reklama
Znalzałam na temat Zacnych Danonkow
Jestesmy tym co jemy
1. Danone, deser jogurtowy Gratka o smaku truskawkowym
Należy przyznać, że koncern Danone marketing ma opanowany. Estetyczne opakowanie z dorodną truskawką kąpiącą się w jogurcie działa na zmysły. Nasz rozum nie mówi nie – przecież owoce są zdrowe – i deser jogurtowy ląduje w przysłowiowym koszyku na zakupy. Czy postąpiliśmy słusznie?
Aby się przekonać musimy przeczytać skład, co dla naszej redakcji okazało się nie lada wyzwaniem. Mała czcionka i bardzo mały kontrast między tłem a kolorem czcionki utrudniają czytanie napisu: Deser jogurtowy o smaku truskawkowym wzbogacony w witaminy. Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, woda, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, witaminy: kwas foliowy, B6, B12.
Wnioski: Deser jogurtowy nawet nie leżał w sąsiedztwie truskawek – to pierwsze, co przychodzi nam na myśl. W składzie jest serwatka odtworzona, skrobia modyfikowana (E1401 lub E1402) służąca jako zagęstnik, żelatyna wieprzowa - tego typu składników nie znajdziemy w dobrych jogurtach naturalnych. Cukier (w 120 g produktu znajduje się aż 16 g cukru, czyli 18% zalecanego spożycia dziennego) i mleko pasteryzowane to główne źródło pustych kalorii. Aromat - nie wiadomo jaki, ale mało przypominający truskawkę. I jeszcze ten nieszczęsny barwnik - karminy czyli E120. Wszystko brzmi, wygląda i smakuje sztucznie. Produkt ratuje dodanie witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego.
Jeszcze naprawde dobry artykułół:
http://www.eioba.pl/a100828/woda_dla_malucha
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/9103/0/Co_ma_Gerber_do_ukrycia.html

Aby się przekonać musimy przeczytać skład, co dla naszej redakcji okazało się nie lada wyzwaniem. Mała czcionka i bardzo mały kontrast między tłem a kolorem czcionki utrudniają czytanie napisu: Deser jogurtowy o smaku truskawkowym wzbogacony w witaminy. Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, woda, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, witaminy: kwas foliowy, B6, B12.
Wnioski: Deser jogurtowy nawet nie leżał w sąsiedztwie truskawek – to pierwsze, co przychodzi nam na myśl. W składzie jest serwatka odtworzona, skrobia modyfikowana (E1401 lub E1402) służąca jako zagęstnik, żelatyna wieprzowa - tego typu składników nie znajdziemy w dobrych jogurtach naturalnych. Cukier (w 120 g produktu znajduje się aż 16 g cukru, czyli 18% zalecanego spożycia dziennego) i mleko pasteryzowane to główne źródło pustych kalorii. Aromat - nie wiadomo jaki, ale mało przypominający truskawkę. I jeszcze ten nieszczęsny barwnik - karminy czyli E120. Wszystko brzmi, wygląda i smakuje sztucznie. Produkt ratuje dodanie witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego.
Jeszcze naprawde dobry artykułół:
http://www.eioba.pl/a100828/woda_dla_malucha
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/9103/0/Co_ma_Gerber_do_ukrycia.html
Ostatnia edycja:
Myśmy dzisiaj jadły purre z kurczakiem. Oj dobre ci to było, cały słoik pochłonęła :-)
zauważyłam, ze te mięsne dania są treściwsze, mam nadzieję, że na dłużej będą starczały.
Moja Martyna zdecydowanie bardzej się najada słoiczkami mięsnymi...
Znalzałam na temat Zacnych DanonkowJestesmy tym co jemy
![]()
Czasami chyba lepiej żyć w nieświadomości. Aż dziw, że jeszcze nie świecimy w ciemności od tej chemii!!

Czasami chyba lepiej żyć w nieświadomości. Aż dziw, że jeszcze nie świecimy w ciemności od tej chemii!!![]()
Dajesz po oczach ostro
mitemil to dlatego że zawsze dawałaś jej coraz większe dziurki może kup jakiś dobry kubek niekapek do mleka?? karmić wszystkim łyżeczką zarypać się można;p
Jolka kleik miodowy nie mleko??bo mleko to jest ale kleiku nie widziałam może u nas nie ma??
a tak w ogóle miód uczula.
Ja mam niekapek z Tommee Tippee od 4mc+
_karincia_
Fanka BB :)
Ło masz Ci los, jaka wampirzyca ;-)Hehe....a ja wygryzlam zebami ;-)![]()

aneczka ja na razie chciałam dawać kaszkę z butli bo boję się że jak zacznę dawać łyżeczką to potem butli nie będzie chciał

anet15
Mama Malgosi i Karolinki
Wlasnie Aneczka ja swoja chce dlatego do butli przekonac,bo nie usmiecha mi sie wszystkiego lyzeczka dawac......jeszcze troche poprobuje,a jak nie bedzie dalej chciala to sprobuje z kubeczkiemmitemil to dlatego że zawsze dawałaś jej coraz większe dziurki może kup jakiś dobry kubek niekapek do mleka?? karmić wszystkim łyżeczką zarypać się można;p
.

Mewa29
mama Adama
Adalek narazie z niekapka niebardzo, zreszta ze mleka nie odciagam to wode jak to tutaj radza zaproponowalam po marchewce i nie chcial
wiec ma piers do popicia jak narazie
ale bede go kubkiem kusic bo mam nadzieje ze butelki nas omina wogole
wiec ma piers do popicia jak narazie
ale bede go kubkiem kusic bo mam nadzieje ze butelki nas omina wogole

izabela...
Fanka BB :)
my też nie używamy butelek, bo Maja nie za bardzo wie jak z nich korzystać (nie korzystałyśmy wcześniej z nich prawie w ogóle)
smoczek od butli po prostu tylko gryzie, więc nawet jej nie przekonuję do butelki, jak zacznę podawać soczki, to kupię niekapka 

reklama
u nas też gryzie ale jak był bardzo głodny to coś tam wypił...ale powiem wam że z kubkiem wcale nie jest łatwiej- wg mnie jest jeszcze trudniej nauczyc dziecko cycusiowe pić z niekapka...mój Karol w ogóle nie pił z butli - postaram się by Bartek podobnie ale jeśli będzie wolał butle niż niekapek to też tragedii z tego robic nie będę 
Podziel się: