reklama

Pytania i odpowiedzi

Mońcia własnie nie mam kropeczek. Nic normalnie gładka skóra. Wapno piję 2x dziennie, przeważnie wieczorem. Kremy też nie pomagają :-( Boję się tej cholestazy ciężarnych. Czemu ta baba nie zaznaczyła prób wątrobowych :-(?! Jutro może pójde na badania tylko nie wiem teraz jak to zrobić: czy kazać sobie zrobić próby wątrobowe (jest taka pozycja) czy każdy z tych odczynników pojedynczo (też każdy z osobna jest wyszczególniony)? :-(
Ja tez mialam ta sama sytuacje na poczatku ciazy i tez nie mialam zaznaczone jako tako proby watrabowej tylko tak jak Ty morfologie, hbs i takie tam.. I niby z tego wyczytal ze jest ok... :baffled:

reklama
Dziewczyny mam pytanko. Otóż jak się wysikam ( z pełnego pęcherza :-D) czuję taki ból jajników, że się wyprostować nie umiem. Czy macie może tak? Mam wrażenie,że dziecko czuje ulgę i się tak rozpycha, ale może to co innego :baffled:
ja tak mam jak za długi trzymam siku to wtedy tak leci powoli i tak boli trochę...
A mam pytanie a propos badań. Strasznie mnie swędzi ciało zwłaszcza wieczorami, mówiłam o tym mojej genialnej lekarce. Kazała zrobić próby wątrobowe, ale na kartce do badań zaznaczyła mocz, morfo, dopisała HBs, anty HCV i jeden znacznik toxo. Prób wątrobowych, ani poszczególnych ich słkadników (to są 4 znaczniki jakieś) nie zaznaczyła. Co teraz? Iść na badania i kazać sobie zrobić te 4 czy powiedzieć że próby wątrobowe?
z tego wiem że HBs jest na wątrobę ale nie jestem pewna czy tylko na wirusa żółtaczki czy jeszcze coś oznacza..

twilight wydaje mi się, że wystarczą próby wątrobowe na pierwszy raz, a poszczególne odczynniki wtedy gdy jest jakieś przekroczenie i monitorujemy szczególnie. Na wszelki wypadek zapytaj panie z laboratorium, bo kto ja kto, ale one powinny wiedzieć co najlepiej oznaczyć :-)

Twilight - ja robiłam próby wątrobowe jak mnie tak ciało swędziało. Pod ta nazwą kryją sie 4 próby, wystarczą by wykryć tą "swędziawkę ciążową". U mnie na szczescie w normie.

Z pęchcerzem nie pomogę, bo w nocy nie wstaję w ogóle jeszcze, wystarczy że wysikam sie przed snem i zaraz po przebudzeniu. Piję nie za dużo ale też nie mało.

dziewczyny ale np jak sikacie raz od razu mocno a raz po trochu to jest normalne bo dziecko zmienia pozycje
czasami jest tak że siądę i od razu mocny sik a czasami musze po kilka razy aby opróźnić pęcherz

reklama
z tego wiem że HBs jest na wątrobę ale nie jestem pewna czy tylko na wirusa żółtaczki czy jeszcze coś oznacza..

HBs to oznaczenie obecności wirusa WZW typu B

Właściwe próby wątrobowe to: ASPAT i ALAT oraz bilirubina i fosfataza alkaliczna i to te próby powinno się wykonać żeby wykluczyć cholestazę ciążową (czyli to coś, czego objawem jest uciążliwy świąd)

Eve a możesz mi napisać ile to kosztuje? Tzn taka próba? bo też chce jutro poprosić o skierowanie bo też mnie swędzi.

We Wrocławiu każda ok. 6 zł, czyli ok. 24 zł w sumie

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry