reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
A powiedzcie mi, czy któraś z Was stosuje jakieś zagęszczacze do mleka? Chodzi mi o Sinlac albo Nutriton - coś, co zapobiega ulewaniu. Chciałabym dawać moim córeczkom na noc zagęszczone mleko, bo boję się, że się zadławią przez sen :-(Muszę pogadać z pediatrą przy najbliższej okazji!

Mary No ale to co jest u mnie napisane nijak ma się do tego co ty masz,. bo np.
U mnie 2-3 msc 120 ml
a dziecko w 2 czy 3 msc waży gdzieś 5kg lub 6 kg (tak orientacyjnie) czyli u Ciebie wynikałoby, że podawać:
5 kg - 180 ml
a
6,5kg - 210 ml :szok:

I jak to się ma do tego co jest u mnie, żeby w 2 i 3 msc podawać 120 ml, toć to prawie o połowę mniej!!!!!!!

A powiedzcie mi, czy któraś z Was stosuje jakieś zagęszczacze do mleka? Chodzi mi o Sinlac albo Nutriton - coś, co zapobiega ulewaniu. Chciałabym dawać moim córeczkom na noc zagęszczone mleko, bo boję się, że się zadławią przez sen :-(Muszę pogadać z pediatrą przy najbliższej okazji!
A po co? masz jakies podstawy? ulewaja mocno? Ja po prostu klade mala w nocy na bokach. Moja po zageszczaczach to dopiero rzygala, bo bylo jej ciezko odbic powietrze. Ja tam nie daje zageszczaczy, wole dac mniej jedzonka a czesciej, albo dluzej ja potrzymac zevby sie "ulozylo" w brzuchu.

U mnie 2-3 msc 120 ml
a dziecko w 2 czy 3 msc waży gdzieś 5kg lub 6 kg (tak orientacyjnie) czyli u Ciebie wynikałoby, że podawać:
5 kg - 180 ml
a

I jak to się ma do tego co jest u mnie, żeby w 2 i 3 msc podawać 120 ml, toć to prawie o połowę mniej!!!!!!!

Bo kazde mleko ma inny sklad? a co za tym idzie daje inne zapotrzebowanie?, mleka nie sa identyczne i jedne sa bardziej nasycone skladnikami inne mniej, jedne maja tluszcz inne nie itd... pepti np nie ma bialka zwierzecego, w jego miejsce sa wprowadzone opowiedniki roslinne dlatego trzeba go dawac ciutke wiecej niz bebilonu zwyklego. To tak jakby porownac objetosciowo zawartosc skladnikow odzywczych w jajku i no w wywarze z marchwi :) - objetosciowo tyle samo ino skladnikow jakby inaczej :) dlatego wywary z marchwi trzeba by bylo dac sporo wiecej zeby uzskac ten sam efekt co przy podaniu jajka (troche pomieszalam ale chyba wiadomo o co loto?)

Uleńka

Dokładnie jest tak:
po ur.3,5kg 6x90ml (z 3dozami mleka)
2tyg.4kg 6x120ml (z 4dozami)
2m-ce5kg 5x180ml (z 6dozami)
4m-ce6,5kg 5x210ml (z 7dozami)
6m-cy7,5kg 4x240ml (z 8dozami) - tu juz chyba papki wchodza...

...

Bo kazde mleko ma inny sklad? a co za tym idzie daje inne zapotrzebowanie?, mleka nie sa identyczne i jedne sa bardziej nasycone skladnikami inne mniej, jedne maja tluszcz inne nie itd... pepti np nie ma bialka zwierzecego, w jego miejsce sa wprowadzone opowiedniki roslinne dlatego trzeba go dawac ciutke wiecej niz bebilonu zwyklego. To tak jakby porownac objetosciowo zawartosc skladnikow odzywczych w jajku i no w wywarze z marchwi :) - objetosciowo tyle samo ino skladnikow jakby inaczej :) dlatego wywary z marchwi trzeba by bylo dac sporo wiecej zeby uzskac ten sam efekt co przy podaniu jajka (troche pomieszalam ale chyba wiadomo o co loto?)

Aptamil Comfort i Bebilon Comfort (bo o tym mowa) to dokładnie to samo :tak:

U mnie 2-3 msc 120 ml
5 kg - 180 ml
a

A ta "dziura" pomiedzy 2tyg a 2 m-ce tj pomiedzy 120ml a 180ml to parametr na 1m-c czyli 150ml z 5 dozami
Zauważ ze na każde 30ml przypada 1 doza mleczka:tak:

A po co? masz jakies podstawy? ulewaja mocno? Ja po prostu klade mala w nocy na bokach. Moja po zageszczaczach to dopiero rzygala, bo bylo jej ciezko odbic powietrze. Ja tam nie daje zageszczaczy, wole dac mniej jedzonka a czesciej, albo dluzej ja potrzymac zevby sie "ulozylo" w brzuchu.
Ulewają dość mocno. Zanim zaczęły jeść Bebilon Pepti lekarka poleciła nam Bebilon Comfort (który właśnie jest zagęszczony), ale młode tego nie chciały jeść. Wszystko mi wypluwały :baffled: Potem wylądowałyśmy na Pepti i jakoś nie zapytałam pediatry o to ulewanie.
W nocy małe śpią jak chcą - kręcą się strasznie, wędrują po łóżeczku. Zawsze budzą się gdzie indziej niż je położyłam. Nie wywalczę innej pozycji. Kiedyś próbowałam podłożyć kocyk, żeby dzidzia nie wróciła na plecy - spała na boku, ale buzią do góry :blink: Boję się zachłyśnięcia. Trzymanie o góry niewiele daje - po karmieniu wytrzymuję max pół godziny z małą na ręku (a mam dwie!), śpią pod kątem, nigdy po jedzeniu nie leżą na płasko. Potrafią ulewać jeszcze 3 godz po jedzeniu :-( No i nie zawsze odbijają - czasem wolą wypuścić powietrze drugim końcem ;-)

reklama
jesli chodzi o dopajanie to ja daje malej herbatke, robie koperkowo-rumiankowa ale rozcienczona x2 bo ona moglaby ja doic na potege, spokojnie potrafi wypic ponad 200ml na dobe...i pewnie wypilaby o wiele wiecej jak bym jej dala....i wcale nie przeszkadza jej to w jedzeniu odpowiednich ilosci mleczka bo je od 140 do 180 co 4-5 godzin...

na mleczku mam takie samo dawkowanie jak mary, a mleczko inne bo cow gate, wiem, ze tez ma pl odpowiednik ale juz nie pamietam ktory....w tym kraju jest sporo takich produktow, ktore sa dokladnie takie same jak w pl, maja identyczne opakowanie tylko nazwa inna np dezodorant rexona to sure tutaj....itp itd;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry