• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

ZAKUPKI dla mamy i maleństwa :)))

Patrz, o tym nie pomyślałam :D A, że urodzimy zimą więc termos i tak będę musiała kupić.. to super pomysł! :)

Ja spałam w ciąży i po ciąży w salonie (w sypialni nie miałam łóżka - tylko sam materac i nie byłam w stanie z niego wstać), więc kuchnię miałam po drodze do pokoju Młodego. Zimna woda w butelce, mała ilość w czajniku by się szybko zagotowała. I zanim zdążyłam Młodzież przewinąć już miałam mleko gotowe. :)
Teraz wieczorem też na wszelki wypadek szykuję wodę - Młody czasem wstaje o 5 i jak mu dam mleka to jeszcze i do 6 pośpi.

Ale na początku fajnie - sprawdzało się zawsze temperaturę mleka a potem.. stałe proporcje i siup! Wsypało się za dużo mleka? Nic dziecku nie będzie. A świeżo po porodzie.. to zdarzyło mi się kilka razy nie pamiętać ile miarek mm wsypałam i robiłam od nowa. :)

Macierzyństwo na wesoło (pewnie większość z Was to zna):

Twoje ubrania:
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę.
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy najdłużej jak się da
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe stają się Twoimi normalnymi ciuchami

Przygotowanie do porodu:
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy
Drugie dziecko: Masz gdzieś oddechy, bo poprzednim razem nie dały żadnego skutku
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8 miesiącu ciąży.

Imię dla dziecka
Pierwsze dziecko - przeglądasz kalendarze, sprawdzasz znaczenie imion, sprawdzasz ja wybrane imię brzmi w zestawieniu z nazwiskiem
Drugie dziecko - ktoś powinien nadać dziecku imię po ciotecznej babce, więc możesz to być ty
Trzecie dziecko - otwierasz spis imion, zamykasz oczy i w co trafisz palcem, to będzie.

Ciuszki dziecięce
Pierwsze dziecko: Pierzesz nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz
Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie
Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, gdy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczko

Gdy upadnie smoczek
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi

Przewijanie
Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie od tego czy brudna czy czysta
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan

Zajęcia
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacer do zoo, teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej

Twoje wyjścia
Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jak poleje się krew

W domu
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko
Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się, że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka
Trzecie dziecko:Kryjesz się przed własnymi dziećmi

Dziecko połknęło monetę
pierwsze dziecko: natychmiast jedziesz na pogotowie i domagasz się prześwietlenia
drugie dziecko: spokojnie czekasz, aż wysra
trzecie dziecko: odliczasz mu z kieszonkowego.

Ostatnia edycja:
reklama
Hehehe dobre to jest chociaz ja przed moim a jest pierwszy czasami sie chowalam np z jedzeniem :-D bo on jak byl mlodszy to wszystko chcial jesc i w takich ilosciach ze masakra wiec musialam uciekac z talerzem :P

gosiane - u mnie było to samo :D jak miał 9 miesięcy i jadł już wszystko to co my dostał dziwnego uczulenia na twarzy i azs. Alergolog kazała nam zrobić testy, a do tego czasu od nowa wprowadzać wszystko jak u 4 miesięcznego dzieciaka. Więc jak jadł normalnie a nagle musiał przejść na samą marchewkę to trzeba się było chować. :D
Tak czy inaczej okazało się, że ma uczulenie na psa od teściów - jak się od nich wyprowadziliśmy wszystkie zmiany zniknęły. :)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry