[TABLE="class: uiGrid _51mz mvm"]
[TR="class: _51mx"]
[TD="class: _51m- vTop _51mw"]Czasami żartujemy, że powinniśmy mieć ruchomą nazwę fundacji. W zależności od sytuacji bylibyśmy azylem pod psim, kocim, bocianim, bobrzym aniołem i tak dalej i tak dalej. W minioną przedweekendową środę powinniśmy zostać Fundacją Azylu pod Byczym Aniołem. Nawet fajnie brzmi
W środowy wieczór otrzymaliśmy informację o porzuconym cielaczku, leżącym co najmniej od 5 dni na łączce pod Warszawą, bez dostępu do wody, bez doglądania ze strony człowieka
W świąteczny czwartek pojechaliśmy tam. Na mini łączce, w niedalekim otoczeniu wypasionych willi dogorywał 1-miesięczny byczek. Odwodniony, (pamiętacie niedawne prawie 40 stopniowe upały?), wychudzony, z okropną raną na nodze, z której sączyła się śmierdząca ropa, i która obsiadły roje much, czekał na śmierć. Nie mógł nawet wstać. Nikt się do niego nie przyznawał. Może był hodowany na nielegalny ubój? Ale wówczas powinien być dokarmiany...
Zabraliśmy Fernanda do kliniki, gdzie troskliwie się nim zajęto. Mały byczek od razu został podłączony do kroplówek, zaaplikowano mu antybiotyk, na drugi dzień poczuł się zdecydowanie lepiej. Stwierdzono ogólne wychudzenie, zastarzały i wielki stan zapalny stawu kolanowego. Na razie Fernando znajduje się w klinice. Już chętnie pije mleko z wiadra, próby wstawania na razie się nie udają, trzeba mu dać więcej czasu. Co będzie potem? Już zaczynamy się martwić, gdzie zabierzemy byczka po wyleczeniu. Będziemy poszukiwać jakiegoś przyjaznego gospodarstwa, najlepiej agroturystycznego do momentu, kiedy będziemy mogli zabrać go do nas.
Jeśli ktoś mógłby nam pomóc opłacić jego pobyt w klinice koni będziemy bardzo wdzięczni. Doba pobytu Ferdka w klinice to około 40 zł razem z mlekiem.
Pomożecie?
Fundacja Azylu pod Psim Aniołem
ul. Kosodrzewiny 7/9
04-979 Warszawa
Rachunek bankowy
03 1020 1042 0000 8802 0109 6528
Przelewy zagraniczne:
Kod BIC (Swift): BPKOPLPW
IBAN: PL03 1020 1042 0000 8802 0109 6528
Paypal i Dotpay: nasz mail -
biuro@psianiol.org.pl
dopisek: cielaczek Fernando
Wszelkich informacji o Fernando udzielamy pod nr: 501 258 303, 509 117 723.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]