reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ruchy i kopniaczki dzidziuniów

A moja Mała stanęła na głowie i na ostatnim USG było widać, że złożyła się "w scyzoryk", tak, że wszystkie kopniaczki właściwie lądują na mojej pupie i pleckach, rzadziej całkowicie w dole brzuszka... Oj tatuś nie ma juz takiej radochy z przykładania rączki na brzuszek, bo trudniej upolować kopniaczka w tą stronę. I brzucho przestało skakać...

reklama
O kopniaczkach to ja wogole nie mam co pisac bo normalnie nosze malego leniwca w brzuchu. Musze sie naprawde wsluchac i odczekac swoje aby wylapac jego ruchy. Mezus pociesza, ze sie nie ma co dziwic bo przejal to po rodzicach ale mnie to troche denerwuje i czasem sobie mysle co to bedzie jak juz od poczatku tak martwi/denerwuje mnie jego zachowanie ;) No i co to bedzie jak trzeba bedzie liczyc te ruchy od 28 tygodnia....?

A ja już wiem dlaczego nie czuję kopniaczków ;D ;D ;D Mój Kubuś kopie mnie w dole brzucha, a to co myślałam że to kopnięcia to podskoki i w efekcie dostaję główką w brzuch. ;D ;D Kochany synek niech ćwiczy główki może kiedyś zostanie piłkarzem ;D ;D ;D

Oj moja Mała- jak Wam pisze- nie ma dnia, by mnie nie "skopała":)- Chyba sie przekreciła, bowiem juz nie kopie w dole brzuszka, tylko koło pępka ;D ;D ;D..smiesznie- bo skóra sie podnosi..i wyraźnie czuć i widac jej kopniaki. Wczoraj znowu "pokopała"babcię(moją mamę :)- heh- cos upolowała sobie (mnie -ooczywiste:)- ale babcię i tatę - inni tego momentu nie mogą wylapac, bo śpi..a jak słyszy babcie, czy tatkę to srut- wariuje:) Mąż wczoraj gaskal brzuszek..i mówił do Klaudysi, a ona kopała mamusię :p - śmiał sie- ooo kopnęła-ooo czuje tu taki wzgórek..- to chyba jej nózka:)- bo kopała i tak cos wystawało :) Słodkie to wszytko:)

Cicha a mówił ci lekarz gdzie masz łożysko?, bo ja wczoraj znalazłam w necie info, że te osoby które mają łożysko na ścianie przedniej tak jak ja mogą dużo mniej lub nawet wcale nie czuć kopniaków, tylko delikatne ruchy dziecka. Ja podobnie jak ty myślałam, że mam małego leniwca, a tym czasem mam słodziutkiego syneczka który robi wszystko aby nie dokuczać mamusi ;D ;D ;D ;D
Podobno również to łożysko na przedniej ścianie może być powodem tzw większego brzucha. no ale tu zdania były już różne.

A ja myślałam że to dlatego że dzidzia jest główką do góry, tymczasem okazuje się że to łożysko działa jak amortyzator i zamiast w macicę dziecko kopie właśnie w łożysko

Płock-Asiu może u ciebie jest podobnie i dlatego widzisz ruchy a ich nie czujesz?

wzoraj jak bylismy na usg to kacperek sie bardzo wiercil nie dal sie zmierzyc tylko pokazal ze jest chlopcem przez jakis czas byl bardzo cierpliwy jak bo lekarz ogladal ale pozniej sie chyba znenerwowal bo zalol kopac i juz bylo po podgladaniu pozniej poszlismy z mezem na kolacje i chyba mu sie podobalo ze siedze bo kopal w dlole brzuszka z prozba zebym sie polozla maz rozmawia z brzuszkiem i lika razy dostal z nienacka kopnika w buzie zadal mi ostatnio pytanie jakie to jest uczucie ja cos sie kreci w siodku nie umialam mu tego wytlumaczyc ja jeszcze nie widze zadnych wzgorków jak ty Rusałko ale wiem ze jest zdrowiutkie i go czuje gorace buziaczki dla waszych brzuszków od cioci Agnieszki i Kacperka

Mój maż dzis rano własnie spytał mnie - jak to jest byc mamusią ?:) :D a ja pytaniem na pytanie - a jak to jest być tatusiem ? :laugh: Wcześniej też podpytywal- jakie to uczucie - od srodka - te kopniaczki- czy to boli itd..:)- a ja, ze nie..i nie umiałam (choc chciałam jak najlepiej to opisac)- powiedzialam..hmm- to tak, jakby jakis Robaczek w Tobie wiercił sie ::) :laugh: :laugh:

Dziewczyny, a jak to jest z tym liczeniem ruchów po 28 tygodniu? O co tam dokładnie chodzi? COś mi się obiło o uszy, ale dokładnie nie wiem... Calo - Ty cos wspomniałaś. Możesz wyjaśnić??

Sumka mnie sie wydaje ,ze ja mam lozysko na tylnej scianie. Tak mi sie cos podczas wczesniejszych wizyt obilo o uszy ale nie jestem pewna. Poza tym na usg w 18 tyg maly schowal pupe za lozyskiem wiec moze jednak, zle mi sie kojarzy. sama nie wiem. A z ruchami i kopniakami to maly jest naprawde oszczedny. Nie mialabym nic przeciwko temu gdyby mi potem to wynagrodzil okazujac sie spokojnym i zdrowo spiacym bobasem ;D
Aniasorsha z tym liczeniem to jest tak, ze ponoc od 28 tygodnia trzeba codziennie ?(chyba rano i wieczorem) sprawdzac aktywnosc dziecka. Normalnie powinno sie czuc dziesiec ruchow w ciagu 10 minut jak jest mniej to powiadomic lekarza. Mysle jednak, ze najwazniejsze jest zapoznanie sie z rytmen dnia dziecka, kiedy spi, kiedy jest najbardziej aktywny no i sprawdzanie czy ta aktywnosc utrzymuje sie na tym samym poziomie.
Jak cos zle mowie to niech ktos mnie poprawi bo juz dosc dawno o tym czytalam.

reklama
Do góry