reklama

Nasze przepisy ;-)

Milva u nas też zupa makowa ;) Ale bez klusek, z kaszą i jeest słodka. I też tylko kobiety jedzą, faceci rzucają się na inne potrawy;p. Ja standardowo Wigilia u mamy-cudnie!!!!:-D:-):tak:

reklama
Asko, mama mojego Ex robila makówki z rozpuszczoną i lekko zastygniętą czekoladą, te buły taplały się w mleku i ta CZEKOLADA ach były tam jeszcze orzechy rózne, pekany, włoskie i słonawe pistacjowe, masakra, jakie to było dobre, nigdy nie udało mi się odtworzyć TAKIEJ makówki, szkoda, że to ich rodzinny przepis, cóż, dla tej makówki mogłabym się z Exem hatjnąć i później rozwieść, jak mnie dopuszczą do przepisu! hahaha

Ja dzis zrobilam cynamonowe pierniki bo nie mialam przyprawy do piernika ;-) w smaku super I w sumie nawet lepiej bo za piernikiem az tak nie przepadam

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    34,3 KB · Wyświetleń: 55
Asko już przepis wrzuciła. U nas zamiast buły daje sie na przemian sucharki. oczywiście bakalie- migdały, rodzynki. Polewamy ciepłem mlekiem żeby nie były suche.

chyba zrobię makówki zamiast moczki w tym roku, narobiłyście mi smaka, Ewka, myślałam, że masz jakiś tajemny, szczególny przepis ;) Mak gotujecie z wodą, czy z mlekiem? słyszałam, że lepiej z wodą, a później mlekiem tylko przelać całość na końcu, ewentualnie kolejne wartswy przelewać przy układaniu. Pytam, bo nigdy sama nie robiłam.

kota makówki z czekoladą??? hm.. brzmi pysznie choc z pewnoscią to nei są już prawdziwe śląskie makówki:)
wiesz co są rozne szkoły my gotujemy mak w wodzie bo te robione na mleku szybciej się psują a te na wodzie czasem zajadamy i przez cały tydzien, ale te na mleku są jednak ciut lepsze smakowo.

ewka ooo widzisz o maśle nie wiedziałam... chyba w tym roku dodamy:)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry