reklama

Jak samopoczucie, mamusiu?

Dzieki Agao ;)

Mnie na razie nie bola kolana tak po prostu, tylko przy pewnych ruchach. Np. przy zbyt gwaltownym siadaniu. Kucac moge tylko na jedna noge- druga musi byc calkowicie wyprostowana, bo inaczej bol jest po prostu nie do zniesienia. Co prawda ta noga byla jakies 3 miesiace temu powaznie uszkodzona (zerwane wiezadlo), wiec rozumiem, ze nadal moze bolec. Ale najgorsze jest to, ze ostatnio zaczyna mnie powaznie bolec drugie kolano, ktoremu nic wczesniej nie bylo, np. przy wsiadaniu do samochodu- pare razy az sie poryczalam z bolu. Szczescie w nieszczesciu, ze o ile wyprostuje noge, to po paru chwilach bol sam przechodzi i na razie nie musze nic brac. Ale jak tak dalej pojdzie to za jakies 2-3 miesiace w ogole przestane sie ruszac :(

reklama
mój mąż jest sportowcem i miał rozwalone kolano i naderwane więzadła teraz przy pewnych ruchach nadal odczuwa ból
ja natomiast po aerobiku po reaversach miałam też ponaciągane więzadła i jak wykonam jakiś rych nie prosty to mnie bolą niestety

mam pytanie co do toksoplazmozy ??? robniłam pierwsze badanie 6 czerwca kolejne 26 sierpnia, oba ujemne w IgG, kiedy się powtarza ktoś mi mówił że po 10 tygodniach będzie powtarzał czyli 2,5 miesiąca a jak reszta??

agao, zagrozenie tokso jest najbardziej niebezpieczne dla dziecka w pierwszysm trymestrze, w drugim jest mniejsze a w trzecim chyba minimalne, ale nie jestem pewna. najlepiej zadzwon do swojego gina jak masz watpliwosci. ale mysle ze nie masz sie czym martwic. nie jesz surowego miesa i w ziemi sie nei babrzesz :) a zarazic sie tokso tak naprawde nie jest takie latwe.

a powiem wam ze mam totalnego dola...ostatnio non stop kloce sie z mezem, w pracy mam duzo do roboty i szef dowala coraz wiecej, boje sie ze moje nerwy wplyna na rozwoj mojej dzidzi i przykro mi ze nie czerpie wszystkiego co najlepsze z ciazy. czuje sie normalnie jakby powoli ze mnei powietrze uchodzilo :( i jeszcze nei mam z kim pogadac, ;( twarza w twarz ;( ech... najchetniej zakopalabym sie pod koldra i nie wyszla przez miesiac ...

mam nadzieję ale naczytałam się że nawet w wędlinach wędzonych a ja taką zżarłam, mój gin to wogóle twierdzi że jak robiłam przed ciążą to wogóle nie trzeba juz ale ja jak zwykle jestem nadgorliwą osobistośćią tak więc podpytuję, nawet wczoraj przeczytałam że w wędzonych rybach=tu makrela może być tokso i listeria  >:(

a tak wogóle to znowu jest pochnurno i chce mi się spać i gdyby nie to  że siedzi u nas dzisiaj hydraulik poszłabym w kimono

ara nie przejmuj się ja też mam ostatnio muchy w nosie wczoraj się rozpłakalam nie wiem czemu a mąż mnie zapytał co się dzieje to mu powiedziałam że i tak mnie nie zrozumie i nie chcę z nim gadać ani wogóle trochę sie zdziwił i był przerażony do tego stopnia że zaczął sprzątać , to nornalne każda ciężarówka ma huśtawki i się nie przejmuj, a pomyśl o zwolnieniu

ja tez oba ig mam ujemne i to ja gdzies pisalam, ze moja lekarka kazala je powtorzyc po jakichs 10-12 tygodniach - czyli u mnie bedzie powtorka gdzies w grudniu :)
w kolejnych badaniach wystarczy sprawdzic ponoc tylko igm - bo swiadcza o biezacym zakazeniu (ale zapytam sie jeszcze lakarza bo tego nie pamietam)

a tokso mozna sie tez zarazic od nie umytych warzyw i owocow ... niestety

reklama
w pierwszej cizay tez mialam robiona toksoplazmoze na poczatku (tez oczywiscie byla ujemna) - ale juz nie powtarzalam - ciaze prowadzila tez ta sama pani doktor - i tym razem powiedziala zeby powtorzyc :) czasy sie zmieniaja a i lekarka pewnie nabrala doswiadczenia :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry