• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Żłobki i przedszkola:)

Kikolek - u nas podobnie niestety,,, państwo prorodzinne, udogodnienia dla rodzin z dziećmi buhahahaha
Wygląda to następująco: od 7 do 8 1,80 zł.
od 8 do 13 bezpłatnie
od 13-16 3,51 zł za każdą godzinę
od 16 do 18 1,80 zł za każdą godzinę
plus 8 zł dziennie za wyżywienie. Kart chipowych brak, ale jest deklaracja godzin , więc z tego liczą. Dodatkowo dobrowolna składka na radę 20 zł miesięcznie z tego idzie na teatrzyki, zakup zabawek na różne okazje. Książki tylko 49 zł zakup grupowy.Wyprawka też podobna, tylko w mniejszej ilości sztuk, zapewne też będzie w miarę potrzeb wywieszana kartka. Zajęcia dodatkowe od 30 do 35 (rytmika, taniec, gimnastyka korekcyjna, angielski, karate ).
Żłobek wyliczenie tylko za miesiąc wrzesień ponad 505 zł.

reklama
Kilolke to sa chyba jakies zarty!!! przeciez to kupa kasy!!! dziecko wykorzysta to przez cały rok? kpina!!!
podobno tak, ale moim zdaniem nie. Farby to jedne max na rok, a nawet na 3 lata powinny wystarczyć. dzieci w szkole mniej maluja ale jak przyniosą po 2 bloki to mamy na 2 lata. A tu każde przynosi 15. Kredek przeciez nie zużyje 5 paczek, plasteliny pewno tak.

anawawka to u nas nieco drożej wychodzi, bo i wyżywienie 9zł ale za to niektóre dodatkowe jak angielski mamy tansze - 13zl a ju-jitsu nawet za darmo. Ale to wiadomo każdy zapisje na tyle ile uwaza i ile go stać ale czemu mam lacić za obowiązkowe?
Komitet 30zl co miesiąc. W zeszłym roku byłam z tego bardzo zadowolona, bo za żadne wycieczki, teatrzyki już nie placilam i ponoć paczki były na święta i kino i nawet kasy zostalo na wielką plazmę na dużej sali (ponoć krecika czasem oglądają) ale w tym roku pani sobie wymyśliła, ze pojedzie z dziećmi dodatkowo na długa wycieczkę do Torunia (calusieńki dzień) koszt wycieczki 110 zł. CO atrakcyjnego beda ogladac 4 latki w toruniu czego nie moga zobaczyc w warszawie????
To ja go nie ciagam na zbytnie zwiedzania, bo by padl mi z nudów a 30 sztuk ma być zachwycone?

edit: anawawka mi wstepnie wyszlo 550zł ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

Kilolek, Ana jestem zszokowana tymi opłatami za dodatkowe godziny:szok: a te karty chipowe?:szok:

U nas jest za miesiąc żłobek 580zł, a przedszkole 480zł, z tym że dodatkowo jednorazowo 100 zł wpisowego i dla przedszkola wyprawka 80 zł na rok. Wyprawka nie dotyczy grup żłobkowych, u Asi dzieci też rysują, na tablicy wiszą jej rysunki,ale Panie nie kasują nas za to, jedynie raz w miesiącu muszę donieść paczkę chusteczek mokrych i kartonik suchych.

Cena za żłobek/przedszkole jest ruchoma, tzn za wrzesień zapłaciłam "tylko" 555zł.
Drogo, ale chociaż by przyprowadzam i odbieram kiedy chcę.

Julia jak chodziła do przedszkola państwowego to też się płaciło wyprawkę raz na rok np. 50 zł (3 lata temu) :tak:

Podręczniki są drogie i zawsze były drogie niezależnie czy to państwówka czy prywatne, to te same ceny.

Ponad to w naszym żłobku/przedszkolu wisi wielka tablica, tam zdjęcia zakupionej wyprawki i faktury. Do przedszkola chodzi 120 dzieci * 80 zł = 9600,00 a wyprawki zakupiono za blisko 12000zł.

Zawsze na koniec roku robią (i chyba wszędzie) rozpiskę co dzieci zużyły, ile tego zostało i co dalej się z tym robi. I każdy rodzic ma prawo wglądu:tak:

Zszokowała mnie ta wyprawka i chipy...
W ogóle nie widziałam, ze to tak wygląda.

U Ali w żłobku podpisuję tylko listę jak ją odbieram. Teoretycznie płacę abonament, który obowiązuje od 7 do 13 (lub wyjątkowo u nas raz w tygodniu 13-17) - 675 zł i potem za dodatkowe godziny 10 zł za godzinę (mamy zawsze nadgodziny bo odbieram Alę około 14.15)
W praktyce tylko raz ostatnio zapłaciłam ok 800 zł bo Ala była cały miesiac prawie, jak chorowała to częśto wychodziło nawet ponizej abonamentu bo Pani odlicza nieobecności zapowiedziane.

Wrocilam wlaśnie z przedszkola...
Nie wiem chyba była już mowa, ze zmienia się oplata za przedszkole - że 5 godzin za darmo a każda zadeklarowana godizna ponad to opłata u nas 2,80 a jak się spóźnię i przyjdę późnej niż zadeklarowąlam to 4,8 kary. Znacznie przez to wzrastaą koszta, bo prawie o 100% ale ok. Wyobraźce sobie, ze każde dziecko dostanie kartę chipową z pinem i ma tę karte odbijac na wejście i wyjście z prrzedszkola co byśmy panstwa przypadkiem nie oszukali! Oczywiście odbijac będą rodzice ale i tak jestem oburzona, jak w fabryce. OCzywiście czytnik jest jeden wiec o 8 rano wyobrażam sobie co się będzie przy nim działo.
Mało tego ponieważ miasto wybuliło kupę kasy na te czytniki we wszystkich przedszkolach to nie starczylo kasy na pomoce i tak do końca tygodnia mam dostarzyć:
ryzę papieru xero
kredki bambino po 12szt - 5 opakowań
plastelinę - 5 opakowań
farby 12 kolorów - 2 opakowania
blok techniczny A4 - 5 szt
blok rysunkowy A4 - 5 szt
blok teczniczny z kolorowymi kartkami - 5 szt
blok rysunkowy z kolorowymi kartkami - 5szt
papier kolorowy - 5 szt
klej roslinny (????) - 5 szt

Do tego pordęczniki (dla 4 latków!) - komlet 5 książke - jedyne 57zł
oraz ubezpiecznie, zajęcia dodatkowe to wiadomo trzeba płacić ale musze placić za rytmikę, która jest w programie i jest obowiązkowa(!) 35zl miesięcznie

czy tylko mi się wydaje, ze ich po*&*&&&&&?
Kilkolku bardzo duzo tych roznych art papierniczych kazali wam doniesc..moze to na caly okres przedszkolny juz??
Kikolek - u nas podobnie niestety,,, państwo prorodzinne, udogodnienia dla rodzin z dziećmi buhahahaha
Wygląda to następująco: od 7 do 8 1,80 zł.
od 8 do 13 bezpłatnie
od 13-16 3,51 zł za każdą godzinę
od 16 do 18 1,80 zł za każdą godzinę
plus 8 zł dziennie za wyżywienie. Kart chipowych brak, ale jest deklaracja godzin , więc z tego liczą. Dodatkowo dobrowolna składka na radę 20 zł miesięcznie z tego idzie na teatrzyki, zakup zabawek na różne okazje. Książki tylko 49 zł zakup grupowy.Wyprawka też podobna, tylko w mniejszej ilości sztuk, zapewne też będzie w miarę potrzeb wywieszana kartka. Zajęcia dodatkowe od 30 do 35 (rytmika, taniec, gimnastyka korekcyjna, angielski, karate ).
Żłobek wyliczenie tylko za miesiąc wrzesień ponad 505 zł.

dziewczyny strasznie drogo u Was...my wczoraj mielismy zebranie i od 7do 12 godziny darmowe kazda kolejna 2,49... dodatkowe zajecia czyli angielski 25zl,tance 20zl,rytmika nie wiem ile ale to najtansze zajecie...
dodatkowo ksiazki dla 4latkow 55,25(po znizce)
komitet rodzicielski 20zl/mc(to jest na jakies wycieczki,prezenty itp)
wyprawka na caly rok kupowana przez wychowawczynie 50zl
i to wszystko z wydatkow.
U Majki ustala sie godziny od do kiedy bedzie w przedszkolu za spoznienia beda kary pieniezne.

a po co im tyle papieru xero ? kurde strasznie dużo wszystkiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jeść może, niedobory cellozy uzupelniac, nie wiem :/

Podręczniki są drogie i zawsze były drogie niezależnie czy to państwówka czy prywatne, to te same ceny.
zgadzam sie, ale cczy 4-latek na pewno potrzebuje pakietu 5 książek? ciekawa jestem ile z tego bedzie zrobioe na konniec roku

nie uwiezycie!!! ja ledwo mogę uwierzyć - moje dziecko nie bralo dziś udzialu w zajęciach tylko siedziało na dywanie i ryczalo oczywiście ponieważ ja jeszcze tych bloków nie przynioslam i pani mu nie dała kartki!!!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry