reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Płeć - intuicja....a na imię dostanie....

reklama
U nas do tej pory było spokojnie z imieniem, powiedzieli, że im sie nie podobają nasze propozycje i tyle. A teraz jak teściowa przyjechała zaczęła dośc ostre manifesty wygłaszać, że dziecko chcemy oszpecić, że sami sobie bedziemy po urzędach z takimi wydziwnymi imionami latać (ona będzie musiała nam pozałatwiac polski akt urodzenia, PESEL itp) a już najbardziej mnie wkurzyło to, że powiedziała, że nie bedzie ich uzywać, tylko bedzie np "niunia" wołać. :wściekła/y: Tego jeszcze brakowało! :angry: Ja zaraz coś na nią wtedy wymyślę i tak każę dzieciom na nią mówić. :dry:

Moja ciotka sobie zrobiła jaja i kazała swoim synom mówic na swoją siostrę - moją mamę - "ciotka piękna Mańka" i oni tak wołali dłuuugo długo, a ludzie się na ulicy w głowy pukali hahaha. :-D To tak na marginesie...

Ja nazwiska tez pięknego nie mam teraz, ale przynajmniej krótkie. Nazwisko panieńskie miałam ładne, zakończone na -CKI, ale wypełnianie formularzy to była katorga... W sumie i tak dobrze się cała historia skończyła, bo facetów miałam z wprost fatalnymi nazwiskami. :happy:

Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian

Milosz jest ladne, ale Mikimauro mieszka w na Wyspach i pewnie trudno bedzie jego kolegom i kolezankom to wymowic.
Moze zastanowcie sie nad jakims imieniem, ktore wystepuje zarowno w Polsce, jak i w krajach anglosaskich, np.:
Marcel
Marek
Maximilian
Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia...:tak: A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)

Mnie tez sie marzy wybor imienia na M :tak: pasowaloby ladnie do nazwiska - oczywiscie tez zaczyna sie na M :tak:
Upierac sie przy tym pomysle nie bede - zobaczymy jak wyjdzie. Dla dziewczynki wybralabym bez problemu, a chlopiec :baffled:
Chyba u mnie tez zostanie Maciek :-p bo Marcin, Mateusz, Michal juz sa.w rodzinie...a pozostale imiona na M mnie jakos nie przekonuja.... No ale zobaczymy co mąz powie :-D tez ma prawo glosu :tak:

Uniwersalne imie byloby najlepsze, ale mikimauro nic o tym nie wspominala, wiec moze nie ma to dla Niej az takiego znaczenia...:tak: A dzieci miedzy soba zawsze same moga wymyslic jakies zdrobnienie i nie ma problemu.;-)

Zgadzam sie, ale czasami moze byc z tymi zdrobieniam i polskich imion zagranica problem. Moja kuzynka, ktora mieszka w UK dala na imie synkowi Cyprian, i teraz angielskie dzieciaki i panie w przedszkolu wciaz przekrecaja jego imie, wolajac Cyprus, Cyprian, Cyprion Cypis, itd... Maly sie denerwuje i bezskutecznie probuje nauczyc swoich kolegow prawidlowej, polskiej wymowy imienia.

reklama
Bardzo mi się podoba Miłosz, ale tez mamy w rodzinie. Jeżeli chodzi o uniwersalne imie,to nie zależy mi na tym , ponieważ mój Maurycy chodzi tu do szkoły i Irlandczycy kompletnie nie mają problemu z wymową tego imienia. Natomiast Mikołaj jest troszeczkę poszkodowany, ponieważ nie radzą sobie z wymową jego imienia ;przerobili; gona Miki, zresztą ja tak wołamna niego w domu, jemu tokompletnie nie przeszkadza.Majkama najłatwiej, ponieważ oni mają tu Mije{napisałam jak się wymawia} a i samo poprawne imie jest dość łatwe i Miękie jakdla nich.Prawdopodobnie zostanie Maciuś. dzięki dziewczyny za podpowiedzi:-)pozdrawiam cieplutko!!!

Do góry