Karlam, ja nie wiem jeszcze dokladnie jak wygladaja tutaj szczepienia,ale ja nie biore sama nigdy szczepionki przeciw grypie i nigdy nie wyraze zgody aby podac mojemu dziecku... tak samo ze szczepionkami przeciw wiatrowce (ospie wietrznej), rozyczce,odrze i swince- zgodze sie na te szczepionki dopiero jak moje dzieci beda w wieku 13 lat lub starsze i wczesniej nie przeszly tych chorob... wiem,ze szczepionka przeciw rozyczce dla dziewczat i swince dla chlopcow jest bardzo wazna jesli wczesniej nie przechodzily tych chorob... swinka nawet u nastoletniego chlopca moze doprowadzic do nieplodnosci ( moze ale nie musi); rowniez te choroby przechodzi sie gorzej z wiekiem...
co do wychodzenia ze szpitala po porodzie w tym samym dniu,to wszystko zalezy od samopoczucia i stanu zdrowia matki i dziecka, a szczepionki podac moze pediatra dziecka,tylko musisz do niego pojechac. tutaj mozesz tez wybrac opcje porodu w domu,jesli tylko nie ma do tego przeciwskazan; wtedy przy porodzie sa obecne dwie polozne i nie dostajesz zadnego znieczulenia;jednak taki porod wydaje mi sie zbyt ryzykowny bo nigdy nie wiadomo jak moze sie potoczyc i czasami doslownie minuty ratuja zycie; ale takie mozliwosci sa i wiele kobiet z nich kozysta; ja znam dwie takie osoby; jedna z nich ksztalci sie tez na polozna... nawet od jakiegos czasu robia cesarke na zyczenie, slyszalam jak sie lekarz wypowiadal w tv...