reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Makaron z pomidorami, tunczykiem i serkiem topionym wyszedł przepyszny:tak:
Monia powinnas dostać L4 bez problemu, zresztą wydaje mi się że w styczniu juz żadna z nas nie powinna mieć problemów z otrzymaniem zwolnienia? Jak myślicie?

reklama
Monia ja myślę, że bez problemu dostaniesz.Kobietą w ciąży lekarz nie ma prawa odmówić zwolnienia, tym bardziej że to już bardzo zaawansowana ciąża. I jeśli masz pracę wymagająca jakiegoś wysiłku typu schylanie się , podnoszenie czegoś lub inne czynności fizyczne, to powiedz lekarzowi o tym a na pewno Ci da L-4.

moniSkaBe przepraszam, że dopiero teraz B1 całe wypełniasz, ale ze zmienionymi już danymi, w B2 pokazujesz im co zmieniasz i w B4 też im wypełnij, pamiętaj, że to drukowanymi i najlepiej na niebiesko.
Rybka kurcze ale macie przeboje!!

Ja właśnie wszamałam:-D Ten przepis na lazanię mmm pysznie wygląda:tak: Jak zrobisz i będzie dobra to powiedz

Kurcze powiem Ci że wyszły przemega!!!! :-):-) Jestem z siebie niesamowicie dumna!! Ja od około roku mieszkam na swoim i wcześniej mama więcej pierogów albo krokietów zrobiła i było ok. Albo z M szliśmy na obiadokolacje do knajpy. A teraz eksperymentuje a to sprawia mi tyle radości!! Jak otwarłam piekarnik to no nie mogłam no!! Ten zapach...czornek, grzyby.mmm Bo ja wsadziłam dot tego takie grzyby, które znajomy nazbierał. Od lat od niego mama bieze i sobie mrozi. I w tym roku też dostałam. Nie mam pojecia jak sie nazywaja. Ale polecam przepis!! Przepyszne!!

Mam pytanko do dziewczyn, które są już jakiś czas na zwolnieniu i płaci im zus (nie zakład pracy). Czy dostajecie pieniążki po pełnym miesiącu, czy od zwolnienia do zwolnienia? A jeśli po pełnym miesiącu to kiedy mniej-więcej Wam zus wypłaca?

Najlepiej zadzwonić do nich. Ja dzwonie co miesiąc z pytaniem kiedy wyjdą moje pieniazki. Ale dostaje nie np ostatniego tak jak wypłate, tylko od zwolnienia do zwolnienia. Tzn teraz mam L4 od 18.11-15.12 i zostane po 15.12 kaske. Więc w sam raz na święta;-)I ja dostaje samą podstawę, którą dostawałam w pracy jak jeszcze pracowałam. W związku z tym że juz mnie zakład nie zatrudnia nie dostaje dodatków. A szkoda bo za nocki i świeta fajnie sie liczyło hehe ;-)

Myślę, że na"tym etapie" ciąży to każdy lekarz już wypisuje bez problemu zwolnienia. Nawet jak się powie, że się czujemy dobrze ale troszkę chcemy odpocząć bo szybko się męczymy, czy że praca troszkę stresująca- to gin. da.
Ja cały listopad odpoczywałam- miałam czasem skurcze. Szczerze to byłam zaskoczona, że tak zaraz na 28 dni dostałam. Wizyta 2 grudnia. Prawdę mówiąc to jeszcze bym popracowała-mogę zawsze zerwać się wcześniej, sama ustalam godzinki, a wcześniej zawsze miałam troszkę nadgodzin to teraz mogę sobie odebrać. Zobaczymy co na to moja pani gin.;-)
Tak piszecie o tych pysznościach objadowych, że chyba już mam plan na cały tydzień.:-)
Jeśli chodzi o nasz piękny wygląd po urodzeniu dziecka, to na pewno będzie super:-) Wiosna, pierwsze spacerki:-)

Tylko świnia a nie lekarz nie dałby L4 na tym etapie ciąży.Mój jest w porządku pod tym względem.Dziewczyny jakiej ciekawostki dowiedziałam się od koleżanki w 25 tygodniu ciąży...opowiedziała o pierwszej wizycie u poprzedniej ginekolog..wyobraźcie sobie,że lekarka do niej z tekstem:ma pani torbiela i nie jest w ciąży..kumpela do niej,że na pewno jest w ciąży bo z 10testów zrobiła..a lekarka dalej obstawia przy swoim,że to torbiel..:szok:No to ja dzisiaj patrząc na brzuszek koleżanki stwierdziłam,że fajną torbiel ma:):-D

Najlepiej zadzwonić do nich. Ja dzwonie co miesiąc z pytaniem kiedy wyjdą moje pieniazki. Ale dostaje nie np ostatniego tak jak wypłate, tylko od zwolnienia do zwolnienia. Tzn teraz mam L4 od 18.11-15.12 i zostane po 15.12 kaske. Więc w sam raz na święta;-)I ja dostaje samą podstawę, którą dostawałam w pracy jak jeszcze pracowałam. W związku z tym że juz mnie zakład nie zatrudnia nie dostaje dodatków. A szkoda bo za nocki i świeta fajnie sie liczyło hehe ;-)

To ciekawe jak to u mnie wyjdzie. Jestem na zwolnieniu od 2 pazdziernika, ale za pierwszy miesiąc płacił mi pracodawca normalnie, ten okres mi się skończył 3 listopada, a zwolnienie miałam do 16 listopada. Kolejne mam do 14 grudnia. Nie mam pojęcia jak to będą u mnie liczyć.

Qrcze moja znajoma będąc w 9mcu nie dostała zwolnienia bo nie było wskazań by musiała iść na zwolnienie:crazy: i urodziła zaraz jak skonczyla prace - po 16 pojechala na IP wiec to chyba zależy od gin ale więcej jest dających bez problemu niz takich wrednych małp:confused2:

Marti8 mam pytanko do Ciebie bo jesteś na bierząco z zakupami:tak: Czy są już wyprzedaze świteczne w galeriach?? :rofl2: Bo rok temu zaczęły sie na poczatku grudnia i nie wiem czy tym razem tak samo czy w styczniu jak zawsze:cool2: Bo bym dla dziecinki zapolowała na ciuszki i wogle dokupila resztę prezentów:-)

A poropo zwolnień...ja jestem na zwolnieniu od 10.11 do 7.12 i dostałam pensyjkę wypłacą chyba przez pracodawcę bo dostałam jak zawsze 28 dnia każdego mca i jest większa od tej co zawsze dostaje o 70 zł :shocked2: Super cieszę się ale jakto ma być średnia z ostatnich m-cy to ja już nie rozumiem nic...chyba inne składki są niż jak parcowałam bo nie wiem jak to wytłumaczyć:-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry