reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Słuchajcie, z tym karmieniem też jest tak, że co lekarz to inna opinia. Mi kazali karmić na żądanie. Ja w ogóle nie sugeruję się tym, co pisze na puszce z mlekiem, bo moje dziewczynki są mniejsze niż przeciętne dziecko w ich wieku i nie są w stanie zjeść na raz tak dużej porcji (wg tabeli na opakowaniu: 5 x 150ml wody). Jedzą częściej i mniej. Gdzieś czytałam, że dziecko powinno na dobę zjadać 150ml na każdy kg masy ciała...
Wiadomo ze skoro sa mniejsze to moga jesc mniej dlatego na opakowaniu (bynajmniej moim) są tez porcje wg masy ciala a nie tylko wieku dziecka :tak:
a o tych dobowych 150ml na kg masy ciała wczesniej nei słyszałam

Wiadomo ze skoro sa mniejsze to moga jesc mniej dlatego na opakowaniu (bynajmniej moim) są tez porcje wg masy ciala a nie tylko wieku dziecka :tak:
a o tych dobowych 150ml na kg masy ciała wczesniej nei słyszałam
No właśnie słyszałam, że na którymś mleku są porcje wg masy ciała, a nie wieku. Wydaje mi się, że tak powinno być wszędzie napisane. W końcu dzieci są różne! Mój kuzyn np urodził się z wagą 6!!! kg. I na pewno potrafił zjeść na raz więcej niż moje 2-kilogramowe kruszynki! :-D

Na żądanie mlekiem modyfikowanym? Ależ skąd! Już w niejednym artykule i niejeden lekarz się wypowiadał, że przy modyfikowanym musi być przerwa conajmniej 3 h albo co 4h. Jak się dziecko domaga co 2,5 h to moim zdaniem można ale np. co 1h to raczej nie. Wydaje mi się, że mleczko to się trudniej wchłania i pozostaje dłużej w żołądku, dlatego organizm dziecka musi mieć czas na jego strawienie. Co innego mleko z piersi jest łatwiej wchłanialne i można nim na żądanie, bo ja twierdzą nasze babcie "mlekiem maminym jie da się przekarmić".

No właśnie słyszałam, że na którymś mleku są porcje wg masy ciała, a nie wieku. Wydaje mi się, że tak powinno być wszędzie napisane. W końcu dzieci są różne! Mój kuzyn np urodził się z wagą 6!!! kg. I na pewno potrafił zjeść na raz więcej niż moje 2-kilogramowe kruszynki! :-D
Na Aptamilu comfort (to samo co bebilon comfort) jest tak:
3,5kg 6x90ml (z 3dozami mleka)
4kg 6x120ml (z 4dozami)
5kg 5x180ml (z 6dozami)
6,5kg 5x210ml (z 7dozami)
7,5kg 4x240ml (z 8dozami) - tu juz chyba papki wchodza...
To wszystko oczywiscie mniej wiecej...:tak:

Na żądanie mlekiem modyfikowanym? Ależ skąd! Już w niejednym artykule i niejeden lekarz się wypowiadał, że przy modyfikowanym musi być przerwa conajmniej 3 h albo co 4h. Jak się dziecko domaga co 2,5 h to moim zdaniem można ale np. co 1h to raczej nie. Wydaje mi się, że mleczko to się trudniej wchłania i pozostaje dłużej w żołądku, dlatego organizm dziecka musi mieć czas na jego strawienie. Co innego mleko z piersi jest łatwiej wchłanialne i można nim na żądanie, bo ja twierdzą nasze babcie "mlekiem maminym jie da się przekarmić".

heh co lekarz to opinia i co polozna :), moja twierdzi ze na zadanie i kropka :) mala ladnie przybiera nie ma problemow z kupa ani trawieniem, czasami je co godzine a czasami co cztery.

Ja bym przegotowala na wszelki wypadek.
Na opakowaniu masz mniej wiecej napisane ile i jak czesto dziecko powinno jesc -oczywiscie orientacyjnie..
Nie zamartwiaj sie! To wszystko mozna uregulowac :tak:
a to mi kiedys anadri podeslala ( w trójkatnych nawiasach doza dobowa z opakowania mojego mleka):
1. miesiąc: 7 porcji dziennie po 90–110 ml (630-770) <b.600-780>
2. miesiąc: 6 porcji po 110–130 ml (660-780) <b.900>
3. miesiąc: 6 porcji po 130 ml mleka (780)
4. miesiąc: 6 porcji po 150 ml mleka (900) <b.1050>
5–6. miesiąc: 4 porcje po 180 ml (720)-(dziecko zaczyna już jeść nowe posiłki: zupki, kaszki, owoce, gotowane warzywa). <b.960>

maluszki od urodzenia różnią się apetytem. Jedne jadłyby za trzech, bo mleko niezwykle im smakuje. Inne z kolei ssą tylko tyle, ile muszą, bo bardziej absorbuje je świat. Dlatego traktuj zalecenia tylko orientacyjnie. Jeśli dziecko nie chce wypić całej porcji, nie zmuszaj do tego. Nie zabawiaj go też przy jedzeniu, nie karm przez sen. Twoim zadaniem nie jest zrobienie wszystkiego, by malec wypijał dzienną normę! Ale również, jeśli smyk chce wypić trochę więcej, pozwalaj mu na to. On też – podobnie jak ty – może czasem mieć ochotę na dokładkę.

Zważ dziecko w przychodni
W ciągu miesiąca powinno przybyć na wadze 800–1100 g. Oczywiście nie czekaj tyle czasu, jeśli martwisz się, że twój malec zjada za mało albo za dużo. Idź do przychodni i sprawdź, ile przybrał na wadze od ostatniego pomiaru. Podziel przez liczbę dni, jaka upłynęła od ostatniego ważenia. Maluszek powinien przybywać na wadze blisko 18–35 g dziennie. Jeśli jest to mniej (lub więcej), porozmawiaj z lekarzem. Podpowie ci, co robić. Na własną rękę nie przeprowadzaj jednak żadnych eksperymentów, np. nie zagęszczaj mleka, dosypując więcej proszku do wody. Ale też nie próbuj malca na własną rękę odchudzać. Pamiętaj, że w pierwszym roku życia dziecko najbardziej intensywnie rośnie i się rozwija. Nie wolno więc po prostu ograniczać mu jedzenia

Zobacz, na jakim jest centylu
Jeśli mimo wizyty u lekarza nadal niepokoisz się, czy malec nie zjada za mało (lub za dużo), albo jego waga była na dolnej (lub górnej) granicy normy, warto go ważyć co miesiąc, czyli nieco częściej, niż tego wymagają wizyty w przychodni. Wyniki zaznaczaj na tzw. siatkach centylowych. Znajdziesz je w książeczce zdrowia dziecka. Waga i wzrost smyka powinny się mieścić między 3. a 97. centylem. Jeśli oscylują koło 20. centyla, to znaczy, że dziecko jest raczej drobne; jeśli zaś znajdują się bliżej 97. centyla – dobrze zbu-dowane. Wszystko jest jednak w porządku. Ważne jest, by waga malucha znajdowała się co miesiąc mniej więcej na tym samym centylu, a także to, żeby centyle długości ciała i wagi były zbliżone. Świadczy to o tym, że rozwój dziecka przebiega harmonijnie

Sposoby na niejadka i grubaska
Jeśli maluszek waży za mało albo za dużo, zawsze najpierw poradź się lekarza. Ale warto też wypróbować kilka prostych trików, które mogą poprawić sytuację.

Nie chce jeść
1. Poproś o pomoc tatę Maluch może chętnie wypić mleko od niego, chociaż od ciebie za żadne skarby nie chce! Takie sytuacje zdarzają się szczególnie wtedy, gdy do niedawna karmiłaś piersią. Kojarzysz mu się z cycuszkiem, a nie z butelką.
2. Zmień butelkę i smoczek W dotychczasowych coś może się maluszkowi nie podobać. Pilnuj, by mleko nie leciało zbyt szybko (malec krztusi się, to nieprzyjemne) ani zbyt wolno (straci cierpliwość).
3. Zapytaj lekarza o inne mleko Taka zamiana będzie konieczna, jeśli pediatra stwierdzi, że dziecko ma alergię lub nietolerancję laktozy. Jeśli niechęć do jedzenia była nimi spowodowana, po zamianie mleka malec może szybko polubić jedzenie!

Zjada (I waży) za dużo
1. Nie namawiaj na skończenie porcji Czasem nawet dziecko obdarzone największym apetytem nie ma na to ochoty. Nie myśl od razu, że coś mu jest.
2. Spróbuj drobinę zmniejszyć porcję Na przykład o 20 ml. Takiej różnicy malec zapewne nie zauważy. Niektóre dzieci po prostu wypijają wszystko, co jest w butelce.
3. Nie wydłużaj przerw miĘdzy karmieniami Niemowlę powinno jeść mniej więcej co trzy godziny (w nocy rzadziej). Staraj się jednak nie dopuszczać do sytuacji, gdy maluch jest strasznie głodny, bo wtedy zje znacznie więcej!

Moim zdaniem bardzo dobrze napisane :tak:
Ja także od 1 dnia narodzin prowadzę zapiski co ile i dlaczego, łącznie z kupkami.
Robię to tak ponieważ po porodzie najnormalnie w świecie mam sklerozę, która teraz lekko odpuszcza. Jak mam zapisane kiedy mały jadł, wiem, że po godzinie od karmienia jeżeli jest marudny to np. że albo spać albo coś innego. Chyba, że jest głodny to podaję cysia a nie butelkę. Butelka starcza na 3h w nocy czasami dłużej.
Ja ostatnio odkryłam, że czasami moje mleko z piersi mu wystarcza, a do niedawna wtykałam mu jeszcze butlę czekając na wypychanie języczkiem. Mój syn tego nie robi a butlę tylko ciumkał od tego ciumkania wpadało mi i on połykał a jakże. Cały czas myśleliśmy, że biedakowi się smoczek zapycha bo coś nie ciągnie. O ja głupia! Wczoraj w nocy dałam podczas jednego z karmień tylko butelkę 140 ml i tak ładnie ssał, że słyszałam jak butelka Aventu łądnie piszczy odprowadzając powietrze. Przy następnym karmieniu podałam tylko piersi, po jednej troszkę marudził, podałam drugą, po której ładnie usnął.
Kurczę trochę długo u mnie schodzi się z poznawaniem synka no ale mam nadzieję, że każdego dnia będzie lepiej, w końcu to już prawie 2 msc jak siebie mamy :tak:

Czytałam opinię jakiegoś pediatry, że nie wolno karmić częściej niż co 2,5 godz (żeby zdążyło się przetrawić) i musi być w ciągu doby 1 przerwa 5-cio godzinna, żeby brzuszek odpoczął... Z kolei nasza lekarka twierdzi, że skoro dziecko chce jeść co godzinę, to trzeba mu dać. No i jeszcze zalecenia przy ulewaniu: dawać często, a mało. Nie wiem - ja staram się nie dawać częściej niż co 3 godziny, bo potem małe nie chcą mi jeść. Czyżby brzuszki bolały?
4kg 6x120ml (z 4dozami)
5kg 5x180ml (z 6dozami)
No to moje na pewno aż tyle nie zjadają, a rosną jak na drożdżach :-D:-D

reklama
4kg 6x120ml (z 4dozami)
5kg 5x180ml (z 6dozami)

Mary ja mam Bebilon Comfort-na moim nie ma takich danych :-( Są tylko miesiącami:
1 miesiac- 7 porcji 90-120 ml
2-3 miesiac - 6 porcji 120 ml
4 miesiac - 6 porcji 150 ml
5-6 miesiac - 4 porcje 180 ml

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry