a ja sie nie przejmuje. ciesze sie jak cholera z kazdego, nawet malusienkiego postepu mojego ukochanego maluszka. a to co inne dzieci juz robia, a czego moj piotrus nie robi... a niech sobie robia. moj tez bedzie![]()

Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
a ja sie nie przejmuje. ciesze sie jak cholera z kazdego, nawet malusienkiego postepu mojego ukochanego maluszka. a to co inne dzieci juz robia, a czego moj piotrus nie robi... a niech sobie robia. moj tez bedzie![]()

Zrobił to z pozycji kotka, czyli podparty na rączkach i kolankach. Balansował powolutku pupką do tyłu, aż usiadł rozkładając szeroko nóżki na boki
ależ jestem dumna!! Potem zrobił tak jeszcze kilkakrotnie i dzisiaj też ćwiczy. Jeśli chodzi o samo siedzenie to jeszcze nie jest to mocno stabilny siad, przede wszystkim ma problem z odchylanie się do tyłu, na boczki już asekuruje się rączkami.Anetasa-witaj! mój mały też staje na paluszkach jak go trzymam pod paszki, z tego co wiem, to jest zupełnie normlane, dzieci tak zaczynają. Czytałam o tym i słyszałam jak Zawitkowski też o tym mówił w tv.
Nie chce sam siadać, nie chce raczkować , nie chce sie podnieść, nie chce spać sam w łóżeczku i ogólnie jest na" nie".
chyba pominie ten etap.
a i wiem że niektóre mamy zaraz mnie tu zlinczują ale kupiłam chodak i wreszcie w nim mała zaczęła stawać na całych stópkach a nie jak wcześniej na paluszkach. Także teraz jak ją postawie ładnie staje na całych stópkach także problem z głowy.O tak i jeszcze jaką minkę przy tym mają patrzą ze skupieniem czy na pewno upadnie na podłogędziewczyny dajcie juz spokoj z tym raczkowaniem! nasze maluchy maja na to jeszcze 2-3 miesiace!
aha i u nas zaczal sie etap wyrzucania wszystkiego na podloge.

To może napiszę, co potrafi Tymek a wy ocenicie, czy łapiemy się na "średnią krajową" umiejętności na tym etapie czyli dokładnie skończone 8 m-cy: