• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Staraczki Weteranki...

daj spokoj
u mojego wyciagneli osttanio mniej niz 100 plywakow wszystkiego, zarodki byly klasy najlepszej i jeszcze nasienie mrozili
trochę mnie pocieszyłaś, przerażają mnie te koszty
i ta stymulacja i pobieranie jajeczek, ja całe życie się panicznie boję lekarzy i igieł a w ciągu ostatniego roku miałam więcej razy pobieraną krew niż w ciągu całego dotychczasowego życia ;/

reklama
mama, u mnie z tym spadkiem temperatury to nie ma reguły-przejrzałam moje wykresy i najczęściej spada dzień przed @, ale nie zawsze.
Iza, ale fajne miałaś przedstawienie! Gratuluje wodorosta :-D

Witajcie wieczornie

Mmm - Cześć. My się jeszcze nie znamy. Miło Cię poznać. Ja mam na Imię Gosia i mam 27 l

aha, Bree, nie jesteś sama-ja tez się dziś popisałam i zrobiłam test nie z porannego moczu. Idiotka do kwadratu.
No to jest nas dwie plus Betusia to trzy ;))

Mama, fajno że rosołek smaczny wyszedł i pomaga.
Film zostawiłam na później :) a włączyłam sobie świetny dokument o nadopiekuńczych rodzicach i o tym co się teraz na świecie wyrabia :D Bardzo ciekawe.
Niedługo po Judke się zbieram a tam jeszcze tak paskudnie leje :(
Lilith daj znać czy dobra Woda dla Słoni ;-). Słyszałam że dobry. W kinie teraz leci ale nie mam kiedy jechac ;-(

kurna
a mi TSH wyszedl 3.28 - za wysoko !!!!! i tera co robic

A chorujesz na tarczycę? Generalnie wynik mieści się w normie. Jeśli hormony tarczycy są na prawidłowym poziomie to ok. Nie leczy się samego TSH. Chodzi o to, że przy niedoczynności tarczycy TSH jest zwykle za duże i ma wpływ na wzrost prl a wiadomo że to źle. Ponadto wysokie TSH świadczy o niedoborze hormonów tarczycy. Dlatego u tarczycówek zbija się TSH do dolnej granicy normy (bardziej chodzi o to, żeby podnieść stężenie hormonów - gdy TSH jest niższe to wtedy stężenie hormonów jest wyższe - działają na siebie na zasadzie sprzężenia zwrotnego - a odpowiednia ilość hormonów tarczycy jest niezbędna w ciąży). Jeżeli Ty masz odpowiednią ilość hormonów tarczycy przy TSH 3 z hakiem to jest to jak najbardziej prawidłowy wynik.
Mam nadzieję, że coś z tej paplaniny zrozumiałaś ;-)

2539_23952539_274.jpg
Bukiet "Dwa Serca" taki bukiet mamusi mej przeslalam pocztra kwiatowa :)
Śliczności bukiecik - mama na pewno się bardzo ucieszyła.

Wszyscy się przedstawiają a ja zapomniałam :zawstydzona/y:
Nazywam się Patrycja, mam 25 latek [ do sierpnia ], jestem z Bielska - Białej, od prawie 4 lat mieszkam w Liverpoolu.

Siksy!! ;-)

Ale bym chciała, żeby już była sobota!!!!!!!

Nie Ty jedna skarbie, nie Ty jedna. Ja też już tu nóżkami przebieram :-)

mama, u mnie z tym spadkiem temperatury to nie ma reguły-przejrzałam moje wykresy i najczęściej spada dzień przed @, ale nie zawsze.
Iza, ale fajne miałaś przedstawienie! Gratuluje wodorosta :-D

U mnie zazwyczaj spada w dniu @ rano więc się ***** dowiem wcześniej :wściekła/y:
Dlaczego mi goowno wygwiazdkowało?????? ;-)

Ostatnia edycja:
bree
widze ze sie orientujesz w tym temacie wiec mi wytlumacz jak krowie na rowie. czytam wszedzie ze badania samego tsh powinno wskazywac wartosc (weglud nowych norm) max 2.5.... to czemu mowisz ze 3.2 to dobrze? ja nic nie mialam wiecej badanego bo mi nie chca zbadac tutaj (mam na mysli t3 czy t4)...

ile czasu trwa (zalozmy ze hormony tarczycy sa za niskie) leczenie zeby wrocily one do prawidlowego poziomu- da sie tak generalnie powiedziec?

Ostatnia edycja:
bree
widze ze sie orientujesz w tym temacie wiec mi wytlumacz jak krowie na rowie. czytam wszedzie ze badania samego tsh powinno wskazywac wartosc (weglud nowych norm) max 2.5.... to czemu mowisz ze 3.2 to dobrze? ja nic nie mialam wiecej badanego bo mi nie chca zbadac tutaj (

Aaa no to jeszcze powiedz jakie masz normy - powinny być podane na wyniku. Nie wiem gdzie robiłaś badanie ale u nas zwykle górna granica jest do 4 - dlatego napisałam, że 3,2 jest ok jeśli nie masz niedoczynności. Normy badań mogą być różne w różnych laboratoriach więc nie sugeruj się normami znalezionymi w necie. Poza tym znalezione przez Ciebie normy mogą być w innych jednostkach.
TSH to hormon produkowany przez przysadkę mózgową - stymuluje on tarczycę do produkcji hormonów (głownie tyroksyny - T4, minimalnie trojjodotyroniny - T3) jego wydzielanie jest hamowane na zasadzie stężenia zwrotnego, czyli jeśli tarczyca wyprodukuje dostateczną ilość hormonów to produkcja tsh jest ograniczana i tak w koło. Jeśli, pomimo tego, że przysadka produkuje Tsh tarczyca nie wytwarza odpowiedniej ilości hormonów niezbędnej dla danego organizmu (bo np jest uszkodzona) wytwarzane jest jeszcze więcej TSH aby kolokwialnie mówiąc zmobilizować tarczycę do działania. Stąd steżenie tsh we krwi rośnie. Generalnie najważniejsze jest aby stężenie obu hormonów T3 i T4 (bada się wolne frakcje czyli FT3 i FT4) było w normie. Lekarze zwykle - jeśli nie ma żadnych objawów niedoczynności - badają tylko TSH, bo jeśli ono jest w normie to zwykle hormony też. Dlatego Twój lekarz widząc Twój wynik uznał, że nie trzeba dalej drążyć tematu (oczywiście zakładam, że jednak norma u Ciebie jest max 4 bo jeśli max 2,5 to Twój wynik jest ponad normę i należałoby zbadać poziom hormonów).
Wzajemne oddziaływanie TSH - hormony tarczycy jest kwestią osobniczą. Ty możesz mieć prawidłową ilość hormonów przy TSH 3,2 a ktoś inny np juz przy 1, czy mniej. (kolejna kwestia to co uznać za ilość prawidłową - wystarczającą dla Twojego organizmu czasami wyniki hormonów sa w uznawanej normie ale dla konkretnego organizmu to za mało i występują objawy niedoczynności a TSH przekracza normę lub jest w jej górnej granicy).

No, jakbyś jeszcze coś miała to wal, chętnie odp.

bree

nic nie wiem jaka norma - wynik przekazany telefonicznie (i to wogole laske zrobili ze powiedzieli dokladnie jaki)... ale podejrzewam ze w ramach ich norm skoro powiedzieli ze w normie. martwie sie tym bo nie wiem co z t3 i t4 - czy faktycznie jest na niedoczynnosc czy tez nie. naczytalam sie ze wszedzie (rozne kraje) wszedzie jest maz 2.5 teraz (nawet jesli t3 i t4 sie nie bada).... juz sama nie wiem

ale dzieki za twoje wyjasnienie - troche mi sie rozjasnil temat

lolitka, a nie masz możliwości zbadać ft3 i ft4?
Bree, bo brzydko piszesz, to Ci wygwiazdkowało ahahah. Musisz goooowno pisać przez dużo "o" :-D

Mam nadzieję, że mu jutro szybko dzien zleci, ych.
Bree, a Ty tez będziesz mieć 12 dfl w sobotę tak?

A masz jakieś objawy niedoczynności? Podejrzewano u Ciebie niedoczynność?
Moja rada jest taka - jeśli Cię to męczy, to zrób sobie we własnym zakresie w laboratorium badanie FT3 i FT 4 i przy okazji powtórz TSH żeby mieć pełen obraz. Nie sugeruj się normami, bo to tylko ogólne widełki. Jeśli Twoja tarczyca pracuje prawidłowo, nie masz objawów niedoczynności a poziomy hormonów będą ok to nie ma co się przejmować TSH.

Aaa u nas THS kosztuje prywatnie 14 zł, a FT3 i FT4 jakoś po 17 zł. Nie trzeba mieć skierowania.

reklama
lolitka, a nie masz możliwości zbadać ft3 i ft4?
Bree, bo brzydko piszesz, to Ci wygwiazdkowało ahahah. Musisz goooowno pisać przez dużo "o" :-D

Mam nadzieję, że mu jutro szybko dzien zleci, ych.
Bree, a Ty tez będziesz mieć 12 dfl w sobotę tak?

Kahakaaa no witaj, coś nie możemy się spotkać.
No taaak mniej więcej 12 - 13 bo nie wiem dokładnie kiedy była owu bo tempka tak powoli przyrastała a śluzik też był dziwny.
W końcu wyjątkowy, nie ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry