reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Cleo ja kiedyś kupowałam gazety o dzieciach , tam się roi od przepisów, wyrywałam i wklejałam do zeszytu.

to zajrzyj do zeszyciku i podaj jakis przepis ;p;p;p

no bo moge marchew ugotowac z ziemniaczkiem ale coś jeszcze dodac ??czy na razie tyle wystarczy??

hm...ja mam troche gazet juz chyba zakurzone na maksa są haha to zajrzę :-) dzięki

reklama
Muszę odebrać zeszyt od mamy i wtedy coś tu wrzucę - może tak osobny wątek z samymi przepisami dla dzieci, coby się nie gubiły wśród innych postów?

A póki nie masz pomysłu to spokojnie możesz dać ziemniak z marchewką, a może brokuła dodaj, albo dynie? Możesz dynie kupić w słoiczku i dodać do swojego ziemniaczka.

Muszę odebrać zeszyt od mamy i wtedy coś tu wrzucę - może tak osobny wątek z samymi przepisami dla dzieci, coby się nie gubiły wśród innych postów?

A póki nie masz pomysłu to spokojnie możesz dać ziemniak z marchewką, a może brokuła dodaj, albo dynie? Możesz dynie kupić w słoiczku i dodać do swojego ziemniaczka.

No no dobry pomysł na wątek z przepisami na pierwsze i nastepne zupki papki itp

znalazłam coś takiego http://www.rodzice.pl/niemowle/rozszerzanie-diety/Pierwsza-zupka.html
zrobię mu jutro :)

cleo - no ja mysle ze ziemniaczek, marchewka i troche wody, zmiksowac i wystarczy, ja tez takie pierwsze zupki dawalam Zuzi, mozesz tez np marchewke i ryz ugotowany. pozniej mozesz tak jak Dziunka pisze brokula albo dynie, pietruszke (chociaz chyba ona jest alergizująca)

My tez powolutku zaczynamy wprowadzac nowe smaki. Jak skonczyl 5 miesiecy dalam mu marchewki 1/3 sloiczka, a dzis jabluszko, tez 1/3 sloiczka. Na noc do butelki z moim mleczkiem 1/2 lyzeczki kleiku ryzowego a do rączki chrupek kukurydziany. I musze powiedziec ze moj synek jest chyba juz gotowy do jedzenia innego niz mleczko bo bardzo sie cieszy na widok lyzeczki, jeszcze 2 tygodnie temu traktowal ja mniej wiecej tak jak grzechotke a teraz wpycha ja do buzi obiema rekami i caly jest rozpromieniony. A popluł sie, a jak sie smial.... och slodki to byl widok. Najwazniejsze ze smakowalo, teraz czekamy na kupke i jak bedzie ok to bedziemy tak dawac po troszeczku do konca 5 miesiaca zeby sobie poprobowal smakow a ja spokojnie sprawdze czy nie ma na to wszystko uczulenia

Cześć.
Małemu od 6 dni codziennie dawałam po 1/3 słoiczka marcheweczki z ryżem.Smokowało mu ale zauważyłam ze od 2 dni ma problemy z pruczkami nad ranem ... ;/ Cyba marchewke musimy odstawić...
Soczkek jabłkowy dzis dostał. Niestety nie smakowalo mu, krzywił sie jak nigdy.
No i teraz już nie wiem co mu dać......Jutro jeszcze spobuje mu dać ten sok a jak nie to dam drugi jabłko-marchew.

O wlasnie propo soczkow to mi sie przypomnialo bo byla kiedys rozmowa czy rozcienczac te soczki czy nie.
Tak wiec bylismy ostatnioo z malym w markecie na zakupach (30 minut jazdy w jedna strone) i maly jak jedzie autem dluzej to musi herbatke zapic albo mleczko moje bo inaczej jest ryk. Wiec wzielam mu moje mleko i dodatkowo herbatke, mleko wypil w jedna strone, herbatke w markecie wiec mysle co ja mu dam jak bedziemy wracac. Wiec kupilam soczek Bobovity jablkowy. Wlalam do buteleczki ale nie smakowalo mu za bardzo, no ale pociumkal i nie plakal. Ale do czego zmierzam, jak sprobowalam tego soczku to normalnie woda i soczek, zupelnie bez smaku, czyli oni juz rozrabiaja te soczki i jakby je jeszcze dodatkowo rozrobil to juz zupelnie woda. :tak:

Mój nie chciał za chiny wypić jabłkowego soczku....
Wziełam 20ml soku + 80 wody. Nie chciał i tak.
Na dodatek drobne krostki na buzi za uczami i na szyjce mu wyskoczły.

moze poprostu nie dawaj mu marcheweczki codziennie tylko urozmaicaj troszke....jak bys codziennie jadla na obiad to samo przez tydzien tez pewnie bys miala problemy :-) :-) :-) dziewczyny mialy jakisc przepisy, moze dadza ci jakis pmysl.... :-)

Sama robić nie chce. Chciałam sprawdzić czy tą marchewke toleruje a duzo jej nie było raz dziennie miedzy mleczkiem.
jutro dam mu może deserek z jabłek a później mus z jabłek i bananów.

A do picia to juz nie wiem... Wode/ wode+ glukoza pije także mu nie smakowało na 100% bo 2 razy mu dawałam więc odpuszę.Może za miesiąc dwa polubi smak soczku.

reklama
Do góry