuk. W programie m.in.: wpływ hormonów na samopoczucie w ciąży, komunikacja z dzieckiem przed narodzeniem, nauka masażu, muzykoterapia, relaks, spotkanie po porodzie, gimnastyka, masaż niemowlęcy.

I to jest chyba ta szkoła przy kościele garnizonowym. Zadzwonię tam dzisiaj.

Ostatnia edycja:
No nareszcie przeczytałam wszystko... nie bylo0 mne raptem 3 godziny i 10 stron zapisane nielze jestescie:))

hej kochane

aneczka to popros zeby ci sprawdzal tak na wszelki wypadek :tak:

odebralam wczoraj wyniki badania histopatologicznego lozyska... i wsio ok jest :eek: to chyba jednak ta niewydolnosc o ktorej lekarze mowia ze raczej nie bo przeciez nie rodzila pani wczesniej. a ja wyczytalam ze moze byc tez wrodzona, po zabiegu i po porodach wczesniejszych... wiec ja mam chyba ta wrodzona:zawstydzona/y:

my z mezem czekamy na becikowe i kupujemy sobie albo bransoletkialbo zlote lancuszki z serduszkiem i wypisanym z przodu synka imieniem a z tylu z datami jak dlugo dla nas walczyl by byc z nami... mam nadzieje ze w grudniu przyjda przed swietami...
trzymajcie sie brzuchatki :* milego dzionka

to moje Antosiowe Aniołeczki.

antosiu mama z tatą Cię mocno kochaja i nigdy nie zapomną o Tobie synku kochany nasz :* (*)
- Kochana moja śliczniuuuuuuuusie Aniołeczki!!! a pomysł z łancuszkami bardzo super!!! pamiatka na cale zycie

...ja wczorajszy dzień miałam tragiczny :-( po tym badaniu na glukoze, wymiotowałam cały dzień. Wszystko co zjadłam, zaraz zwracałam i przez to dziś jakieś 2kilo mniej. :/ pogoda dzis taka sobie ale może się skusze i wyskoczę po wyniki badań.

Wczoraj dostaliśmy z moim J paczkę od moich rodziców na Mikołajki....a tam...sporo ciuszków dla dzidzi, się rozczuliliśmy oglądając je.

Dziewczyny mam pytanie...czy wy też krwawicie codziennie z nosa? :sorry:
Nie wiem czy to przez to suche powietrze w mieszkaniu, czy może osłabienie, ale mam anemię i boję się że to może szkodzić dziecku. Chyba bede musiałą w czwartek pogadać z tym moim beznadziejnym ginem :no:

mississ - ślicznym aniołkiem jest Twój Antoś. Buziaczki w niebiosa dla niego :*:*:* i dla tak zdolnej mamusi . Ostatnio myślę aby tak właśnie nazwać mojego synka o ile urodzi się synkiem :tak:
- ja tez mam krew ale raczej w nosie poki co...zawsze po smarkaniu mam krew na chustce...ale u mnie to napewno nie z braku krwi ani anemi bo moja hemoglobina to 13

przed chwilą poszłam do swojego laboratorium spytać się, czy jak będę robić test obciążenia glukozą, to czy muszę przychodzić i robić najpierw na czczo, a potem wypić i po godzinie kolejne pobranie, bo mój gin kazał zrobić, tylko godzinę po wypiciu glukozy, bez na czczo. Laborantka powiedziała, że muszę na czczo, bo tak sie robi. Więc ja się jej spytałą, że po co mam robić to na czczo, czy czemuś to służy, a ona nie potrafiła mi wytłumaczyć:eek: i kazała mi se szukać laboratorium, gdzie nie zrobią mi na czczo. A mi wcale nie chodziło o to, że będę szukać takiego laboratorium, gdzie zrobią mi tylko po obciążeniu, tylko po prostu chciałam, żeby mi wytłumaczyła, po prostu chciałam wiedzieć, bo tu mam koło nosa laboratorium i wcale nie chce mi sie jechac nie wiadomo gdzie. Ale ona się wogóle oburzyła i teraz się boję, ze mnie mocno pokłuje jak do niej pójdę:zawstydzona/y:
- co za tempa baba..mi moja gin tez mowila ze nie musze byc na czczo...

Krzywa cukrzycowa to jest 3 razy pobranie krwi, czyli na czczo, potem po godzinie i potem po 2
tak mi się wydaje
- a mi sie wydaje ze krzywa cukrowa to zbadanie cukru bez picia glukozy i nie koniecznie na czczo

a mnie to sie wydawalo ze szkoly rodzenia sa bezplatne... u mnie to chyba tak jest
ja nie chodzilam , teraz tez nie ide, czasu nie mam , poza tym mi sie nie chce :)

ide sie chyba przespac bo Maly spi to skorzystam . Padam

Dziewczyny a planujecie Sylwestra ???
Ja mam ochote gdzies wyjsc, znajomi ida na bal sylwestrony i tak sie zanstanawiamy czy by tez nie isc, nawet mam ochote ale boje sie ze jakis gorszy dzien mnie zlapie i bede sie tam meczyc.
- moje kolezaniki w Gliwicach chodzily do szkoly rodzenia bezplatnie...w szpitalu były i lekarz je zapisywał. Na sylwestre..pewnie w domku moze jakis gosci zaprosimy...ale pewnie i tak kazdy poleci na jakas mega impreze....i zostaniemy sami....
a co do szkoly rodzenia to ja stwierdzilam ze nie bede chodzic moze kase to bym na to miala ale przeciez kiedys nie bylo takiego czegos jak szkola rodzenia i kobiety rodzily i potrafily sobie poradzic z opieka nad maluszkiem to czemu ja mam sobie nie poradzic zreszta to wszystko i tak pewno instynktownie przychodzi :-)
- ja tez jestem podobnego zdania....przy 1 ciazy nie chodzilam i teraz tez nie mam zamiaru...matka ktora bardzo chce swojego dzidziusia to umie sie nim zajmowac tak poprostu a nie ze ktos nauczy...

ok dziewczyny, mam wyniki testu z obciążenia glukozą.

82,00
po godz. 169,00

są jakieś znawczynie???:-D
- powyzej 140 jest cukrzyca , ja przy 1 ciazy mialam 156 i bylam na diecie... i juz to byla cukrzyca....

kochane wszędzie piszą, ze na test tolerancji glukozy 50g nie trzeba być na czczo. Zapomniałam się o to spytać jak dzwoniłam do laboratorium. Jak było z wami?? Byłyście na czczo?? Bo ja nie będę miała pobieranej krwi na czczo, tylko po wypiciu glukozy.

mirosia ja robiłam na czczo (na szczęście badanie z obciążeniem glukozy miało pierwszeństwo więc weszłam bez kolejki) pobrali mi krew, następnie wypiłam 50g glukozy rozpuszczonej w 200ml letniej wody (zapytałam panią pielegniarke co zrobić żeby to wypić i nie zwymiotować- powiedziała, że moge popijać samą wodą) po wypiciu odmierzyłam godzine i znowu weszłam na pobranie krwi. W ciągu tej godziny 2 razy zrobiło mi się słabo, oblał mnie zimny pot.

Acha i dzień wcześniej jadłam tylko do 18godziny, później już nie. tylko herbatki owocowe.:sorry:

Nawet nie wiecie jak ja się ciesze, że moja glukoza tak dobrze wyszła, bo też się strasznie męczyłam i drugi raz bym nie zniosła. W ogóle strasznie się cieszę, ze moj gin nie wysyłał mnie na 50g tylko od razu na 75 :tak:

"
Krzywa cukrowa inaczej glikemiczna

Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej.

Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni. Wykluczone jest wychodzenie z poradni w celu np. zakupów, spaceru itp. ponieważ związana z tym aktywność fizyczna (praca mięśni) zafałszuje wynik badania, obniżając go nadmiernie.
W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania.
Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi."

no a ja mam zrobic test tolerancji glukozy 50g po godzinie i tutaj nie pobiera się na czczo krwi, tylko godzinę po wypiciu glukozy. I właśnie wyczytałam w necie, że nie trzeba pić na czczo tej glukozy, ale faktem jest, ze zapomniałam się dzisiaj spytać tak dla pewności, jak dzwoniłam do laboratorium.

a tak wogóle, to cały dzień dzisiaj spędziłam z wami:-p. Oprócz prania, to nic nie zrobiłam... a miałam pisac pracę, ale taaak mi się nie chceee:-p jutro może popiszę:-p

reklama
Ja tez dzis od rana z wami siedze, z przerwami na sprzatanko, obiad i kapiel :) ale teraz zmykam, bo juz z tego siedzenia mnie plecy bolą, ide sie polozyc do jutra dziewczynki buziaki :**

Do góry