reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pomysł na czyli przepisy kulinarne Wrzesniowek:PP

a czy z termoobiegiem powinnam piec na nizszej temperaturze niz w przepisie?
Bardzo możliwe - acz najlepiej wypróbować samemu metodą prób i błędów co i jak.
No i zdecydowanie najpierw ubija się jaja z cukrem lub same białka, a potem dodaje żółtka i cukier, a następnie po trochu resztę składników na mniejszych obrotach, a już na sam koniec idą orzechy/rodzynki/żurawina itp i to już miesza się łyżką.
 
reklama
bron boże nie rób trzepaczką tylko wszystko mikserem :tak:

nie wiem jaką ty masz temperaturę ale ja piekę w 180 stopni i na termoobieg nie musisz zmieniać
 
Lori_ciesze sie ze smakowało, nastepnym razem dodam ziola i czosnek:)
Masala- mi tez ciasta nie wychodza, ale to kwestia tego ze sie scisle przepisów nie trzymam tylko udoskonalam po swojemu- bo przeciez wiem lepiej:)
A jak termoobieg to nizza temperatura- tak jest napisane na ciastach w proszku:))))
 
moim zdaniem na mniej niż 180 stopni sie źle upiecze, ja tez robie z termoobiegiem.
Nie wiem jak to sie dzieje, ale mi ciasta wychodzą :-p

ah zaraz wrzuce wam przepis z internetu. Robilam to jeden raz w życiu, bo szukałam swojego dania świątecznego które będzie taką moją tradycja. Wyszło super, wszystkim smakowało i na prawde pyszności. Idealnie będzie się tez nadawac na imprezy jako przekąska i oryginalne będzie a nie kiełbaska w cieście francuskim.

robiłam dokładnie tak jak w przepisie poniżej, bez przeróbek. Efekt końcowy dokładnie taki sam jak an zdjęciu.

Paszteciki z kapustą i grzybami - Przepis
 
Na prośbę katjoshki

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana:
To jest porcja na dwa dni bo jak już robię to na cały weekend:). Robie ją w dużym naczyniu zaroodpornym.

1 kg mięsa mielonego ( jakie kto woli)
0,5 kg pieczarek
Ok. 12 średnich ziemniaków (wyjdzie w praniu ile)
Koncentrat pomidorowy
Cebula
Sol, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i podsmazamy na patelni razem z mięsem (popieprzyc, posolic).
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 4mm (jak wyjdzie tak wyjdzie oby nie za grube)
Pieczarki również kroimy w plastry.
Koncentrat pomidorowy ( mi schodzi cały sloiczek 250 g) rozrabiamy z wodą żeby trochę rozrzedzic ( ok pół szklanki wody).
Naczynie natluscic. I ukladamy na dno ziemniaki(posolic) tak żeby szczelnie przykryć dno, na to warstwa mięsa, na to pieczarki i znów warstwa ziemniaków ( posolic). Ziemniaki polewamy koncentratem ( nie całym bo jeszcze trzeba polac kolejne warstwy). I na to znów mięso, pieczarki.... Mi zawsze wychodzą trzy warstwy mięsa. Przekladanie kończymy ziemniakami ( ostatnia warstwa).
Stawiamy do piekarnia na 200 st. Ja taka porcję pieke 60 min pod przykryciem i potem jeszcze bez przykrycia ok 20 min żeby zapiec z góry i odparowac wodę.

Smacznego:)
 
Łazanki - szybki przepis ( duuuża porcja no spokojnie dla 4-5 osób)
paczka makaronu łazankowego
kg kapuchy kiszonej
kiełbasa jakas( ja kupuje podwawelską - dłuuga laska)
kawałek boczku( taki pasek 4 cmx10) nie wiem jak wagowo wychodzi bo ja wszystko na oko biore
z 30 gram miesa wieprzowego(karczek łopatka)
ziele, listek, pieprz, kminek, pieprz ziołowy
2 duze cebule

kapuste gotujesz z miesem dodajac listek laurowy i ziele, tak dlugo az kapusta zmieknie a mieso rozwali sie na włókna
na patelni smazysz cebule, boczek i kielbase - dorzucasz do tego wczesniej ugotowana kapuste i posmazasz chwile.
gotujesz makaron, odcedzasz i mieszasz z kapustą w garnku przyprawiasz wg uznania, ja daje pieprz ziołowy, przyprawę do potraw z kiszonej kapusty i pieprz czarny.
Finito
 
A wersja "postna" ŁAZANEK

- gotujemy makaron łazankowy
- gotujemy kapuchę kiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości ( można lekko posolić)
- na patelni podduszamy cebulę, potem wsadzamy w to pokrojone pieczarki, przesmażamy z solą, pieprzem, sosem sojowym, papryką słodką, można dodać Vegetty - choć ja się staram teraz z takiej chemii rezygnować.

Potem wrzucamy łazanki na patelnię, chwilę razem bełamy i podsmażamy. Gotowe.
 
Kati - ja dla odmiany nie jadłam nigdy z biała:))))tez spróbuje przy okazji, bo wczoraj robilam z kiszoną, przetrzymam z dwa tygodnie i zrobie na białej:)
 
reklama
BEZY Z KREMEM

Skladniki:
4 bialka
szczypta soli
400g cukru
3 krople aromatu waniliowego
mała smietanka kremowka 36%
łyzka kakao gorzkiego
2 lyzki cukru pudru

Bialka zmiksowac na najwyzszych obrotach ze szczypta soli(uwaga żeby ani troszke żoltka sie nie dostalo bo piana nie wyjdzie), jak piana bedzie sztywna dodawac powoli cukier i miksowac do rozpuszczenia sie go na koniec dodac aromat. Na blache wykladamy papier do pieczenia i lyzka badz specjalna szprycą tworzyc kolka(takie jak np otwor na sloiki). Piekarnik rozgrzac do 110st i piec ok 2,5 godz. Potem wyciagnac aby ostygly. Jak juz beda zimne to robimy krem
Śmietanke unijamy z cukrem pudrem i kakao i ozdabiamy bezy :-)
 
Do góry