• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

W oczekiwaniu na... PORÓD

U mnie w szpitalu również wychodzi się na 3 dobę jeśli poród był siłami natury i jeśli dzidzia niema żółtaczki:-) Po cesarce nie mam pojęcia :no:

reklama
Po normalnym porodzie po 3 dniach, to jest tak samo. A o tej cesarce slyszalam od dziewczyny, ktora tak rok temu rodzila. Powiedziala, ze trzymali ja 5 dni i ze wszystko bylo ok i z nia i z malutkim.
Moze od tego czasu cos sie zmienilo? :confused:

Moja przyjaciólka urodzila przez cc na pocztaku listopada w szpitalu w Gliwicach. Wypuścili ją w 4 dobie, ale tylko dlatego, ze blizna po drugiej cesarce naszła na blizne po pierwszej cesarce i nie odrazu chciala sie goić. Dowiedziala sie, że gdyby bylo inaczej już w 3 dobie wyszlaby do domu.
Ale chyba w każdym szpitalu mają swój wląsny harmonogram co do cesarek, ktory przedew wszytskim azleży od zdrowia mamy i maluszka..

Tutaj w Irlandii trzymaja 2-3 dni po naturalnym i 4-5 po cesarce, ale jesli chces ei wyjsc wczesniej to nie robia problemu jesli wszystko jest ok.
Zalecaja tylko ze jesli karmi sie piersia to lepij zostac jedna noc dluzej, bo przez 24h masz pomoc poloznych

Hmm... takmysle, ze nie chcialbym chyba w tym samym dniu wychodzic. Tak powiedzmy ze dwa dni i do domku. Pierwszy dzien, zeby dojsc do siebie po porodzie, a drugi, zeby sie z dzidzia oswoic.

na SR pediatra mowil ze dlatego sie jest w szpitalu minimum 3 dni bo po 72 godzinach od narodzin robi sie dziecku szczepienie przeciw grypie i zoltaczce chyba, dokladnie nie pamietam jakie choroby wymienil :-)

Karlam, ja nie wiem jeszcze dokladnie jak wygladaja tutaj szczepienia,ale ja nie biore sama nigdy szczepionki przeciw grypie i nigdy nie wyraze zgody aby podac mojemu dziecku... tak samo ze szczepionkami przeciw wiatrowce (ospie wietrznej), rozyczce,odrze i swince- zgodze sie na te szczepionki dopiero jak moje dzieci beda w wieku 13 lat lub starsze i wczesniej nie przeszly tych chorob... wiem,ze szczepionka przeciw rozyczce dla dziewczat i swince dla chlopcow jest bardzo wazna jesli wczesniej nie przechodzily tych chorob... swinka nawet u nastoletniego chlopca moze doprowadzic do nieplodnosci ( moze ale nie musi); rowniez te choroby przechodzi sie gorzej z wiekiem...
co do wychodzenia ze szpitala po porodzie w tym samym dniu,to wszystko zalezy od samopoczucia i stanu zdrowia matki i dziecka, a szczepionki podac moze pediatra dziecka,tylko musisz do niego pojechac. tutaj mozesz tez wybrac opcje porodu w domu,jesli tylko nie ma do tego przeciwskazan; wtedy przy porodzie sa obecne dwie polozne i nie dostajesz zadnego znieczulenia;jednak taki porod wydaje mi sie zbyt ryzykowny bo nigdy nie wiadomo jak moze sie potoczyc i czasami doslownie minuty ratuja zycie; ale takie mozliwosci sa i wiele kobiet z nich kozysta; ja znam dwie takie osoby; jedna z nich ksztalci sie tez na polozna... nawet od jakiegos czasu robia cesarke na zyczenie, slyszalam jak sie lekarz wypowiadal w tv...

reklama
pomylilo mi sie z ta grypa, napewno jest to szczepienie przeciw zoltaczce a to drugie to nie wiem :-( maz tez nie pamieta :-( ja bym w sumie nie chciala wychodzisz do domu w dniu porodu bo nie czulabym sie na silach to raz a po drugie nie bylabym pewna czy sobie poradze, a tak przez te 3 dni polozne bardzo pomagaja, ucza jak przewijac, jak kapac, jak karmic (to karmienie to wcale nie takie proste jest) fakt niektore kobietki sobie swietnie radza ale jednak wiekszosci potrzebna jest ta pomoc polozmych przy roznych czynnosciach, no i ma sie polozne i lekarza pod reka , nie trzeba nigdzie biegac :-) mnie sie takie rozwiazanie wydaje bardziej bezpieczne bo w przeciagu 3 dób po porodzie moze wyjsc najwiecej jakis "powiklan" ktore tez sie zdarzaja :-( oczywiscie nam sie nie zdarza :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry