Na prośbę
katjoshki
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana:
To jest porcja na dwa dni bo jak już robię to na cały weekend

. Robie ją w dużym naczyniu zaroodpornym.
1 kg mięsa mielonego ( jakie kto woli)
0,5 kg pieczarek
Ok. 12 średnich ziemniaków (wyjdzie w praniu ile)
Koncentrat pomidorowy
Cebula
Sol, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i podsmazamy na patelni razem z mięsem (popieprzyc, posolic).
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 4mm (jak wyjdzie tak wyjdzie oby nie za grube)
Pieczarki również kroimy w plastry.
Koncentrat pomidorowy ( mi schodzi cały sloiczek 250 g) rozrabiamy z wodą żeby trochę rozrzedzic ( ok pół szklanki wody).
Naczynie natluscic. I ukladamy na dno ziemniaki(posolic) tak żeby szczelnie przykryć dno, na to warstwa mięsa, na to pieczarki i znów warstwa ziemniaków ( posolic). Ziemniaki polewamy koncentratem ( nie całym bo jeszcze trzeba polac kolejne warstwy). I na to znów mięso, pieczarki.... Mi zawsze wychodzą trzy warstwy mięsa. Przekladanie kończymy ziemniakami ( ostatnia warstwa).
Stawiamy do piekarnia na 200 st. Ja taka porcję pieke 60 min pod przykryciem i potem jeszcze bez przykrycia ok 20 min żeby zapiec z góry i odparowac wodę.
Smacznego
