• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

Ja też będę w nastepnym roku zapisywać do państwowego ale wątpie abyśmy się dostali. Tragedia z miejscami a prywatne u nas od 800 zł w góre wrrrr...

reklama
ja tez w marcu będę się starała o miejsce w panstwowym. Powinien sie dostać, bo Kuba już chodzi, tylko będę musiała Kube w przedszkolu zatrzymać,a wolałabym by do szkoły już poszedł, bo blliżej i za darmo ale z drugiej strony jak obaj będąw jendym przedszkolu to nieco łatwiej mi będzie. Z reszta nie ma się co martwić na zapas. Moze jeszcze na jakiś wychowawczy pójde :D A tak swoja drogą do kiedy można wziąć wychowawczy?

U nas też nie, a tyle się słyszy że np.3 lata czeka się na miejsce i trzeba zapisac jak sie urodzi najlepiej :D

Ale można dziecko wpisac na listę rezerwową i wtedy czeka aż zwolni się miejsce.

Kilolku do 2 roku życia przysługuje. Sorki, walnęłam się - do 4 roku życia dziecka.

Z reszta nie ma się co martwić na zapas. Moze jeszcze na jakiś wychowawczy pójde :D A tak swoja drogą do kiedy można wziąć wychowawczy?

kilolku i ile wiem do ukończenia przez dziecko 4 lat.

Ja zobaczę jak bedzie z przedszkolem, ale raczej Ala będzie chodzi do żłobka do którego chodzi aż skończy 3 lata i dopiero w następnej turze zapiszę ją do przedszkola. Nabór do przedszkoli państwowych jest raz w roku ?

Ja zobaczę jak bedzie z przedszkolem, ale raczej Ala będzie chodzi do żłobka do którego chodzi aż skończy 3 lata i dopiero w następnej turze zapiszę ją do przedszkola. Nabór do przedszkoli państwowych jest raz w roku ?
tak, marzec/kwiecień składa się podania, a w maju wywieszaja listy na wrzesień

Agrafka a nie lepiej do przedszkola szybciej? co Ala w tym wieku bedzie robic z dzieciakami które piją butle, gaworzą, ucza sie chodzic i leją w pampki. Wiesz moim zdaniem lepiej przedszkole bo jej rozwój bedzie szedł do przodu. Oczywiscie nie mówie ze w żłobku "bedzie zacofana" bo nie wiem jak tam pracują ze starszymi dziecmi ale tak mi sie skojarzyło. Bo przede wszystkim to zalezy ile bedzie dzieci w jej wieku - no bo sama lub nieliczna śród bobasków to średnio by mi sie widziało jesli np chodziłoby o Marcela.

Ostatnia edycja:
no ale do skończenia 3 lat to i takk do listopada, a nasze raptem 2 miesiące wczesniej do przedszkola pójdą.
tzn mój juz w tym roku idzie do przedszkola ale prywatnego do grupy 2-latków, ale za ro przepisze go do państwowego, będzie razem z Kuba chodzić :D

Agrafka a nie lepiej do przedszkola szybciej? co Ala w tym wieku bedzie robic z dzieciakami które piją butle, gaworzą, ucza sie chodzic i leją w pampki. Wiesz moim zdaniem lepiej przedszkole bo jej rozwój bedzie szedł do przodu. Oczywiscie nie mówie ze w żłobku "bedzie zacofana" bo nie wiem jak tam pracują ze starszymi dziecmi ale tak mi sie skojarzyło.

wiesz, pomyślę - zobaczę jaka Ala będzie za tych parę miesięcy. Trochę mi szkoda, bo przecież te nasze dzieci będą o rok młodsze od niektórych z początku roku. No i jak się okaże że zajdę w ciąże i drugie małe się będzie miało narodzić jesienią to może dla Ali nowe przedszkole to byłby dodatkowy stres.
Ale nie wiem jeszcze..

Agrafka - w Wwce jest nabór elektroniczny, wybierasz ileś tam przedszkoli państwowych z listy i do pierwszego z nich zanosisz podanie, potem się czeka na wyniki, Hanka dostała się do 8 w kolejności..:-(, ale się dostała... potem się potwierdza czy się chce by dziecko tam chodziło, potem jest nabór uzupełniający i znów podanie gdzie są wolne miejsca.

reklama
Mama u nas są różne oddziały złobkowe w zależności od wieku. Tak samo w przedszkolu - dzieci nie są wrzucone do jednego gara. Są 3-latki, 4-5 latki i 6 latki.

I na pewno jest tak ze Alicja będzie 2011/2012 w żłobku a 2012/2013 przejdzie już dalej do przedszkola, bo skończy 3 lata. Tak jak i nasze dzieci :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry