reklama
Pyszczek28
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2011
- Postów
- 559
Ciasto ze śliwkami:
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
owoce: śliwki – około pół kilo
kruszonka: 50 g masła lub margaryny i na oko: mąka, cukier: dodawałam po trochę w równych porcjach tyle każdego składnika, żeby powstały okruchy nie klejące się do rąk.
Przepis:
Wrzucić do miski wszystkie składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 175[SUP]o[/SUP]C. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, posypać mąką i wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Zrobić kruszonkę: włożyć do miski masło i dodawać tyle mąki, cukru i wiórków kokosowych, żeby powstały okruchy. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
owoce: śliwki – około pół kilo
kruszonka: 50 g masła lub margaryny i na oko: mąka, cukier: dodawałam po trochę w równych porcjach tyle każdego składnika, żeby powstały okruchy nie klejące się do rąk.
Przepis:
Wrzucić do miski wszystkie składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, maślankę, olej, jajka. Wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 175[SUP]o[/SUP]C. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, posypać mąką i wylać na nią ciasto. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Zrobić kruszonkę: włożyć do miski masło i dodawać tyle mąki, cukru i wiórków kokosowych, żeby powstały okruchy. Posypać wierzch ciasta, wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Pyszczek28
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2011
- Postów
- 559
Mła następnym razem polecam mój przepis bo nie trzeba ani stolnicy ani miksera - wrzucam wszystko do gara i mieszam
maxwell80
Mamusia cukiereczków M&M
Pyszczek, to Ty w tej misce wszystko ręką mieszasz albo łyżką? Myślałam, że mikserem..
Phelania
Mama 2 urwisów :P
Wrzucam moj wczorajszy serniczek:-)wszyscy sie zajadali wiec smakowaltak jak mowie prosty przepis i sernik jest bardzo lekki cukry mialam bardzo niskie
Pierwsza czynnosc to kladziemy biszkopty na spód tortownicy lub blachy.Rozpuścić 1 galaretkę np zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem homogenizowanym np Danio (waniliowe) dosc mocno mieszac zeby sie nie zwazylo najlepiej w jakims w wiekszym nacznku np blederem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki ( wlewajac mase na biszkopty bierzemy duza łyżke i wlewamy przez nia zeby na sie nie porobily dziury w biszkoptach)Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem.Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną juz bez serka:-)akurat nie mialam truskawek z nimi jest napewno smaczniejsze:-)( jesli mamy jakies mrożone owoce to kladziemy je na sam wierzch i zalewamy galaretka.I do lodówki.Serniczek zrobiony i po 2 godz mozna sie zajadac
Składniki
4 galaretki (różne smaki ) według upodoban.
3 serki waniliowe np Danio
Biszkopty (paczka) mozna zrobic na przemian wpierw biszkopty na sam spód 2 galaretki i znów biszkopty i zalac galaretka (mozna pokombinowac)
owoce mrożone (np truskawki)
Smacznego:-)
Pierwsza czynnosc to kladziemy biszkopty na spód tortownicy lub blachy.Rozpuścić 1 galaretkę np zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem homogenizowanym np Danio (waniliowe) dosc mocno mieszac zeby sie nie zwazylo najlepiej w jakims w wiekszym nacznku np blederem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki ( wlewajac mase na biszkopty bierzemy duza łyżke i wlewamy przez nia zeby na sie nie porobily dziury w biszkoptach)Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem.Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną juz bez serka:-)akurat nie mialam truskawek z nimi jest napewno smaczniejsze:-)( jesli mamy jakies mrożone owoce to kladziemy je na sam wierzch i zalewamy galaretka.I do lodówki.Serniczek zrobiony i po 2 godz mozna sie zajadac
Składniki
4 galaretki (różne smaki ) według upodoban.
3 serki waniliowe np Danio
Biszkopty (paczka) mozna zrobic na przemian wpierw biszkopty na sam spód 2 galaretki i znów biszkopty i zalac galaretka (mozna pokombinowac)
owoce mrożone (np truskawki)
Smacznego:-)
kota-behemota
Q & H team
Phelania, CUDOOOOO!!!! prawie obśliniłam monitor
reklama
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
Phelania jesli smakuje tak jak wyglada.... Hmmm cos wspanialego, juz wiem co dzis wieczorem bede robila
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 7
- Wyświetleń
- 502
G
- Odpowiedzi
- 52
- Wyświetleń
- 4 tys
Podziel się: