reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odżywianie naszych dzieci

Maciuś fasolkę szparagową wcina od kilku miesięcy. Poszperałam na osesek.pl i okazuje się, że już mogę dawać szparagi. To może jutro kupię i zrobię zupę-krem.
Hruda, myślałam, żeby zrobić Maciusiowi na śniadanko(na kanapkę) pastę z soi lub soczewicy lub cieciorki. Tylko nie wiem jak. Pomóż.:sorry2:

reklama
Maciuś fasolkę szparagową wcina od kilku miesięcy. Poszperałam na osesek.pl i okazuje się, że już mogę dawać szparagi. To może jutro kupię i zrobię zupę-krem.
Hruda, myślałam, żeby zrobić Maciusiowi na śniadanko(na kanapkę) pastę z soi lub soczewicy lub cieciorki. Tylko nie wiem jak. Pomóż.:sorry2:
Szparagi sa przepyszne, uwielbiam je, sa bardzo zdrowe - "czyszcza" nerki wiec spodziewaj sie niespodziewanie przepelnionego pampersa:-D
A pasty cieciorkowej nie robilam:zawstydzona/y:. Gotuje sie ja do miekkosci + np pomidor ( bez skorki) + cebula + przyprawy. Miksujesz i wsio.
Mozna to jesc na spole z maluszkiem:-)

Plan żywienia na 11-12 miesiąc, opracowany przez pediatrę, ściągnięty z forum gazeta.pl:
11-12 MIESIĄC ZYCIA :
2 POSIŁKI MLECZNE + OBIAD
DWUDANIOWY + owoce ( przecier lub sok)

6.00 220-250 ml ml mieszanki z kleikiem
bezglutenowym lub np. kluseczki na mleku
nastepnym

9.30 kanapka z pieczonym miesem lub
jajkiem,jajecznica na parze,twarozek naturalny z
owocami,jogurt naturalny z owocami przecier
owocowy lub sok ( max 150 g) z biszkoptami ,
kisiel owocowy z biszkoptami

13.00 zupka-przecier jarzynowy z kaszka
glutenowa
II danie – jarzynka z gotowanym miesem ( 15-20 g)
+ ½ zołtka,z dodatkiem ziemniaka lub ryzu lub
pulpet z miesa indyczego + ziemniak lub
Ryz z jabłkiem

16.00 kanapka z pieczonym miesem lub
jajkiem,jajecznica na parze,twarozek naturalny z
owocami,jogurt naturalny z owocami przecier
owocowy lub sok ( max 150 g) z biszkoptami ,
kisiel owocowy z biszkoptami

20.00 220-250 ml mieszanki z kaszką zbozowa
glutenową

Czy mogę dać już szparagi?

Fajny ten plan ale u nas nie jemy obiadow z dwoch dan.
Majandra ja awalam juz szparagi malej.

My co chwilę wprowadzamy nowości do menu Adasia. Wczoraj na kolację był ryż na wodzie z tuńczykiem, a dziś na śniadanko twarożek ze śmietanką i szczyptą cukru, do tego kawałeczek razowego chlebka.

Tak patrzac na ten schemat oceniam ze jest dosc obfity:baffled:...a Stas je mniej:szok:. Nie dostaje 250 kaszki tylko mleko R gdzies 220, obiad jednodaniowy ale solidny, na podwieczorek je same owocki, czasem z jogurtem
...a czy opcja IIsniadania i podwieczorku podana w schemacie to...wszystko razem?:szok: czy do wyboru?

Jak znowy wyjdzie na jaw ze glodze wlasne dziecko to sobie na kopie do DUPY!;-):-D

reklama
czy wy wszystkie obiadek podajecie dwudaniowy???
Bo ja nie hani nie zjadlaby dwoch dan...
I mam jeszcze takie pytanko jakie mleko swoim dziecia bedziecie podawaly po roczku bo ja tak ostatnio przegladalam w sklepie i zauwazylam ze sa fajne juz gotowe w kartonikach wlasnie dla dzii powyzej roku i chyba na takie sie zdecyduje
58018f0bae.jpg
kinder-milch-schraub-050_50er.jpg

Do góry